Somogyszob Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 02
a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdése értelmében feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontja alapján a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között meghatározza szervezeti és működési rendjét.
A Kormányhivatal megvizsgálta Somogyszob Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014. (XI. 28.) önkormányzati rendeletét és a 14. § (2) bekezdés módosítását kezdeményezte, mivel az Mötv. 44. §-ában szabályozott rendkívüli ülés kötelező összehívásának feltételeként, az összehívás indokát tartalmazó indítványon túl, egyéb feltétel nem állapítható meg, így a „napirendi javaslatok megétele” sem szerepelhet feltételként a rendeletben.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendkívüli ülés összehívására vonatkozó indítványt szabályozza újra, az Mötv. 44. §-ával való összhang biztosítása érdekében.
A 2. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.