Ságvár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 23
a képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatáról szóló 18/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Miniszterelnökség Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága a megyei kormányhivatalok szakmai irányítása során az Mötv. 44. §-ában rögzített rendkívüli testületi ülés kötelező összehívását érintő szabályozással összefüggően eltérő jogalkotói gyakorlatokat tárt fel és az egységes joggyakorlat kialakítása érdekében az alábbiakra hívta fel a figyelmet.
Az Mötv. fenti rendelkezése értelmében a polgármester köteles a testületi ülést összehívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bármely bizottságának vagy a kormánymegbízottnak a rendkívüli testületi ülés összehívására irányuló indítványára, amelyben meg kell határozni a testületi ülés összehívásának indokát.
A rendkívüli ülés kezdeményezése kapcsán az Mötv. egyetlen kötelezettséget ír elő a kezdeményezők számára: meg kell jelölni az indítványban a rendkívüli ülés összehívásának indokát. Az SZMSZ-ben egyéb kötelezettséget nem lehet előírni a rendkívüli ülés összehívásának további feltételeként. Az Mötv. rendelkezése nem zárja ki, hogy a képviselő-testület az SZMSZ-ben további kötelező összehívási eseteket határozzon meg, amelynek során a helyi jogalkotónak nem az a feladata, hogy tételesen felsorolja, hanem az, hogy rögzítse a rendkívüli ülés alapjául szolgáló rendkívüli vagy azonnali intézkedést igénylő helyzeteket körülményeket, eseményeket.
Az Mötv. 44. §-a értelmében a polgármesternek a rendkívüli ülést a kezdeményezést követő 15 napon belüli időpontra kell összehívnia. A rendkívüli ülés e kötelező összehívására vonatkozó törvényi előírásától eltérni nem lehet, ennél rövidebb határidő megállapítása az SZMSZ-ben nem lehetséges.
A Somogy Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Osztálya kérte az SZMSZ felülvizsgálatát a fentiek alapján és szükség esetén annak módosítását.
Az önkormányzat hatályos SZMSZ-e a rendkívüli ülés összehívását az alábbiak szerint szabályozza. A fentiek alapján áthúzással jelöltük a hatályon kívül helyezendő részeket a Miniszterelnökség szakmai iránymutatása alapján.
7. Rendkívüli ülés
15. § (1) A Képviselő-testület ülését a munkatervtől eltérő időpontban, a 14. § (3)
bekezdésében meghatározott időponttól eltérően is össze lehet hívni (rendkívüli ülés).
(2) Az Mötv. 68. § (1) bekezdése alapján összehívott rendkívüli ülés napirendjére az összehívás alapjául szolgáló döntés újbóli megvitatásán kívül más napirendi pont nem vehető fel.
(3) A rendkívüli ülést össze kell hívni a Mötv. 44. §-ában foglalt esetekben, valamint egyéb azonnali döntést, intézkedést igénylő ügyekben.
(4) Rendkívüli ülés napirendjére csak olyan tárgysorozat vehető fel, amely a rendkívüli ülés összehívását indokolja.
(5) A rendkívüli ülés összehívására vonatkozó képviselői indítványban meg kell jelölni a rendkívüli ülés javasolt napirendjét, helyét és idejét, valamint a rendkívüli ülés összehívását megalapozó körülményeket. Az indítványt a polgármesternél kell előterjeszteni.
(6) Amennyiben a Képviselő-testület összehívására a (3) bekezdésben meghatározottak miatt kerül sor, akkor az ülés elnöke az indítvány benyújtásától számított 8 napon belül köteles gondoskodni az ülés összehívásáról. A rendkívüli ülés időpontjáról az ülés elnöke - a Mötv. 44. §-ában meghatározott határidő figyelembevételével dönt és közli a kezdeményezőkkel.
Áttekintettük az SZMSZ egyéb rendelkezéseit és a fentieken kívül az alábbi módosítási javaslatokat terjesztjük a képviselő-testület felé.
Az elmúlt időszakban a hatékonyabb munkavégzés érdekében a rendes testületi ülések az SZMSZ-ben rögzített „általában szerdai napokon” rögzítetten túl az együttes ülés összehívását követően, hétfői napokon kerültek megtartásra. Javasoljuk az SZMSZ vonatkozó részének módosítását az alábbiak szerint: „ 14. § (3) A képviselő-testület rendes ülései általában hétfői vagy szerdai napokon 14.00 órakor kezdődnek és legkésőbb 18.00 óráig tartanak. (..)”
Az SZMSZ 3. mellékletében a DBRHÖT taglistájának módosítása szükséges, az időközben a társulásból kilépő önkormányzatok miatt.