Erdőkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

Erdőkövesd Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 27
Erdőkövesd Község Önkormányzata 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz és az 1–8. melléklethez
Az államháztartásról szóló többször módosított 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a előírásainak megfelelően a polgármesternek tájékoztatási kötelezettsége van az önkormányzat gazdálkodásának helyzetéről és a zárszámadásról. Ezen kötelezettségének eleget téve nyújtja be a polgármester a 2021. évi beszámolóját.
I. Bevételek
1. Intézményi működési bevételek
Az iparűzési adóbevétel az előző évhez és tervhez képest is emelkedett, 6,3 millió forint összeg folyt be 2021-ben. A szolgáltatási bevételek jelentősen elmaradtak a tervtől, mert az ÉRV Zrt. az elmúlt évben nem utalta át a vízrendszer használati díját. Ez a közel 5 millió forintos tétel hiányzik a saját bevételekből.
Összességében a tervezettnél 3,6 millió forinttal alakultak alacsonyabban a bevételek.
1. Felhalmozási bevételek
2021-ben nem volt felhalmozási bevétele a településnek.
3. Véglegesen átvett pénzeszközök
Az elmúlt évben az állami támogatások rendben megérkeztek, 751 ezer forint rendkívüli támogatást is kapott a település. Többletet jelentett az ÉRV felé továbbított lakossági víztámogatás pályázat, valamint egyéb elnyert pályázati összegek (tüzelő pályázat).
Felhalmozási célú támogatás 56 millió forint érkezett az elmúlt évben, a Magyar Falu Program pályázatainak és a folyamatban lévő szennyvízhálózat felújítás támogatási összegeinek köszönhetően.
1. Finanszírozási bevételek
Itt az előző évi pénzmaradvány, az államháztartáson belüli megelőlegezés és az óvodának átadott intézményfinanszírozás szerepel, mint könyveléstechnikai jellegű bevétel.
II. Kiadások
1.Személyi jellegű kiadások
A személyi jellegű kiadások gyakorlatilag a tervnek megfelelően teljesültek, az óvoda esetében volt bérmegtakarítás.
2. Munkaadókat terhelő járulékok
A munkaadókat terhelő járulékok a személyi juttatásokhoz igazodva teljesültek.
3.Dologi kiadások
Az önkormányzat dologi kiadásainál mintegy 10,6 millió forint többlet mutatkozott, melyre magyarázat a KEHOP szennyvízberuházás fordított ÁFA befizetése, melyet a dologi kiadásoknál kell könyvelni, de természetesen ennek fedezete biztosítva volt a pályázati támogatásban. A vásárolt élelmezés is magasabban alakult, mert az iskolabezárások alatt az önkormányzat biztosította a középiskolások érkeztetését is, valamint a szociális étkezést is többen vették igénybe.
4. Ellátottak juttatásai
A segélyek összege az eredeti tervtől (9 millió forint) alacsonyabban alakult (6,1 millió forint), mely csökkenés abból adódott, hogy a szociális tüzifa költségei a dologi kiadások között kerültek elszámolásra, valamint kevesebben kértek segélyt az önkormányzattól.
5. Felhalmozási kiadások
Beruházásra 14.412 eFt-ot költöttünk, amelyben a Magyar Falu program keretében elnyert falubusz beszerzése a legnagyobb tétel. Felújításra közel 22 millió forint lett fordítva, amelyből közel 16 milliót jelentett a Petőfi út és 6 milliót a KEHOP szennyvízhálózat felújítása.
6. Pénzeszköz átadások
A közös fenntartású intézmények felé teljesítendő működési átadásokat sikerült év végéig rendezni. Összességében mintegy 3,7 millió forinttal nagyobb összeget kellett átadni, mert év közben a lakossági víz-csatorna pályázati összegét is át kellett adni az ÉRV-nek.
7. Finanszírozási kiadások
Az intézményfinanszírozás és az államháztartási megelőlegezés technikai tételei szerepelnek itt.
A 2021. évben jelentős beruházások és felújítások kerültek befejezésre a településen és új pályázatokat is sikerült megnyernünk a Magyar Falu programnak köszönhetően. Sajnos a vírushelyzet többlet feladatok ellátását is megkövetelte. Összességében a gazdálkodás egyensúlyban volt az elmúlt évben.