Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 02. 28

Ecsegfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről

2022.07.01.

Ecsegfalva Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 16. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a városban lévő önkormányzat tulajdonában álló, működő és lezárt temetőkre terjed ki, amelyek helyrajzi számai a következők:

a) 0413/13. hrsz. Ecsegfalva külterületén lévő „Déli Új Köztemető” elnevezésű temető (működő köztemető),

b) 145. hrsz. Ecsegfalva belterületén lévő „Nyugati Köztemető” elnevezésű temető (lezárt temető).

(2) Az önkormányzat a köztemető üzemeltetéséhez az alábbi infrastrukturális és tárgyi feltételeket biztosítja:

a) köztemetőhöz vezető, gépjárművel is járható út,

b) gépjárművek részére várakozó hely,

c) sírhelytáblákat összefogó út,

d) közkifolyó,

e) ravatalozó, illemhely

f) hulladékgyűjtők.

(3) Az Önkormányzat a tulajdonában álló 0413/13. hrsz-ú temető fenntartásáról és üzemeltetéséről a Gyulai PIETAS Egyházi Temetkezési Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társasággal (rövidített név: Gyulai PIETAS Kft., képviseletre jogosult: Dorogi János, adószám: 10702198204, székhely: 5700 Gyula, Esze T. u. 4.) kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint gondoskodik, mely e rendelet 1. mellékletét képezi.

(4) A köztemető üzemeltetését e rendeletben és a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni.

2. Temetési helyek és szabályok

2. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyek kijelöléséről, azok számozásáról az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírboltok, a gyermek, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

(3) A hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet: urnafülke (kolumbárium) vagy sírhely.

(4) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet: egyes sírhely, kettős sírhely.

3. § (1) A temetés időpontjáról az eltemettető és az üzemeltető közösen állapodnak meg.

(2) Az elhunytat az eltemetésre kötelezett kérelmére az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha a fölött rendelkezési joga van.

(3) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(5) A temettetőknek a kegyeleti közszolgáltatásokért a rendelet 2. melléklete szerinti díjakat kell fizetnie a fenntartó részére.

(6) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

4. § A működő köztemető infrastrukturális létesítményei: ravatalozó, üzemeltetést szolgáló épület, vízhálózat és úthálózat.

5. § (1) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőt mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(2) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holtest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a működő köztemetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírása szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

3. A temetési helyek használati ideje, a használati díjak

6. § (1) Az egyes temetési helyeket – a díszsírhelyek kivételével – az eltemettetést végző(k)nek, illetve hozzátartozóiknak meg kell váltaniuk (egyszeri megváltás) és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja.

(3) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes sírhelyek esetén, 25 év

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év

c) urnafülke esetén 10 év.

(4) A rendelkezési jog a (3) bekezdés szerinti időtartammal meghosszabbítható (újraváltható) akkor, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre.

(5) Az újraváltás időtartama:

a) a (3) bekezdés a)–b) pontok esetében legalább 10 év,

b) a (3) bekezdés c) pontja esetében legalább 5 év.

(6) A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

(7) A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját – a megváltástól számított egy éven belül – a kezelési költség levonásával az ügyfél kérelmére vissza kell téríteni.

(8) A temetési helyek használati joga nem ruházható át, az nem örökölhető.

(9) A megváltási díjakat, valamint a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díjat jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza. A díjakat a temettetőnek előre kell megfizetni az Önkormányzat részére.

4. A temetési helyek mérete

7. § (1) A sírhelynek:

a) egyes sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek és 200 cm mélynek,

b) kettős sírhely esetén 220 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek és 200 cm mélynek kell lennie.

(2) Gyermek,- és urnasírhely esetén is az (1) bekezdésben meghatározott sírhelyméreteket kell alapul venni.

5. A rátemetés

8. § (1) Egy felnőtt sírhelyre az üzemeltető engedélyével és az időarányos használati díj megfizetése mellett:

a) még egy gyermek koporsó,

b) a sír mélyítése mellett még egy felnőtt koporsó temethető.

(2) A kettős sírhely egy-egy részébe az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(4) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos.

