Kaposkeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 01
Szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló 7/2021. (V. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX.tv. 18. §., továbbá a z 5/2019. (III.13.) IM. rendelet 20. §-a előírja az önkormányzati rendeletek esetében is – kivételektől eltekintve – a rendeletek indokolását és annak közzétételét.
A 2021-ben kihirdetett szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályairól szóló rendelet jelenlegi módosítását az önkormányzat szociális keretének drasztikus csökkenése, valamint a beadási határidők és a jogosultságok pontosítása tette szükségessé.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz
Az időskorúak települési támogatására való jogosultak pontosításra kerülnek, kiegészítésként a rendeletbe belekerült a „ 62. életévét adott évben betöltött” jogosultság mellé a „62 év feletti időskorú” megfogalmazás is.
A 3. §-hoz
A települési rezsitámogatásra beadható kérelem időszakát módosítja a rendelkezés, ami által a kérelem elbírálására és kifizetésére több idő áll rendelkezésre.
Az 5. §-hoz
A beiskolázási támogatásra való jogosultságán pontosításra került a 18. év feletti tanuló esetében a kérelem beadása, valamint a kérelmek beadási időszaka, és a kifizetések határideje.
A 6. §-hoz
A települési gyermeknevelési támogatási kérelem beadásának időszaka került módosításra, az előző évebn tapasztaltak alapján, a kérelmezők részére a rövidebb beadási időszak is elegendő.
A 7. §-hoz
A települési táborozási, kirándulási támogatásnál a kérelmet benyújtó került módosításra, mivel a szervező intézmény általi benyújtás esetén nem lehetséges a jövedelemigazolások csatolása, a jogosultság megállapításához.
A 8. §-hoz
A települési ösztöndíj támogatáshoz a kérelem benyújtásának időszaka került módosításra, a kérelem elbírálása és kifizetése érdekében.
A 10. §-hoz
A rendelet hatálybalépését szabályozza.