Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 43/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 11. 22- 2022. 11. 23

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testületének 43/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.11.22.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Újbuda közterületein a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról és a várakozás díjáról szóló 26/2010. (IX. 21.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a a következő i) ponttal egészül ki:

(Jelen rendelet alkalmazásában)

„i) kapcsolódó parkolási terület: díjfizető zónába tartozó, azonban tényleges díjszedés alá nem volt terület.”

2. § A Rendelet 5. § i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A várakozási övezet területén - a 6. §-ban meghatározott kivételekkel - kizárólag az alábbi esetekben lehet várakozni:)

„i) speciális várakozási hozzájárulással.”

„(6) Ha a lakossági várakozási hozzájárulás kiadását megalapozó lakóhely olyan ingatlanban van, amelyben gépjármű elhelyezésének lehetősége gépjárműtárolóban vagy a telken belül kialakított várakozóhelyen biztosított, Újbuda Önkormányzata a lakossági várakozási hozzájárulás kiadását magasabb díjhoz kötheti vagy megtagadhatja.”

4. § (1) A Rendelet 8/C. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérlői várakozási hozzájárulás kiadásának további együttes feltételei:)

„c) nyilatkozat arról, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a kérelmezett gépjárműre nincs kibocsátva az állandó lakóhely önkormányzata által lakossági vagy bérlői (ezekkel egy tekintet alá eső) várakozási hozzájárulás,”

(2) A Rendelet 8/C. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A bérlői várakozási hozzájárulás kiadásának további együttes feltételei:)

„g) teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt bérleti szerződés vagy szívességi lakáshasználatról szóló megállapodás csatolása,”

5. § A Rendelet 8/D. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8/D. § (1) Speciális várakozási hozzájárulás a Polgármester döntése alapján kérelemre adható:

a) kerületi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel és közhasznú fokozattal rendelkező szervezetnek az általa használt gépjárművekre, vagy a szervezet vezető tisztségviselője által javasolt szervezeti tagnak vagy a szervezettel jogviszonyban álló személyeknek az általuk használt gépjárművekre,

b) bevett egyháznak az általa használt gépjárművekre, vagy a bevett egyházat képviselő személy által javasolt, a bevett egyháznál szolgálatot teljesítő személyeknek az általuk használt gépjárművekre,

c) kulturális vagy művészeti közfeladatot ellátó központi vagy helyi önkormányzati költségvetési szervnek vagy köztestületnek az általa használt gépjárművekre, vagy ezen szerv, illetve köztestület vezetője által javasolt, e szervezettel jogviszonyban álló személyeknek az általuk használt gépjárművekre,

d) a képviselő-testület szerveinek, az Újbuda Önkormányzata kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, a helyi önkormányzati költségvetési szerveknek az általuk használt gépjárművekre, vagy ezen szervezetek vezetője által javasolt, e szervezetekkel jogviszonyban álló személyeknek az általuk használt gépjárművekre,

e) annak, aki kérelmében alapos, egyedi indokot jelöl meg (különös tekintettel a kérelmező szociális, egészségügyi, társadalmi vagy egyéb méltánylást érdemlő körülményeire), az általa használt gépjárműre,

f) a mindenkori díjfizető övezet területén működő egészségügyi vagy köznevelési intézménynek az általa használt gépjárművekre, vagy ezen intézmények vezetője által javasolt, ezen intézményekkel jogviszonyban álló személyeknek az általuk használt gépjárművekre.

(2) Az (1) bekezdés alapján kiadott speciális várakozási hozzájárulások száma az előző évben a 8. § alapján kiadott lakossági várakozási hozzájárulásoknak legfeljebb 5%-a lehet.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott várakozási hozzájárulások kiadásának feltételei

a) a 19. § (1) bekezdés c) pont szerinti éves várakozási díj megfizetése,

b) a kérelem beadásának időpontjában - valamennyi fővárosi parkolásüzemeltető nyilvántartása szerint - a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás és

c) a kérelem beadásának időpontjában a kérelmezőnek helyi adó vagy más jogcímen Újbuda Önkormányzatával szemben tartozása nem áll fenn.

(4) A speciális várakozási hozzájárulás a kérelem szempontjainak alapos mérlegelése alapján megállapított területen Újbuda kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein és fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein díjfizetés és időtartam korlátozás nélküli várakozásra jogosít. A területi érvényességet a várakozási hozzájáruláson fel kell tüntetni.

