Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 01- 2022. 04. 02

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.01.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 6. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A megváltott bérletet az üzemeltető a jogosult indokolt kérelmére, a jármű tulajdonjogának, vagy birtokának elvesztése, illetőleg átruházása esetén visszaváltja. Visszaváltás esetén a bérlet árának időarányos része jár vissza, amelyet úgy kell számítani, hogy a bérlet lejártáig hátralévő egész hónapok számának megfelelően kiszámított összeget kell visszafizetni. A bérletet visszaváltáskor az üzemeltető egyidejűleg bevonja.

(5) Bérlet kizárólag abban az esetben vásárolható, továbbá a 10. § (4) bekezdés szerinti regisztráció akkor végezhető el, ha a regisztrálandó személygépkocsira, továbbá annak tulajdonosára, vagy üzemben tartójára vonatkozóan nincs Szentendre Város Önkormányzatával, valamint az üzemeltetővel szemben rendezetlen pótdíjtartozás, vagy közigazgatási bírság tartozás, továbbá nincs a jegyző által nyilvántartott lejárt esedékességű, meg nem fizetett szentendrei helyi adó tartozás nyilvántartva.”

2. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (4) és (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Munkavállalói bérlet vásárlására jogosult

a) a munkáltató által kiállított igazolás ellenében egy személygépkocsira az 1. mellékletben meghatározott várakozási területeken belül található állandó munkahelyen dolgozó

aa) közalkalmazott, köztisztviselő és szentendrei székhelyen működő iskola, óvoda, költségvetési szerv, önkormányzati részesedéssel működő gazdasági társaság munkavállalója,

ab) a Szentendrei Járási Hivatal dolgozója,

ac) a Szentendrei Járási Ügyészség munkavállalója,

ad) gyógyszertári dolgozó,

ae) SZEI szakorvosa, hivatásos ápoló,

b) az Önkormányzat intézménye és gazdasági társasága,

c) a szentendrei rendvédelmi szerv és d) a Szentendrei Járás települési önkormányzatai 2 személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira.

(5) A munkavállalói bérlet kizárólag munkanapokon a Paprikabíró utcánál található nagyparkolóban, valamint a Bolgár utcai parkolóban érvényes.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A várakozási területeken belül ellátást végző házi- és gyermekorvos, valamint a mellettük dolgozó ápoló, védőnő, szociális gondozó személygépkocsijára egészségügyi szolgáltatói bérletet igényelhet, amellyel munkavégzése során a várakozási terület bármely zónájában várakozhat.”

3. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) 2022. december 31-ig az I. és a II. zónában díjmentes várakozásra jogosult az, akinek a személygépkocsija vonatkozásában 2021. január 1-jét megelőzően a szentendrei adóhatóság látta el az adóztatási feladatokat és ez alapján az I. és a II. zónában 2021. április 15-ig díjmentes várakozásra volt jogosult.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Aki 2021. január 1. és 2022. december 31. között elidegeníti a díjmentes várakozási jogosultsággal érintett személygépkocsiját, köteles e tényt a személygépkocsi forgalmi rendszámának megjelölésével az üzemeltető részére bejelenteni.

(4) Az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki vagy ami 2020. október 15. után lett a személygépkocsi tulajdonosa vagy üzembentartója, a díjmentes várakozási jogosultság megszerzése érdekében elvégzendő regisztrációhoz köteles az üzemeltetőnek bemutatni.

a) a lakcímkártyáját vagy nem természetes személy esetén a cégkivonatát vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatát, és

b) a személygépkocsi forgalmi engedélyét c) a jegyző által kiadott adóigazolást, vagy meghatalmazást az üzemeltető részére a helyi adó tartozásra vonatkozó adatai lekérdezésére.”

4. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése szerinti bérlet érvényességére a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendeletnek a bérlet vásárláskor hatályos szabályait kell alkalmazni.”

5. § Hatályát veszti a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdés k) pontja.

6. § Ez a rendelet 2022. április 1-jén lép hatályba.