6. Díszsírhelyek

9. § (1) Ecsegfalva Község Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a település érdekében kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki, díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

(3) A díszsírhelyre – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartásával és költségeinek viselésével – az elhunyt özvegye is rátemethető.

(4) A díszsírhelyek gondozásáról és ápolásáról az elhaltak hozzátartozói, ilyenek hiányában a polgármester megbízásából – az önkormányzat költségére – az üzemeltető köteles gondoskodni.

(5) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

7. A síremlék

10. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, létesíthető.

(2) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírjelet (síremléket) elhelyezni nem szabad. Ebben az esetben az üzemeltető határidő tűzésével írásban felszólítja a sírhely felett rendelkezni jogosult személyt a sértő állapot megszüntetésére.

(3) Sírjel (síremlék) közé szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(4) A sírhely használati ideje alatt a sírjelet (síremléket) eltávolítani vagy arról a halott nevét törölni tilos.

(5) A meglévő sírjelet (síremléket) kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával a (2) bekezdésben foglaltak betartásával lehet.

(6) A sírjel (síremlék) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását a temető üzemeltetője ellenőrzi.

8. Temetkezési szolgáltatások

11. § A működő köztemetőben temetkezési szolgáltatási tevékenységet minden olyan szolgáltató ilyen jellegű hatósági engedély megléte mellett szabadon végezhet, azzal a kitétellel, hogy a temető üzemeletetőjével köteles felvenni a kapcsolatot a temetést megelőző legalább 4 munkanappal korábban.

9. A temetők rendje

12. § (1) A működő köztemető nyitva tartása:

a) november 1-jétől március 31-ig 7.00 - 16.00 óráig,

b) április 1-jétől október 31-ig 7.00 - 19.00 óráig,

c) a lezárt temetőben a nyitva tartás nem korlátozott.

(2) A nyitva tartás rendjét, valamint a temető rendjére vonatkozó rendelkezéseket, az üzemeltető a temető bejáratánál kifüggeszteni köteles.

(3) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül miden temetői tevékenységet (pad elhelyezése, fa ültetése stb.) be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének. A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról gondoskodni.

(4) A temetőben munkát végző vállalkozó (kőfaragó, kertész, temetkezési szolgáltató stb.) tevékenysége megkezdése előtt köteles annak kezdési idejét és tartamát írásban jelezni a temető tulajdonosának/ üzemeltetőjének a szükséges díj előzetes megfizetése mellett. A temetőben munkát végző vállalkozók tevékenységük gyakorlása során a temető-látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják

(5) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja.

(6) A temetőben 12 éven aluli gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

(7) Kutyát – vakvezető kutya kivételével – a temetőbe bevinni tilos.

(8) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 3 napon belül el kell szállítani.

(9) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni – a mozgáskorlátozottak és a bejelentett, illetve engedélyezett munkálatokat végzők kivételével – tilos.

(10) A temetőben szemetelni, a kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani tilos.

13. § (1) A temetőben avart, elszáradt koszorút, virágmaradványt és egyéb anyagokat égetni tilos.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az üzemeltető által arra kijelölt helyre lehet lerakni.

(3) A sírok kerítéssel nem határolhatók körül.

14. § (1) Síremlék állítás vagy felújítás esetén a vállalkozó az elfoglalt területért a rendelet mellékletében meghatározott díjat köteles az üzemeltető részére megfizetni.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát kiszállítani – vagyonvédelmi okokból – csak az üzemeltetőhöz történő előzetes bejelentés után szabad.

15. § (1) A temetői munkák során (így különösen: rátemetés, exhumálás, áthelyezés) talált értékekről (pl. ékszer, nemesfémből készült protézis stb.) és a találás körülményeiről az üzemeltetőnek jegyzőkönyvet kell felvennie és a jogosult részére történő átadásig gondoskodnia kell a talált érték biztonságos megőrzéséről.

(2) Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értéket képező dolgokra hagyatéki eljárás lefolytatása céljából az üzemeltető értesíti a jegyzőt.

16. § Hatályát veszti az Ecsegfalva Község Önkormányzata című Ecsegfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2006 (III.31..) önkormányzati rendelete.

17. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.