Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a 1/2006. (II. 9.) önkormányzati rendelettel megállapított Helyi Építési Szabályzat módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 26- 2022. 04. 26

Vál Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a 1/2006. (II. 9.) önkormányzati rendelettel megállapított Helyi Építési Szabályzat módosításáról

2022.04.26.

Vál Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes települési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) kormányrendelet 42. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal Állami Főépítész, Fejér Megyei Kormányhivatala Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Vízvédelmi Hatóság, Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Területi Hatósági Osztály, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság , Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Főosztály, Innovációs és Technológiai Minisztérium Hajózási Hatósági Főosztály, Innovációs és Technológiai Minisztérium Vasúti Hatósági Főosztály, Innovációs és Technológiai Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztály, Fejér Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési, Mérésügyi és Fogyasztóvédelmi Főosztály Útügyi Osztály, Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, Fejér Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Osztály I, Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztály, Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály, Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság, Országos Atomenergia Hivatal, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály, Fejér Megyei Önkormányzat véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 1/2006. (II. 9.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Vál településen az építés helyi rendjét a Rendelet szerint megállapított építési előírások és a Helyi Építési Szabályzat mellékletét képező SZ-1/1M, SZ-1/2M, SZ-1/3M Szabályozási Tervek, az SZ-2/M-1, az SZ-2/M-2 Övezeti tervek és az SZ-2/M-3 Övezeti fedvényterv biztosítják.”

2. § A Helyi Építési Szabályzatról szóló 1/2006. (II. 9.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A tervezett szabályozási vonal és az építési övezet vagy övezeti határvonal mentén a telkek akkor is megoszthatók, ha a megosztás után kialakuló telkek mérete nem éri el az építési övezetre, övezetre előírt legkisebb kialakítható területet, vagy az építési övezetre előírt legkisebb kialakítható telekszélességként meghatározott értéket.

(7) Amennyiben a már kialakult építési telkek, ingatlanok méretei nem felelnek meg az építési előírásoknak, akkor a telekméretek - a szabályozási terven jelölt közterületi határrendezést (szabályozást), kisajátítást, kiszolgáló és lakóút céljára történő lejegyzést kivéve - tovább nem csökkenthetők. Ha a telekre vonatkozó egyéb országos és helyi építési előírások betarthatók, a telek beépíthető.”

3. § Hatályukat vesztik az SZ-1/2M és a SZ-1/3M övezeti tervlapok jelen rendelet 1. mellékletét képező SZ-2/M-3 Övezeti tervlap tervezési területtel érintett területrészei.

4. § Ez a rendelet 2022. április 26-án lép hatályba.