Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 49/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 02

Budapest Főváros VI. Kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 49/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.01.

A Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el.

1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester jogosult dönteni:

a) a bérbeadói hozzájárulásról vagy annak megtagadásáról;

b) másik lakás bérbeadásáról;

c) a bérleti jogviszony folytatására vonatkozó jog elismeréséről;

d) a bérlőtársi jogviszony létesítéséről, a bérlőtársak közös megegyezése alapján és a bérlőtárs halála miatt történő jogviszony megszüntetéséről;

e) a megüresedett társbérleti lakrész bérbeadásáról;

f) előbérleti jog alapján a bérbeadásról;

g) a bérlő névváltozásának átvezetése ügyében;

h) ha halaszthatatlan bérbeadói döntést kell hozni;

i) a bérlőkiválasztási (bérlőkijelölési jog) alapján történő bérbeadásról;

j) a törvényben előírt bérbeadási kötelezettség alapján történő bérbeadásról és az Önkormányzat kötelezettségének pénzbeli megváltásáról;

k) a lakásbérleti szerződés módosításáról, ha arra a bérlő jövedelmi és vagyoni helyzetében beállt változások miatt kerül sor.

l) helyiség vagy helyiség kirakatának alkalmi célú igénybevételéről (alkalmi célú igénybevétel esetén egy adott igénybe vevő részére a helyiség, vagy önállóan a helyiség kirakata 180 napon belül legfeljebb 30 napra biztosítható).

m) a névjegyzékbe történő felvételről, törlésről.

n) a névjegyzék útján bérbeadott lakások ismételt bérbeadásról.

o) a helyi közfeladatot ellátó személyek részére bérbeadott lakások ismételt bérbeadásról.”

2. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés b) és c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Szociális bérlet azzal a személlyel létesíthető, aki:)

„b) saját maga, vagy az együttköltözők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap háromszorosát, és
c) saját maga, vagy az együttköltözők nem rendelkeznek olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke a szociális vetítési alap 250-szeresét meghaladja.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 3. § (7) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Költségalapú bérlet azzal a személlyel létesíthető, aki)

„b) saját maga vagy az együttköltözők egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja a szociális vetítési alap háromszorosát, de nem haladja meg az ötszörösét.”

3. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 8/A. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A névjegyzék negyedéves frissítéssel közzétételre kerül a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán és az önkormányzat honlapján, iktatószám és az elért pontszám feltüntetésével. Ez a rendelkezés nem érinti a lakásigénylés hosszabbításával, illetve módosításával kapcsolatos esetleges változásokat.”

4. § (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 43/A. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakás bérlője maradandó értéknövekedést, komfortfokozat növelést eredményező beruházásához, vagy a bérbeadó kötelezettségébe tartozó munkák elvégzéséhez a Vagyonkezelő Szervezet javaslata alapján a Humán Bizottság hozzájárulása szükséges.”

(2) Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 43/A. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A helyiség bérlője maradandó értéknövekedést, komfortfokozat növelést eredményező beruházásához, vagy a bérbeadó kötelezettségébe tartozó munkák elvégzéséhez a Vagyonkezelő Szervezet javaslata alapján a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság hozzájárulása szükséges.”

5. § Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/2006. (III.21.) önkormányzati rendelet 2. számú. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

7. § Jelen rendelet 2. § (3) bekezdés n) és o) pontja, valamint a 8/A. § (7) bekezdés rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell.

1. melléklet a 49/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelethez