Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, igénybevételük feltételeiről és az ellátások térítési díjáról szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 12- 2022. 02. 13

Füzesgyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, igénybevételük feltételeiről és az ellátások térítési díjáról szóló rendelet módosításáról

2022.02.12.

Füzesgyarmat Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, igénybevételük feltételeiről és az ellátások térítési díjáról szóló 11/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § E rendelet hatálya kiterjed a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(2) bekezdéseiben, (3) bekezdés a.) pontjában és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 4. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. § A pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, igénybevételük feltételeiről és az ellátások térítési díjáról szóló 11/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Az önkormányzat képviselő-testülete a pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítésére vagy önállóan meghatározott esetekben települési támogatást (továbbiakban: támogatás) nyújt a szociálisan rászoruló személyek és családok számára az egyes ellátásoknál előírt feltételek fennállása esetén.

(2) Egy család részére évente maximum 120 eFt. összegben nyújtható jelen rendelet szerint települési támogatás, azzal, hogy a rendszeres támogatásokat az összeghatár szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

(3) A rendszeres támogatásban részesülő személy vagy család csak kivételes méltánylást érdemlő esetben - létfenntartását veszélyeztető krízishelyzet - részesülhet más települési támogatásban.

(4) Jelen rendelet alapján az alábbi támogatások állapíthatóak meg:

a) Települési támogatásként:

aa) gyógyszerkiadások fedezésére szolgáló települési támogatás

ab) kórházi kezelés fedezésére szolgáló települési támogatás

ac) hátralékrendezésre szolgáló települési támogatás

ad) gyermekszületési települési támogatás

ae) iskolakezdési települési támogatás

af) elemi kár következményeinek enyhítésére szolgáló települési támogatás

ag) temetési költségek fedezésére szolgáló települési támogatás

ah) temetési kölcsöntámogatás

ai) természetben nyújtott élelmiszer vásárlási támogatást,

aj) természetben nyújtott szilárdhulladék szállítási támogatás,

ak) rendszeres támogatásként nyújtott ápolási települési támogatás,

al) rendszeres támogatásként nyújtott ápolási települési támogatás.

b) Rendkívüli települési támogatásként rendkívüli települési támogatást.

(5) Az e § szerinti rendkívüli települési támogatást a 9. § (2) bekezdésében meghatározott összeghatár megállapítása szempontjából figyelmen kívül kell hagyni.

3. § Hatályát veszti A pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, igénybevételük feltételeiről és az ellátások térítési díjáról szóló 11/2019 (III.29.) önkormányzati rendelet 19. § (4) bekezdése.

4. § Ez a rendelet 2022. február 12-én lép hatályba.