Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 52/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 12. 20- 2022. 12. 21

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 52/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.12.20.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Munkavállalói bérlet vásárlására jogosult

a) a munkáltató által kiállított igazolás ellenében egy személygépkocsira az 1. mellékletben meghatározott várakozási területeken belül található állandó munkahelyen dolgozó

aa) közalkalmazott, köztisztviselő és szentendrei székhelyen működő iskola, óvoda, költségvetési szerv, önkormányzati részesedéssel működő gazdasági társaság munkavállalója,

ab) a Szentendrei Járási Hivatal dolgozója,

ac) a Szentendrei Járási Ügyészség munkavállalója,

ad) gyógyszertári dolgozó,

ae) SZEI szakorvosa, hivatásos ápoló,

b) az Önkormányzat intézménye és gazdasági társasága,

c) a szentendrei rendvédelmi szerv és

d) a Szentendrei Járás települési önkormányzatai 2 személygépkocsira vagy legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira.”

2. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) 2023. január 01-től az a szentendrei lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező természetes személy, vagy az a szentendrei székhellyel vagy telephellyel rendelkező jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jogosult az I. és II. várakozási övezetbe történő városi kedvezményes várakozási engedélyre, aki járművét - melynek tulajdonosa, vagy üzemben tartója - előzetesen regisztrálja az üzemeltető parkolási rendszerébe.”

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (5a) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5a) A (2) bekezdés szerinti elektronikus úton történő regisztráció az ugyfelablak.szentendre.hu weboldalon működtetett e-ügyintézési rendszer igénybevételével intézhető.”

(3) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (5b) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az elektronikus úton benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell: )

„e) a (4) bekezdés szerinti várakozási megváltási díj megfizetésének igazolását, annak átutalással történő megfizetése esetén,”

(4) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (5b) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(Az elektronikus úton benyújtott kérelemnek tartalmaznia kell: )

„f) nem természetes személy esetén csatolt dokumentumként a cégkivonatot vagy bírósági nyilvántartásba vételről szóló határozatot és a jármű forgalmi engedélyét.”

(5) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az (4) bekezdés szerinti várakozási megváltási díj megfizetése esetén belvárosi kedvezményes várakozási engedélyre jogosult az I-II. védett övezet területére, aki Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szentendre védett és korlátozott forgalmú övezeteibe történő behajtás rendjéről szóló önkormányzati rendelete alapján az oda való behajtási hozzájárulásra is jogosult.”

(6) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 10. §-a a következő (9)–(12) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A (4) bekezdés szerinti várakozási megváltási díj a jogosult indokolt kérelmére

a) a tárgyévet megelőző időszakban teljes összegben

b) a tárgyévben a még meg nem kezdett egész hónapok számának az egész évhez viszonyított arányával megegyező arányban

visszafizetendő, amennyiben a jármű tulajdonjoga átruházásra került, a jármű forgalomból kivonásra került, vagy az egyéb okból kikerült a jogosult birtokából. Be kell mutatni a kérelem indokának bizonyítására szolgáló dokumentumokat, így különösen tulajdonjog átruházás, vagy a jármű forgalomból történő kivonása esetén az erről szóló okiratot.

(10) A (9) bekezdés szerinti esetben a jogosult kérheti a visszafizetés felfüggesztését és amennyiben a tárgyévben megjelöl egy, a (2) bekezdés szerinti feltételeknek megfelelő másik járművet, úgy ezen járműre vonatkozóan a tárgyév még hátralévő részére a (4) bekezdés szerinti várakozási megváltási díj megfizetettnek tekintendő és az (5) bekezdés c) pont nem alkalmazandó.

(11) A (9) és (10) bekezdés szerinti eljárásért a 2. melléklet 3. pont szerinti díj fizetendő.

(12) A (9) és a (10) bekezdés szerinti eljárások kizárólag személyesen intézhetők az üzemeltető ügyfélszolgálatán.”

3. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Jogosulatlan használat esetén a szabálytalanságot a helyszínen megállapító ellenőr köteles az írásos pótdíjfizetési felszólítást a gépjárművön jól látható helyen elhelyezni. Az ellenőr köteles a jogosulatlan használatról a gépjármű forgalmi rendszámát is tartalmazó fényképfelvételeket készíteni. A jogosulatlan használat közterületi térfigyelő kamera rendszer felvétele alapján is megállapítható, ebben az esetben az írásos pótdíjfizetési felszólítás postai úton kerül megküldésre.”

