Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 45/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Önkormányzat a civil szervezetekkel történő együttműködés érdekében:)

„b) az Önkormányzat civil adatbázisban nyilvántartja, és évente a pályázatok beérkezését követő 30 napon belül aktualizálja azon civil szervezetek 1. melléklet 12. pontja szerinti alapadatait, melyek legkésőbb tárgyévi támogatási pályázatuk benyújtásáig erről adatot szolgáltattak. Érvényesen támogatásra pályázni csak ezen adatszolgáltatás tárgyévi teljesítése mellett lehetséges.”

2. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 2. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) E rendelet alkalmazásában civil szervezetnek minősülnek az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. tv. 2. § 6. b) és c) pontjában meghatározott körbe tartozó szervezetek.

(2) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezet az a bíróság által nyilvántartásba vett és a bíróság honlapján pályázatának benyújtása előtt lezárt időszakról legalább egy elérhető beszámolóval rendelkező egyesület, alapítvány, amely az önkormányzat területén székhellyel, illetve telephellyel rendelkezik, az önkormányzat területén folytat rendszeres tevékenységet, vagy országos hatókör esetén helyi szervezete az Önkormányzat közigazgatási területén működik, feltéve, hogy az alapító okiratának megfelelő tevékenységet folytat. Az Önkormányzat közigazgatási területén kívüli székhellyel rendelkező civil szervezetek csak kivételes esetben támogathatók, önkormányzati vagy humanitárius érdekből.”

3. § (1) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés d) pont dc) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pénzügyi támogatásban részesíthető tevékenységi körök a következők:

közösségi környezet)

„dc) természeti és épített környezeti értékek propagálása az önkormányzattal és más közösségekkel együttműködve;”

(2) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) Nem nyújtható támogatás annak, akinek tartozása van az önkormányzat, önkormányzati cég vagy intézménye felé.”

4. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Az Önkormányzat éves költségvetési rendeletében biztosítja a civil szervezetek részére nyújtható pénzügyi támogatás előirányzatát (a továbbiakban: előirányzat).

(2) A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.

(3) A támogatás rendelkezésre bocsátása utólagos elszámolás mellett, támogatási előleg formájában történik egy összegben.

(4) A támogatási intenzitás mértéke 80%, ezért a támogatni kívánt célhoz a támogatási összeg 20 %-át kitevő saját forrás biztosítása szükséges saját bevétel vagy egyéb forrás bemutatásával.”

5. § (1) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 5. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Pénzügyi támogatást pályázat útján e rendelet keretei között lehet igényelni. Pályázat kiírására a költségvetési rendeletben meghatározott előirányzat felosztása céljából évente két alkalommal kerül sor, amelyből a második alkalom kizárólag eseti és póttámogatási kérelmek benyújtására szolgál, kizárólag az előre nem látott és nem tervezett feladatokra.

(2) A polgármester minden év február hó 15. napjáig írja ki első alkalommal a pályázatot. A támogatási kérelmek beérkezési határideje tárgy év március 15. napja. Ezek formai és tartalmi elbírálási határideje tárgy év április 30. napja. A polgármester minden év augusztus 1. napjáig írja ki második alkalommal a pályázatot, kizárólag eseti -, valamint póttámogatások nyújtására, ezen támogatási kérelmek beérkezési határideje tárgyév augusztus 31. napja. A beérkezett támogatási kérelmek formai és tartalmi elbírálásának határideje tárgy év szeptember 30. napja. A határidőn túl benyújtott pályázatok érdemi elbíráslás nélkül elutasításra kerülnek.

(3) A pályázati felhívást az Önkormányzat honlapján kell közzétenni. A pályázati támogatási rendszer egységes, ugyanakkor biztosítja a szakterületek sajátosságinak érvényesülését is. Az egységesség biztosítása érdekében, a pályázati felhívások és a részletes pályázati kiírások felépítését a (4) bekezdés, a kötelezően előírt dokumentációt a 6. § tartalmazza.”

(2) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdés l) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati felhívásnak tartalmazni kell:)

„l) a támogatás igénybevételének módját, feltételeit, időtartamát”

(3) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 5. § (7) és (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Egy pályázó szervezet működési célra egy évben csak egy pályázatot adhat be.

(8) Több civil szervezet is benyújthat közös pályázatot közös programra, ilyen esetben egyértelműen meg kell jelölni a végrehajtásért és elszámolásért felelős szervezetet, továbbá csatolni szükséges együttműködési szándéknyilatkozatot és a társpályázó(k) is adatot kell szolgáltassanak az 1. § (5) bekezdés szerint.”

6. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 6. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a szükséges és kötelezően alkalmazandó 1. mellékletben felsorolt dokumentumokat (továbbiakban: pályázati dokumentáció) a pályázati kiírás részeként a honlapján (www.hodmezovasarhely.hu) teszi közzé. A pályázatot az 1. melléklet 1. pontja és az 1. melléklet 2 pontja szerinti adatlapon kell benyújtani egy példányban, amelyhez az alapdokumentumokat és az 1. melléklet 3.-6. pontja szerinti nyilatkozatokat is csatolni kell.

(2) Nem kell csatolnia az alapdokumentumokat, azoknak a civil szervezeteknek, amelyek már korábban beadták azokat, és abban változás nem történt. Ebben az esetben az 1. melléklet 7.-8. pontja szerinti nyilatkozatot kell megfelelően kitölteni.

(3) Amennyiben a pályázó a pályázatot hiányosan nyújtja be, úgy Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) Polgármesteri Kabinetjének támogatások kezelésével megbízott referense (továbbiakban: referens) egy alkalommal írásban hiánypótlásra szólítja fel. A hiányt a felhívás kézbesítésétől számított 8 naptári napon belül, jogvesztés terhe mellett pótolni kell, a mulasztás a pályázat érdemi elbírálás nélküli elutasításával jár.”

7. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 4. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. Pályázati döntések”

8. § (1) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A pályázatokról Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése (továbbiakban: közgyűlés) az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági, Sport és Nemzetiségi Bizottság javaslata alapján a támogatási kérelmek formai és tartalmi elbírálását követő soros ülésen dönt.”

(2) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (3)–(6) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A Polgármesteri Kabinet referense a támogatásról szóló határozatról, az elnyert támogatás összegéről haladéktalan tájékoztatja a pályázatot benyújtó civil szervezeteket.

(4) Civil szervezet a tájékoztatást követő 15 napon belül nyilatkozik a támogatás elfogadásáról, illetve csökkentett támogatás esetén azzal módosított költségvetését benyújtja.

(5) A Polgármesteri Kabinet referense a (4) bekezdés szerinti nyilatkozat, illetve szükség szerint benyújtott módosított költségvetés alapján előkészíti aláírásra a támogatási szerződést.

(6) Civil szervezettel a támogatási szerződés aláírására meghatározott időpontban vagy egyéb időpontban, legkésőbb a támogatásról szóló határozat keltétől számított 60 napon belüli jogvesztő határidőben kell sor kerüljön.”

9. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önkormányzat a támogatás összegét a támogatási szerződés aláírását követően az abban foglaltak szerint a civil szervezet számára, elsősorban a pénzintézeti számlájára való átutalással teljesíti.”

10. § (1) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A civil szervezet a támogatás összegének felhasználásáról, a pályázatban meghatározott program megvalósításáról a támogatási szerződésben meghatározott határidőig, de legkésőbb tárgyévet követő év január 15. napjáig és az 1. melléklet 9. pontjában előírt módon köteles elszámolni. Az elszámoláshoz csatolni kell az 1. melléklet 10. pontja szerinti Összesítő táblázatot és az 1. melléklet 11. pontja szerinti nyilatkozatot.

(2) Az elszámolás a hatályos számviteli szabályok és az e rendeletben foglaltak szerint történik, azt a Polgármesteri Kabinet referense a Közgazdasági Iroda ügyintézőjének bevonásával ellenőrzi, megfelelőség esetén elfogadásra előterjeszti. Az elfogadásáról a Bizottság javaslatára a Közgyűlés dönt.”

(2) A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 9. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a civil szervezet elszámolási kötelezettségének határidőben nem tett eleget, az elszámolási határidő leteltétől számított 8 napon belül a Polgármesteri Kabinet referense felhívja figyelmét a kötelezettség elmulasztására.”

11. § A civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

12. § Hatályát veszti a civil szervezetek pályázati és eseti önkormányzati támogatásáról szóló 7/2020. (II.14.) önkormányzati rendelet

a) 12 §-a,

13. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 45/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet
A pályázati dokumentáció részei

1. Civil szervezetek támogatására Pályázati adatlap

2. Költségvetési adatlap

3. Átláthatósági nyilatkozat

4. Nyilatkozat köztartozásról

5. Nyilatkozat saját erőről és más pályázaton részvételről

6. Nyilatkozat a pályázaton részvételi szándékról, megvalósítandó célokról

7. Nyilatkozat az alapító okirat változásáról

8. Nyilatkozat bíróság által nyilvántartott adatok változásáról

9. Elszámolás rendje

10. Összesítő táblázat elszámoláshoz

11. Nyilatkozat célhoz kötött támogatás felhasználásáról

12. Adatlap Hódmezővásárhelyi Megyei Jogú Város Önkormányzat közigazgatási területén működő civil szervezetekről ”