Csurgó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 02- 2022. 03. 02

Csurgó Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete

a környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.03.02.

Csurgó Város Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) és a 48. § (4) bekezdés b) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet 9. alcíme a következő 11. §-sal egészül ki:

„11. § (1) Csurgó Város területén tilos a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendeletben meghatározott levegőterheltségi és légszennyezőanyag-kibocsátási határértéket meghaladó légszennyezést, illetve légszennyezettséget okozó tevékenység folytatása.

(2) Az avar és a kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történjen.

(3) Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(4) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, vagy ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

(5) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni csak úgy lehet, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(6) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén, vagy ha arra szükség nincs, a tüzet azonnal el kell oltani.

(7) A tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, a tűz eloltható.

(8) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(9) Avar és kerti hulladékok égetésénél figyelembe kell venni, hogy

a) kizárólag kis nedvességtartalmú anyagok égethetők,

b) égetés csak szélcsendes időben (5 m/s-nál kisebb szélsebesség),

c) tűzvédelmi előírások betartásával végezhető.

(10) Tűzgyújtás és égetés hétfői és csütörtöki munkanapokon 9.00-18.00 óra között, szélcsendes időben megengedett, a tartós füstölés viszont nem megengedett.

(11) Tilos nyílt téren vagy bármilyen berendezésben veszélyes hulladékot, vagy égetése során veszélyessé váló anyagot (műanyag, gumi, fáradt olaj, vegyszeres és festékes göngyöleg, gyógyszermaradványok, száraz elem stb.) égetni.”

2. § A környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet 22. § l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem kell közterület-bérleti díjat fizetni:)

„l) közterület akadálymentesítés céljára történő használata esetén
de a közterület használatának megkezdése előtt ezekben az esetekben is be kell szerezni a polgármester által kiállított közterület-használati engedélyt és figyelembe kell venni a közúti közlekedés szabályairól szóló jogszabályok ide vonatkozó előírásait.”

3. § A környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„17/A. Engedély nélküli közterület-használat

22/A. § Nem kell közterület-használati engedélyt beszerezni:

a) közterületnek Csurgó Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) és intézményei által történő igénybevételéhez;

b) a fegyveres erők és fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezésére;

c) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez;

d) szervezett lomtalanítási akcióban a közterületekre kihelyezett tárgyak tárolásához, a lomtalanítás időtartamára;

e) a közvetlen életveszély elhárításának céljára szükséges területek után;

f) választási kampány idején a választással kapcsolatos aláírásgyűjtésre szolgáló pult közterületen való elhelyezéséhez;

g) a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtartott rendezvényekre.”

4. § Hatályát veszti a környezetvédelemről és a közterületek használatáról szóló 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelet

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.