(5) A speciális várakozási hozzájárulás a kérelem szempontjainak alapos mérlegelése alapján megállapított érvényességi időtartamra, de legfeljebb a kiadást követő év március 31. napjáig érvényes. Az érvényességi időtartamot a várakozási hozzájáruláson fel kell tüntetni.”

6. § A Rendelet a következő 8/E. §-sal egészül ki:

„8/E. § (1) Lakossági várakozási hozzájárulásra jogosult az is, akinek állandó lakóhelye a 4. mellékletben meghatározott várakozási zónával közvetlenül szomszédos kapcsolódó parkolási területen található.

(2) Bérlői várakozási hozzájárulásra jogosult az is, akinek a tartózkodási helye a 4. mellékletben meghatározott várakozási zónával közvetlenül szomszédos kapcsolódó parkolási területen található.

(3) A kapcsolódó parkolási területen lévő címekre kiadott várakozási hozzájárulások az 5. mellékletben meghatározottak szerinti várakozási zónára érvényesek.

(4) A kapcsolódó parkolási terület kijelölését az 5. melléklet tartalmazza.”

7. § A Rendelet 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakossági várakozási hozzájárulás, a bérlői várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás, az egészségügyi várakozási hozzájárulás, valamint az Újbuda Közterület-felügyelet, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége és a XI. kerületi Rendőrkapitányság várakozási hozzájárulása a kiadás évét követő év március 31-ig érvényes, kivéve a 4. melléklet szerinti 3. és 4. várakozási zónára kiadható lakossági és bérlői várakozási hozzájárulások, amelyek esetén a 2022. évben kiadott várakozási hozzájárulás 2024. március 31-ig érvényes. ”

8. § (1) A Rendelet 16. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Amennyiben)

„e) gazdálkodó esetében a jogosultságot jelentő címe a várakozási övezeten kívülre kerül, vagy”

(úgy a várakozási hozzájárulásra vonatkozó jogosultság megszűnik, ezért az adatváltozást 15 napon belül a hozzájárulást kiadónak írásban be kell jelenteni. Amennyiben a hozzájárulással rendelkező a fenti kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a részére kiadott hozzájárulás visszavonásra kerül és érvényét veszti.)

(Amennyiben)

„f) speciális várakozási hozzájárulás esetén a 8/D. § (1) bekezdésben foglaltak már nem állnak fenn,”

(úgy a várakozási hozzájárulásra vonatkozó jogosultság megszűnik, ezért az adatváltozást 15 napon belül a hozzájárulást kiadónak írásban be kell jelenteni. Amennyiben a hozzájárulással rendelkező a fenti kötelezettségének nem tesz eleget, úgy a részére kiadott hozzájárulás visszavonásra kerül és érvényét veszti.)

9. § (1) A Rendelet 16/A. § (6) bekezdés c) és d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A várakozási hozzájárulások tárgyában benyújtott kérelmek esetén a hozzájárulást kiadó)

„c) a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból és a közúti közlekedési járműnyilvántartásból adatokat igényel,
d) az adatokat és a kiadott hozzájárulások és kedvezmények nyilvántartását összekapcsolja és”

(A várakozási hozzájárulások tárgyában benyújtott kérelmek esetén a hozzájárulást kiadó)

„e) a várakozási díj és pótdíjtartozás nyilvántartásból adatokat igényel.”

10. § (1) A Rendelet 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A lakossági várakozási hozzájárulás éves várakozási díja:

a) lakcímenként az első gépjárműre tizenkétezer forint és

b) lakcímenként a második gépjárműre huszonnégyezer forint.”

„(2) A speciális várakozási hozzájárulás éves várakozási díja huszonnégyezer forint, amelyből a Polgármester legfeljebb 50% mértékű kedvezményt adhat. A 8/D. § (1) bekezdés e) pontja alapján kiadott várakozási hozzájárulások esetén a Polgármester a várakozási díj mértékéből egyedi elbírálás alapján legfeljebb 100% mértékű kedvezményt adhat.”

11. § A Rendelet 21. § (1a) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1a) Az erre a célra létrehozott elektronikus felületen benyújtott várakozási hozzájárulás iránti kérelmek és a speciális várakozási hozzájárulás iránti kérelmek esetén az (1) bekezdésben megállapított eljárási díj nem kerül felszámításra.

(2) Az Újbuda Közterület-felügyelet, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége és a XI. kerületi Rendőrkapitányság kérelmére kiadott várakozási hozzájárulásának kiadása, cseréje eljárási díjmentes.”

12. § A Rendelet az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 43/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet