Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X. 11.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 02

Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X. 11.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.09.01.

Bükkösd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet területi hatálya: Bükkösd község közigazgatási területén a „Súlykorlátozás - a táblán megjelölt 5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel közlekedni tilos – kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblák hatálya alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő belterületi közútra (a továbbiakban: helyi közút) terjed ki. A súlykorlátozással érintett helyi közutak jegyzékét az 1. melléklet tartalmazza.”

2. § (1) A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A behajtási engedély kiadása iránti kérelmet az erre a célra rendszeresített 3. melléklet szerinti nyomtatványon egy adott járműre vonatkozóan a jármű üzembentartója (tulajdonosa) nyújthat be (a továbbiakban: kérelmező)”

(2) A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 4. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Behajtási engedély csak méltányolható érdekből adható ki, melyek a következők:

a) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg,

b) a védett övezetbe az ott lakók költöztetését végző tehergépkocsi részére,

c) lakossági célú tüzelőanyag szállítására annak érdekében, aki a védett övezet területén lakóhellyel rendelkezik.

d) olyan mezőgazdasági területek megközelítése érdekében, melyek csak a súlykorlátozással érintett helyi közutakról közelíthetőek meg,

e) a jármű behajtásához közérdek fűződik.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolnia kell.

(5) A (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratokat a kérelem benyújtásakor az ügyben eljáró ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok hitelesített másolatát mellékeli. A (3) bekezdés e) pontjában meghatározott közérdek fennállását – lehetőség szerint – okirattal akkor kell bizonyítani, ha az nem tekinthető köztudomású ténynek.”

3. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Az engedély kiadása iránti kérelemben pontosan meg kell jelölni:

a) a kérelmező nevét, lakcímét, illetve székhelyét, telephelyét;

b) a behajtási tilalom alá eső érintett utcát, utcákat vagy útszakaszt, területet, amelyre vonatkozóan a kérelmező az engedély kiadását kéri;

c) a megközelítendő ingatlan pontos meghatározását (utca, házszám helyrajzi szám);

d) a kérelemben utalni kell a 4. § (3) bekezdésében meghatározott valamely feltétel fennállására és azt röviden meg kell indokolni;

e) azt az időtartamot, amelyre vonatkozóan a behajtási engedélyt kéri;

f) a kérelemben fel kell tüntetni a gépjármű hatósági jelzését (forgalmi rendszámát), amennyiben a járművet – a vonatkozó jogszabályok szerint – nem kell ellátni hatósági jelzéssel, úgy azt más azonosításra alkalmas módon kell meghatározni;

g) a járműnek a megengedett legnagyobb össztömegét és az, hogy a jármű a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.3.) KPM-BM együttes rendelet 1. számú függelékének II számú, a közúti járművekkel kapcsolatos fogalomtára szerint mely járműkategóriába tartozik.

(2) Amennyiben az 5. § (1) bekezdés f) és g) pontban foglalt adatok nem ismertek, de a kérelmező nyilatkozata alapján a jármű meghaladja a súlykorlátozással meghatározott össztömeget, az engedély rendszám megjelölése nélkül is kiadható, ebben az esetben a korlátozással érintett útszakaszra behajtást közvetlenül megelőzően a kérelmező tölti ki a hatósági jelzésre vonatkozó adatokat. A kitöltetlen engedély érvénytelen.”

4. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester kérelemre az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén a 4. melléklet szerinti behajtási engedélyt állítja ki.”

5. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A behajtási engedély kiadható:)

„a) egy napra,
b) egy napnál hosszabb, meghatározott időtartamra,mely nem lehet több 30 napnál.”

6. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A behajtási engedély kiállítása díjmentes.”

7. § A járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet 11. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„11. § Az e rendeletben meghatározott szabályok megtartását Bükkösd Községi Önkormányzat közigazgatási területén az erre jogszabályi felhatalmazással rendelkező szervek ellenőrizhetik.”

8. § Hatályát veszti a járművek közlekedésének helyi közutakon történő súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről szóló 13/2013. (X.11.) önkormányzati rendelet

9. § (1) A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (XI.25..) önkormányzati rendelete 2. melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

(2) A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (XI.25..) önkormányzati rendelete 4. melléklete a 2. melléklet szerint módosul.

10. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

1. A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (XI.25..) önkormányzati rendelete 2. melléklet 6. pont helyébe a következő pont lép:

„6. Litter Jánosné képviselő”

2. melléklet

1. A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (XI.25..) önkormányzati rendelete 4. melléklet 8. pont helyébe a következő pont lép:

„8. az önkormányzat által benyújtandó pályázatokhoz szükséges nyilatkozat kiadása, amennyiben a képviselő-testületi döntés meghozatalához szükséges idő az önkormányzatnak hátrányt okoz, a nyilatkozat kiadásáról a soron következő ülésen beszámol a képviselő-testületnek;”

2. A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló Bükkösd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (XI.25..) önkormányzati rendelete 4. melléklete a következő 9. ponttal egészül ki:

„9. kiadja a súlykorlátozás alá eső közutakra a behajtási engedélyt.”