Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 07- 2022. 05. 08

Pilisjászfalu Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.07.

Pilisjászfalu Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 2. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„b) határidők számítása: a napokban megállapított határidőbe a kezdőnap nem számít bele. Amennyiben az e rendeletben szereplő határidő utolsó napja nem munkanapra esik, úgy a határidő az azt követő első munkanapon jár le.”

2. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet a következő 4/A. §-sal egészül ki:

„4/A. § (1) Az önkormányzat hivatalos lapját a település minden lakott lakóingatlanára egy példányban térítésmentesen eljuttatja.

(2) Az önkormányzat hivatalos lapja tartalmazza különösen:

a) a képviselő-testület főbb döntéseinek lényeges elemeit,

b) a közérdekű önkormányzati és közigazgatási információkat,

c) a fontosabb társadalmi eseményeket.”

3. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester a költségvetésben nem szereplő nettó 700.000 Ft-ot meghaladó kötelezettségvállalásokat köteles előzetesen jóváhagyatni a Képviselő-testülettel.”

4. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 17. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A képviselő-testület ülése nyilvános, azon bármely állampolgár részt vehet, és a napirendi ponthoz kapcsolódóan – amennyiben az ügyben érintett – az ülést vezető engedélyével fel is szólalhat, véleményét és javaslatait röviden, kulturált formában elmondhatja.”

5. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 21. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testületi ülésre meg kell hívni

a) a Képviselő-testület tagjait,

b) a jegyzőt,

c) aljegyzőt,

d) a napirendekhez kacsolódó érdekelteket, érintett személyeket,

e) az önkormányzat jogi képviselőjét – ha van,

f) akit a polgármester megjelöl.”

6. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 25. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Képviselő-testület a gazdasági programon alapuló, évenként jóváhagyott munkaterv szerint végzi munkáját, melyet az önkormányzat hivatalos lapjában (ha van) és honlapján kell közzétenni. A munkaterv tartalmazza a Képviselő-testület ülésének tervezett időpontjait és napirendjét, a tervezett napirendi pont előterjesztőjének nevét. A következő év éves munkatervét a polgármester minden év december 31. napjáig köteles beterjeszteni. Az éves munkaterv tartalma január 1-től december 31-ig szól.

(2) A munkatervre javaslatot tehetnek:

a) a települési képviselők,

b) a bizottságok,

c) az alpolgármester,

d) a jegyző,

e) aljegyző,

f) az intézményvezetők, valamint

g) a település önszerveződő közösségei.”

7. § (1) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az (1) bekezdés b) pontja szerinti előterjesztésre jogosult:]

„f) a jegyző”

(2) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

[Az (1) bekezdés b) pontja szerinti előterjesztésre jogosult:]

„g) aljegyző.”

8. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 28. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A napirend sürgősségi tárgyalását indítványozhatja

a) képviselő

b) a képviselő testület bizottsága,

c) a polgármester,

d) jegyző,

e) aljegyző,

f) a polgármester ellenjegyzésével a Képviselő-testület intézményének vezetője.”

9. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 31. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Személyes megjegyzést tehet a vita lezárása után, de még a szavazás előtt az a képviselő, aki álláspontjával összefüggésben keletkezett félreértést szeretne tisztázni.”

10. § (1) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 39. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezheti:)

„c) a jegyző”

(2) Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 39. § (1) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

(Az önkormányzati rendelet alkotását kezdeményezheti:)

„d) aljegyző.”

11. § Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet 47. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület üléséről kivonatos jegyzőkönyv készül 2 példányban, 15 napon belül. Az eredeti példány nyilvántartása és archiválása a Hivatalban történik. A jegyzőkönyv 1 példányát elektronikus úton meg kell küldeni a Kormányhivatal részére. A jegyzőkönyv további 1 példánya a könyvtár részére kerül megküldésre, ahol a választópolgárok nyitvatartási idő alatt betekinthetnek a képviselő-testület üléseinek jegyzőkönyveibe.”

12. § Hatályát veszti az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendelet

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő harmadik napon hatályát veszti.