Balatonszőlős Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Balatonszőlős Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 05. 25
Balatonszőlős Község Helyi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Balatonszőlős új településrendezési eszközei elfogadásának keretében a Településszerkezeti Terv elfogadását követően a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet elfogadása is szükséges.
A helyi építési szabályzatok tartalmi követelményeit a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 17.) Korm.r. 4. melléklete határozza meg, valamint a rendelet elkészítésénél figyelembe lettek véve az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII. 20.) Korm.r. (OTÉK) előírásai is.
A rendelet alapvető célja, hogy a jogszabályi megfelelőséget biztosítsa, továbbá kiegészítse az OTÉK országos előírásait a helyi önkormányzati és magán érdekek szempontjából méltányolható változások életbelépésével a helyi adottságokon és szándékokon nyugvó sajátos előírásokkal.