Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 46/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

városi címek, kitüntetések és elismerések adományozásáról szóló 47/2020. (IX.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 08 16:00- 2022. 12. 09

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 46/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete

városi címek, kitüntetések és elismerések adományozásáról szóló 47/2020. (IX.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.08.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Hódmezővásárhely városáért folytatott kiemelkedő tevékenység, életmű, illetve a helyi közügyek valamely területén elért kimagasló teljesítmény elismerésére városi címeket, kitüntetéseket és elismeréseket alapít, melyek megnevezésére és adományozásuk rendjének meghatározására a következőket rendeli el:

1. § A városi címek, kitüntetések és elismerések adományozásáról szóló 47/2020. (IX. 11.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„3/A. A cigányság felemelkedése érdekében kifejtett áldozatos munkáért adható elismerés

13/A. § (1) A Közgyűlés „Mátray Attila” díjat adományozhat olyan személyeknek, közösségeknek, akik a hódmezővásárhelyi cigányság társadalmi kizárása ellen, a diszkrimináció, stigmatizáltság és a rasszista közbeszéd megszűntetése, csökkentése és a cigányság integrálása érdekében példamutató munkásságukkal értékelhető eredményt értek el.

(2) A díj adható közéleti, művészeti, sport és szociális területen munkálkodók részére. A díjazott lehet cigány és nem cigány származású. A „Mátray Attila” díj odaítélése során Hódmezővásárhely városához való – az adott szakterületen elért munkásság során kialakult – kötődés is kifejezésre kerül. A díj posztumusz díjként is adható.

(3) A díj tekintetében a díjazottakra vonatkozó javaslatot a Cigány Nemzetiségi Tanács és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata tehet a Közgyűlés részére.

(4) A díjazottakról való döntést a Közgyűlés – a 13/A. § (3) bekezdésben meghatározott javaslatok figyelembevételével – minden év március hónapban megtartott, zárt ülésen, egyszerű többséggel hozza meg.

(5) A díj átadására minden évben – az ENSZ által április 8. a Roma Kultúra Világnapjához kapcsolódóan – az áprilisban tartandó közgyűlésen, ünnepélyes keretek között kerül sor.

(6) A kitüntetett az elismerés jeleként díszoklevelet kap.

(7) A kitüntetéshez a Közgyűlés a mindenkori garantált bérminimum bruttó összege egyszeresének megfelelő pénzjutalom odaítéléséről is dönthet.”

2. § A városi címek, kitüntetések és elismerések adományozásáról szóló 47/2020. (IX. 11.) önkormányzati rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A díjazottakra javaslatot a tanuló oktatási intézményének igazgatója vagy a sportegyesület vezetője tehet. A javaslattételre jogosult minden kategóriában kettő díjazottra tehet javaslatot. A javaslaton fel kell tüntetni a díjra javasolt tanuló elért sporteredményeit, valamint előző tanév végi vagy a tárgyév félévi tanulmányi eredményeit is.”

3. § A városi címek, kitüntetések és elismerések adományozásáról szóló 47/2020. (IX. 11.) önkormányzati rendelet 38. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A városi címek, kitüntetések és elismerések adományozásáról szóló 47/2020. (IX.11.) önkormányzati rendelet 13/A. § (4) bekezdésében szabályozott döntés 2022. évben a 2022. decemberi közgyűlésen kerül meghozatalra, a 13/A. § (5) bekezdésében szabályozott díj átadása 2022. évben 2022. december hónapban tartandó ünnepélyes gála műsor keretében történik.”

4. § Ez a rendelet 2022. december 8-án 16 órakor lép hatályba.