Vasszentmihály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 31
az önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról szóló rendeletét - a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében - a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában foglaltak alapján alkotja meg.
A rendelet megalkotásakor figyelembevételre kerül
- az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.)
- az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ávr.),
- Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény (továbbiakban: Stabilitási tv.), ·
- Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (,
- a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet
Az Áht. 87. §-a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót kell készíteni; valamint a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást (továbbiakban: zárszámadás) kell készíteni. Az Áht. 91. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
A helyi önkormányzatok költségvetése az államháztartás rendszerébe tartozik, annak részét alkotja. Az Áht. pedig kötelezően előírja, hogy az önkormányzatok költségvetését, valamint a költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadást önkormányzati rendeletben kell megállapítani. Az Áht. tehát a szóban forgó tárgykörök tekintetében egyértelműen szabályozási kötelezettséget határoz meg. Az önkormányzatok szabályozási autonómiája nem terjed addig, hogy a zárszámadási rendelet megalkotására vonatkozó törvényi kötelezettségét mellőzze. Az önkormányzat a törvény által kötelezően meghatározott feladat- és hatáskörében köteles eljárni, s ez vonatkozik a jogalkotási kötelezettségére is. A helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés k) pontja szerint 138. § (1) bekezdés k) pontja szerint a zárszámadási rendelet keretében kell elfogadni a normatív költségvetési hozzájárulásoknak a költségvetési törvény előírása szerinti elszámolását. A zárszámadás elfogadása az önkormányzati működés transzparenciája szempontjából elengedhetetlen. Tehát mind a költségvetési, mind a zárszámadási rendelet megalkotása az önkormányzati működés - és így a lakosság közszolgáltatásokhoz való hozzáférése, ellátása - szempontjából alapvető jogalkotási kötelezettsége a helyi képviselő-testületeknek. A zárszámadási rendelet megalkotása az önkormányzat törvényes működéséhez elengedhetetlen.