Kisfüzes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisfüzes Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 06. 01
Kisfüzes Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–8. melléklethez
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve a polgármester benyújtja az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolóját.
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel alig haladta meg az 1,4 millió forintot, ami az eredeti tervhez képest 1 millió forintos elmaradást jelentett. A szolgáltatási bevételek esetében 509 eFt-os bevétel keletkezett, ami több a tervezettnél. Összességében közel 700 eFt az elmaradás a saját bevételeknél az eredeti előirányzathoz képest.
2. Felhalmozási bevételek
A 2021-es évben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, lényegében a tervnek megfelelő összegben. Pályázati forrásból rendezvényekre 1 millió forintot, közösségszervező bértámogatására több, mint 3 millió forintot, szociális tüzelőre 343 eFt-ot nyertünk. Felhalmozási célra több, mint 17 millió forint érkezett, ami közel 12 millió forinttal több a tervezettnél, az elnyert Leader és BM pályázatoknak köszönhetően.
4. Finanszírozási bevételek
Itt szerepel az előző évi pénzmaradvány beépítése, valamint az államháztartáson belüli megelőlegezés.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi kiadások magasabban alakultak a tervnél, melynek oka a közösségszervező dolgozó foglalkoztatása a Magyar Falu program pályázatának köszönhetően (bevételben is többletet jelentett).
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásai 11,5 millió forintot tettek ki, ami 4,7 millió forinttal meghaladta az eredeti előirányzatot. A reklám, propaganda kiadásoknál volt emelkedés, a Leader pályázatból elkészült könyv miatt, de a szolgáltatási kiadások és az ÁFA rész is növekedett.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege jelentősen mértékben (1.217 eFt-tal) elmaradt az eredeti előirányzattól. Szerencsére kevesebben vették igénybe az ilyen jellegű ellátásokat. A szociális tüzelőanyag számláját is a dologi kiadásoknál szerepeltettük.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 6.739 ezer Ft-ot költöttünk, a legnagyobb tételt 4.331 eFt-ot a szabadidőpark kialakítása jelentette. Felújításra 4.647 eFt lett kifizetve, a Magyar Falu Program temetői infrastruktúra pályázatának köszönhetően (ravatalozó felújítása). A felhalmozási kiadásokat a 4. melléklet részletezi.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Többletet jelentett a lakossági víz-csatorna pályázat, melynek összegét átadtuk az ÉRV-nek
A 2021. év gazdálkodása egyensúlyban volt a nehézségek ellenére is. A különböző pályázatoknak köszönhetően jelentős fejlesztések valósultak meg a településen.