4. § (1) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

5. § A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet

a) 3. § (2a) bekezdésében a „parkolási” szövegrész helyébe a „várakozási” szöveg,

b) 7. § (3) bekezdésében az „III. zónára” szövegrész helyébe az „III. parkoló zónára” szöveg és az „II. zónában” szövegrész helyébe az „II. parkoló zónában” szöveg,

c) 7. § (6) bekezdésében az „III. zónába” szövegrész helyébe az „III. parkoló zónába” szöveg és az „II. zónában” szövegrész helyébe az „II. parkoló zónában” szöveg,

d) 7. § (8) bekezdésében az „II. zónában” szövegrész helyébe az „II. parkoló zónában” szöveg,

e) 10. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „II. zónában” szövegrész helyébe az „II. parkoló zónában” szöveg,

f) 10. § (1) bekezdés a) pontjában az „II. zónában” szövegrész helyébe az „II. parkoló zónában” szöveg,

g) 10. § (4) bekezdésében a „parkolási” szövegrész helyébe a „várakozási” szöveg,

h) 10. § (5) bekezdés c) pontjában a „parkolási” szövegrész helyébe a „várakozási” szöveg,

i) 11/B. § (3) bekezdésében az „érintettek” szövegrész helyébe az „érintett” szöveg

lép.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 52/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

1. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.1.1. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.1.1. Fő tér, Dumtsa Jenő utca, Várdomb utca, Alsó Duna köz, Vak Bottyán utca, Jankó János utca, Futó utca, Görög utca, Bercsényi utca, Vastagh György utca, Városház tér”

2. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.2.1. pontja helyébe a következő pont lép:

„1.2.1. Alkotmány utca, Rab Ráby tér, Munkácsy Mihály utca, Batthyány utca, Kör utca, Janicsár utca, Hunyadi utca”

3. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2–4. pontja helyébe a következő pontok lépnek:

„2. Az I. parkoló zónába tartozó díjköteles várakozási területek:

2.1. a Paprikabíró utcánál található nagyparkoló

2.2. a Rév utcából nyíló várakozási terület teljes területe (Teátrum parkoló)

3. A II. parkoló zónába tartozó díjköteles várakozási területek:

3.1. a Bükkös-patak bal oldala a Dunakanyar körút és Kanonok utca között,

3.2. a Bajcsy-Zsilinszky utca teljes hosszban,

3.3. a Kanonok utca teljes hosszban,

3.4. a Rákóczi Ferenc utca az Arany János utca és a Céh utca között,

3.5. a Szent István utca teljes hosszban,

3.6. a Martinovics utca a Pásztor köz és Áprily tér között,

3.7. az Áprily tér teljes területe,

3.8. a Dobozi utcában található kiépített várakozási terület,

3.9. a Rév utcából nyíló várakozási terület teljes területe (Teátrum parkoló), személygépkocsira vonatkozóan,

3.10. a Kossuth Lajos utca a Bolgár utcától a Római sánc közig,

3.11. a Bolgár utca teljes hosszában,

3.12. a Római sánc köz teljes hosszában,

3.13. a Bükkös part jobb oldala a Vuk Karadzsics tértől a Dunakanyar körútig,

3.14. a Paprikabíró utcánál található nagyparkoló, személygépkocsira vonatkozóan,

3.15. a Bolgár utca és Kertész utca közötti, Szentendre 919/1 hrsz.-ú parkoló paletta és

3.16. a SZEI épülete mögötti felszíni parkoló

3.17. az Ady Endre utca a Dézsma utcától a Duna korzóig

3.18. Pátriárka utca a Martinovics utca és a Toldi utca közötti szakaszon

3.19. Tiszteletes utca a Vörösmarty utca és a Bajcsy Zsilinszky utca közötti szakaszon

3.20. Mátyás Király utca 2. és 4. számú ingatlanok előtti útszakasza

4. A III. parkoló zónába tartozó díjköteles várakozási területek:

4.1. a Duna korzó Bükkös patak és a Rév utca közötti szakasza, kivéve azokat a várakozóhelyeket, amelyekre kerthelyiség vagy vendéglátó terasz céljából az Önkormányzat közterület-használati engedélyt adott, vagy amelyeket konflis várakozóhelyeként jelölt ki és e célból hasznosított,

4.2. a Jókai utca teljes hosszában,

4.3. a Kert utca teljes hosszában,

4.4. a Lázár cár tér teljes területe, kivéve azokat a várakozóhelyeket, amelyekre kerthelyiség vagy vendéglátó terasz céljából az Önkormányzat közterület-használati engedélyt adott ki,

4.5. a Kossuth Lajos utca a Római sánc köz és a Vuk Karadzsics tér között,

4.6. a Vuk Karadzsics tér területe,

4.7. Duna korzó Bükkös patak jobb oldalán található kijelölt várakozó helyek „murvás” parkoló”

2. melléklet az 52/2022. (XII. 19.) önkormányzati rendelethez

1. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 1.1–1.5. pontja helyébe a következő pontok lépnek:

„1.1. Az I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 2 400 Ft/alkalom járművenként.

