Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 16/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 26- 2022. 02. 27

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 25.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 16/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.02.26.

Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében-, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. §-ában biztosított véleményezési jogkörében eljáró
- az állami főépítészi hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal;
- Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság;
- Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság;
- Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, valamint
- az erről szóló külön önkormányzati rendeletben partnerségi egyeztetésre megjelölt partnerek
véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 16/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A településképi arculati kézikönyvben meghatározottaknak megfelelően, településképi szempontból meghatározó karakterű terület a városközponti településrész kisvárosias, telepszerű lakóterületekkel.”

2. § A településkép védelméről szóló 16/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § Belterületen a beépítésre szánt településképi szempontból meghatározó területeken az utcafronti kerítés kialakítására vonatkozó előírások a következőek:

a) kerítésbetétként nem alkalmazható fém-, és műanyaglemez,

b) színezésében föld és pasztell színek alkalmazhatóak (kivéve a kovácsoltvas anyagú kerítés esetén, melynél sötétszürke, fekete szín is megengedett).”

3. § A településkép védelméről szóló 16/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó egyedi építészeti követelményeknek megfelelően rikító színű fémlemez, cserepes lemez fedés nem alkalmazható.”

4. § A településkép védelméről szóló 16/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 25. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Szakmai konzultáció az építés megkezdése előtt legalább egyszer kötelező:

a) településkép szempontjából meghatározó területen új épület építése, meglévő épület bővítése, utcai kerítés építése esetén,

b) településkép szempontjából meghatározó besorolású területeken kívül új lakóépület építése esetén.”

5. § A településkép védelméről szóló 16/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„26. § (1) Településképi bejelentési eljárást (a továbbiakban: bejelentési eljárás) kell lefolytatni:

a) valamennyi reklámhordozó elhelyezésének megkezdése előtt,

b) reklám közzétételének megkezdése előtt, a meghatározó területeken,

c) az építmények rendeltetésének megváltoztatása - így az önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosítása vagy az építmény rendeltetési egységei számának megváltozása – esetén.

(2) A bejelentési eljárást az ügyfél kezdeményezi, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 46. § (4)-(5) bekezdéseiben foglaltaknak megfelelő bejelentéssel (a továbbiakban: bejelentés).

(3) A bejelentést a Polgármesterhez címezve a Téglási Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani.

(4) Amennyiben a bejelentés az (1) bekezdés a)-b) pontjára vonatkozik, a településképi követelményeket igazoló építészeti-műszaki dokumentációnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) meglévő állapotról fényképfelvételt,

b) műszaki leírást,

c) a tervezett állapot formáját, mennyiségét, méretét és technológiáját,

d) a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,

e) elrendezési rajzot,

f) reklám elhelyezésének helyétől – amennyibe indokolt – színtervet, környezetbe illesztett látványtervet.

(5) Amennyiben a bejelentés az (1) bekezdés c) pontjára vonatkozik, a dokumentációnak a (2) bekezdésben foglaltakon túl tartalmaznia kell:

a) a kialakított új rendeltetési egységek megvalósult tényleges állapotát bemutató M=1:100 léptékű alaprajzot,

b) tervezői/kivitelezői nyilatkozatot az elvégzett építési tevékenység szabályosságáról,

c) a beavatkozás előtti és utáni állapotot bemutató fényképfelvételeket.

(6) A dokumentáció tartalmát a polgármester ellenőrzi. Amennyiben a benyújtott dokumentáció nem felel meg, a (2) bekezdésben, valamint a (4)-(5) bekezdésben foglaltaknak, a bejelentőt a bejelentés benyújtását követő 5 napon belül hiánypótlásra szólítja fel, melynek teljesítésére 15 napot biztosít.

(7) A polgármester a döntését a kérelem benyújtását, hiánypótlásra felhívás esetén az annak beérkezését követő 15 napon belül hatósági határozatban hozza meg.

(8) A polgármester a bejelentést tudomásul veszi, vagy elutasítja, vagy az eljárást megszünteti.

(9) Amennyiben a polgármester az (1) bekezdés c) pontja szerinti településképi bejelentést tudomásul veszi, az ingatlan-nyilvántartási átvezetés érdekében 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki.

(10) A (8) bekezdés szerinti tudomásulvételről szóló döntés érvényességi ideje három év. A tevékenységet a bejelentéstől számított 6 hónapon belül meg kell kezdeni, ellenkező esetben ismételten be kell jelenteni.

(11) Amennyiben a bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenység közterület-használati hozzájáruláshoz is kötött, a közterület-használati hozzájárulás kiadására csak a bejelentési eljárás lefolytatását követően, a megengedő határozat birtokában és az abban meghatározott kikötések figyelembe vételével kerülhet sor.

(12) A településképi bejelentési kötelezettség és a bejelentett tevékenység folytatását a polgármester ellenőrzi.

(13) Amennyiben a polgármester a bejelentés elmulasztását vagy eltérő végrehajtást tapasztal, akkor a kötelezési eljárást lefolytatja.

(14) A polgármester a reklám és reklámhordozó elhelyezése esetén tapasztalt eltérő végrehajtás esetén a megyei kormányhivatalt értesíti.”

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.