Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (III. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2022. 03. 24
az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére vonatkozó szabályokról
Általános indokolás
Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014-ben alkotott önkormányzati rendeletet az avar és kerti hulladék kezelésére, égetésére. A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény módosításáról szóló 2020. évi LI. törvény 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontját, mely lehetőséget biztosított az önkormányzatnak arra, hogy rendeletben szabályozza az avar és kerti hulladék égetését. Ezen jogszabályra tekintettel az önkormányzati rendeletet hatályon kívül helyeztük. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX. törvény 189. §-a ismételten lehetőséget biztosít az önkormányzatnak arra, hogy rendeletet alkosson az avar és kerti hulladék égetésének szabályozására.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet rögzíti a szabályozás célját, valamint a rendelet személyi és területi hatályát.
A 2. §-hoz
Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításának elsődleges szempontja kerül meghatározásra, mely a környezet védelmét hangsúlyozza.
A 3. §-hoz
A rendelet rögzíti az égetésre vonatkozó részletes szabályokat. Az emberi biztonság és a környezet megóvása érdekében szükséges az égetéssel összefüggő magatartások részletes szabályozása. Az égetés időpontja a központilag elrendelhető tűzgyújtási tilalom figyelembe vételével került meghatározásra.
A 4. §-hoz
A tüzet gyújtó személy felelősségének felértékelése indokolja a rendeletben való szabályozást. Az adott paragrafus részletesen meghatározza a tűz eloltására vonatkozó szabályokat, és a tűzgyújtásra vonatkozó tilalmakat.
Az 5. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.