Nagycserkesz Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 31 17:00
a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról
Általános indokolás
A helyi önkormányzatok zárszámadás készítési kötelezettségét az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, a további szempontokat és részleteket az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet, valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Kormányrendelet határozza meg. A vonatkozó rendelkezések előírják, hogy a zárszámadási rendelet-tervezet a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba kell, hogy lépjen.
Nagycserkesz Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a zárszámadási rendeletet.
A most beterjesztésre kerülő zárszámadás és a zárszámadási rendelet-tervezete az előirt szerkezetben készült. A zárszámadás bemutatja a 2021. évi költségvetés módosított bevételi és kiadási előirányzatait, azok teljesítését, a felújítások és beruházások megvalósításának helyzetét, az önkormányzati vagyon gyarapodását. A zárszámadás tartalmazza a 2021. évi költségvetési maradvány összegét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Önkormányzat 2021. évi költségvetési beszámolójának bevételi és kiadási főösszegei kerülnek jóváhagyásra, költségvetési bevételek és kiadások, finanszírozási bevételek és kiadások, az összesített bevételek és kiadások szerint. Meghatározásra kerül a költségvetési és a finanszírozási egyenleg, illetve az előző év alaptevékenységének maradványa.
A 2. §-hoz
A 2021. évi pénzügyi terv végrehajtását mutatja be összevontan, valamint az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények szerint is. Kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatokra megbontva a tartalmazza a bevételek és a kiadások tényleges alakulását. A beruházási és felújítási kiadások, valamint az EU-s forrásból megvalósított programok és projektek kerülnek jóváhagyásra.
A 3. §-hoz
A jogszabályokban előírt mérlegek és kimutatások szerinti összegeinek elfogadását tartalmazza. A zárszámadással egyidejűleg bemutatásra kerül az Önkormányzat vagyonkimutatása.
A 4. §-hoz
Az előző évben képződött maradványra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatálybalépésének időpontját rögzíti.