1.2. Az egyéb védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan üzemidőben lévő órák száma és 600 Ft szorzata alkalmanként és járművenként.

1.3. Az I. parkoló zónában autóbuszra és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsira vonatkozóan 2 300 Ft/óra

1.4. A II. parkoló zónában személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 380 Ft/óra

1.5. A III. parkoló zónában személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan 530 Ft/óra”

2. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 2. pontja helyébe a következő pont lép:

„2. „Személygépkocsira vásárolt bérletek díjai:

2.1. Természetes személyek, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére:

2.1.1. A III. parkoló zónában várakozásra jogosító bérlet díjai

2.1.1.1. Éves bérlet 138.000 Ft/ év

2.1.1.2. Féléves bérlet 103.500 Ft/félév

2.1.1.3. Havi bérlet 23.000 Ft/hó

2.1.2. A II. parkoló zónában várakozásra jogosító bérlet díjai

2.1.2.1. Éves bérlet 80.500 Ft/év

2.1.2.2. Féléves bérlet 57.500 Ft/félév

2.1.2.3. Havi bérlet 13.800 Ft/hó

1.1. Munkavállalói és lakossági bérlet díjai

2.2.1. Éves bérlet 13.800 Ft/év

2.2.2. Féléves bérlet 8.050 Ft/félév

2.2.3. Havi bérlet 2.300 Ft/hó

1.2. Egészségügyi szolgáltató bérlet díjai

2.3.1. Éves bérlet 13.800 Ft/év

2.3.2. Féléves bérlet 8.050 Ft/félév

2.3.3. Havi bérlet 2.300 Ft/hó

1.3. Oktatási bérlet díjai:

2.4.1. Éves bérlet 13.800 Ft/év

2.4.2. Féléves bérlet 8.050 Ft/félév”

3. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 3. pont helyébe a következő pont lép:

„3. „A bérlet pótlásának, cseréjének díja, valamint a 10. § (9) és (10) bekezdés szerinti eljárás díja alkalmanként 1 610 Ft/alkalom”

4. A járművel történő várakozás rendjéről és a várakozási díjakról szóló 29/2018. (XII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 4. pontja helyébe a következő pont lép:

„4. „Díjak és pótdíjak mértéke járművenként

A
várakozási díj/óra illetve illetve várakozási megváltási díj/alkalom

B
pótdíj 15 napon belüli befizetés esetén

C
pótdíj 15 napon túli befizetés esetén

Az I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan

2 400 Ft/alkalom

14 400 Ft

43 200 Ft

Az egyéb védett övezetben lévő várakozási övezetben személygépkocsira és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsira vonatkozóan

üzemidőben lévő órák száma és 600 Ft szorzata alkalmanként

14 400 Ft

43 200 Ft

egyéb, valamint I. és a II. védett övezetben lévő várakozási övezetben 3,5 t feletti autóbusz, illetve tehergépjármű

6 600 Ft/alkalom

39 600 Ft

118 800 Ft

1. I. parkoló zóna/busz

2 300,-

29 900,- + 2 300,-

92 000,- + 2 300,-

2. II. parkoló zóna

380,-

4 940,- + 380,-

15 200,- + 380,-

3. III. parkoló zóna

530,-

6 890,- + 530,-

21 200,- + 530,-

5. A 10. § (4) bekezdés szerinti várakozási megváltási díj, melyet Szentendre Város Önkormányzat 11784009-15731292-10140004 számú bankszámlájára kell megfizetni:
a) a tárgyévre az adott ingatlanra regisztrált gépjárművek esetén: a városi kedvezményes várakozási engedélyhez kapcsolódó várakozási megváltási díj a II. parkoló zónában 7000 Ft/év,
b) azon gépjárművek számára, melyek a védett övezetbe behajtási engedéllyel és a várakozási övezetbe érvényes belvárosi kedvezményes várakozási engedéllyel rendelkeznek, a II. parkoló zónára érvényes városi kedvezményes várakozási engedélyhez kapcsolódó várakozási megváltási díj 4600 Ft/év.
c) a védett és korlátozott forgalmú övezetekben a belvárosi kedvezményes várakozási engedélyhez kapcsolódó várakozási megváltási díj 2400 Ft/alkalom.”