Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

Bakonya Község Temetkezési Szabályzatáról szóló 8/2018. (X.25.)Ök. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 05

Bakonya Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (III. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.03.05.
Bakonya Község Temetkezési Szabályzatáról szóló 8/2018. (X.25.)Ök. rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
Bakonya Község Önkormányzat Képviselő-testületének
Általános indokolás
Bakonya Község Önkormányzata, a Képviselő-testületnek az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjaiban meghatározott feladatkörében eljárva Bakonya Község Temetkezési Szabályzatáról szóló 8/2018. (X.25.)Ök. rendelet módosításáról határozott, mivel a feltüntetett díjak az elmúlt 10 évben nem kerültek módosításra, így nem követték a változó árakat.
A köztemető használatának rendjéről és a temetkezésről szóló 8/2018. (X.25.) önkormányzati rendelet a gazdasági környezet időközben bekövetkezett változásai miatt felülvizsgálatra szorul.
A témakört a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: törvény), illetve a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.l.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) szabályozza.
A törvény 41. § (3) bekezdése ad felhatalmazást az önkormányzatnak rendeletalkotásra.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
A rendeletalkotás
1. társadalmi-gazdasági hatása: A rendelet a temető rendezett és szabályozott használatát szolgálja. A temetkezési szolgáltatást igénybe vevők részére a kiadásaik növekedését jelenti.
2. költségvetési hatása: A sírhely megváltási/újraváltási díj az önkormányzat bevétele. A temető fenntartás költsége az önkormányzat költségvetését terheli, mely feladat ellátásához az önkormányzat állami támogatásban részesül.
3. környezeti, egészségi következményei: nincsenek.
4. adminisztratív terheket befolyásoló hatása: Adminisztráció növekedése várható az önkormányzati hivatal szociális irodáján.
5. egyéb hatása: nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége: A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdése előírja a temetővel és temetkezéssel kapcsolatos helyi szabályok rendeleti szintű meghatározását, a rendelet alkotás kötelező.
A jogalkotás elmaradásának következménye, hogy a jelenleg hatályos önkormányzati rendelet marad érvényben, mely részben felel meg a törvényi előírásoknak.
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
- személyi: rendelkezésre áll,
- szervezeti: rendelkezésre áll,
- tárgyi: rendelkezésre áll,
- pénzügyi: nincs.
Kérem az alábbi rendelettervezet megtárgyalását és elfogadását.