Nagyréde Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VI. 2.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Tiszta, Virágos Nagyrédéért cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 03
a Tiszta, Virágos Nagyrédéért cím alapításáról és adományozásának rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Részletes indokolás a rendelettervezethez:
1. §-hoz:
Meghatározza a Cím alapításának célját, elnyerésének módját, a pályázati kiírás, a benyújtás, az elbírálás és a döntésről szóló értesítés mikéntjét és határidejét.
2. §-hoz:
A R. 2. §-ban a kerül nevesítésre a pályázat benyújtásának személyi és tárgyi feltétele, azaz, hogy az tud érvényesen pályázni a Cím elnyerésére, aki nagyrédei lakóhellyel rendelkezik, és aki az adott ingatlanra kommunális adót fizet.
3. §-hoz:
A R. 3. §-a a Cím elnyerésének konkrét feltételeit, és azok igazolásának módját, az elvárt nyilatkozatok tartalmát fogalmazza meg.
4. §-hoz:
A R. 4. §-a a pályázati adatlapon közölt tények és adatok ellenőrzésének lehetőségéről ad tájékoztatást.
5. §-hoz:
Rögzíti az évente adományozható Címek számát, és az azzal járó kommunális adómentességet. A Rendelet legfeljebb 15 pályázó számára biztosít Címet és kommunális adómentességet 1 év időtartamban.
6. §-hoz:
A Cím és az azzal együtt járó kommunális adókedvezmény egyszeri elnyerésének lehetőségét külön javasoljuk kihangsúlyozni, mivel sokan nem értették, hogy a Cím – normál esetben - nem kerül visszavonásra, és a kommunális adómentesség az eredeti rendelet értelében is csak a cím elnyerését követő, egyetlen naptári évre vonatkozik.
Továbbá itt kerül rögzítésre a Cím visszavonásának feltétele is.
7. §-hoz:
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.