Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 04. 23- 2022. 04. 23

Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.04.23.

A képviselő-testület abból a célból, hogy a helyi közügyek intézése, a helyi közhatalom gyakorlása önállóan, demokratikusan, széles körű nyilvánosságot teremtve történjen, valamint, hogy a helyi hatalom önkormányzati típusú gyakorlásának megfelelő kereteket biztosítson – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: SZMSZ) módosításáról következőket rendeli el:

1. § A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 8. § (6) és (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Rendkívüli ülést össze kell hívni a települési képviselők egynegyedének, a képviselő-testület bizottságának, valamint a kormányhivatal vezetőjének a testületi ülés összehívásának indokát tartalmazó indítványára.

(7) Az indítvány alapján a testületi ülést 15 napon belül a polgármester hívja össze a testületi ülés indokának, időpontjának, helyszínének és napirendjének meghatározásával.

2. § A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 9. § (5) bekezdés m) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Képviselőtestület üléseire meg kell hívni:)

„m) azon önszerveződő közösségek képviselőit, akik jelenlétét a polgármester - különösen a napirend valamely pontjával kapcsolatban - indokoltnak tartja.”

3. § (1) A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 17. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Kézfelemeléssel történő szavazáskor a szavazás sorrendje: az egyetértő (igen), az ellenző (nem), és a tartózkodó szavazatok számbavételével történik.”

(2) A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (10) és (11) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A polgármester a képviselő-testület utólagos tájékoztatása mellett, - a képviselőtestület hatásköréből át nem ruházható, az Mötv. 42. § szerinti ügyek kivételével - dönthet a két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan, döntést igénylő, a képviselő-testület hatáskörébe tartozó önkormányzati ügyekben:

a) bármely vagyongazdálkodási ügyben, amelyben az Önkormányzat károsodástól való megóvása és vagyona védelme érdekében az azonnali döntés elkerülhetetlenül szükséges;

b) bármely olyan ügyben, amely nem jár költségvetési forrás igénybevételével és nem eredményezi az önkormányzati vagyon csökkenését;

c) a testi épséget közvetlenül veszélyeztető, illetve egyéb vis maior helyzet esetén a költségvetésben szereplő kiadási jogcímek előirányzatai között szükség szerint átcsoportosítás és kötelezettségvállalás megtétele;

d) a testi épséget közvetlenül veszélyeztető, illetve egyéb vis maior helyzet esetén e helyzet megszűnéséig önkormányzati ingatlan használatának átengedése;

e) az önkormányzat nevében kötendő - a képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe nem tartozó – együttműködési és bármilyen más megállapodás megkötése, és nyilatkozat, igazolás kiadása az önkormányzat nevében;

f) költségvetési rendelet módosítással és több éves költségvetési kihatással nem járó pályázatok benyújtásával kapcsolatos képviselő testületi hatáskörbe tartozó önkormányzati ügyben.

(11) Amennyiben a Képviselőtestület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt - két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, a képviselőtestület hatásköréből át nem ruházható, az Mötv. 42. § szerinti ügyek kivételével - a polgármester mindazon ügyekben, melyeknél a döntés elmulasztása az önkormányzat működését veszélyezteti, döntést hozhat. A polgármester a döntésről a Képviselőtestületet a következő ülésen tájékoztatja.

4. § A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 32. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége, illetve tartós - 3 munkanapon túli - akadályoztatásuk esetén a jegyzői feladatokat a jegyző kinevezési feltételeinek megfelelő legmagasabb beosztású hivatali dolgozó látja el.

5. § A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 11. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

6. § A helyi önkormányzat és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 13/2019. (X.24.) önkormányzati rendelet 13. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

1. melléklet

11. melléklet

2. melléklet

13. melléklet