Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2022. (V. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 24
a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 11/2018. (V.03.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) módosításának alapvető indoka a Szeged közigazgatási területén kiosztásra kerülő zöldhulladékgyűjtő edények rendeltetésszerű használatának, valamint a zöldhulladékgyűjtés alapvető szabályainak meghatározása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Általános szabályként rögzíteni szükséges az ingatlanhasználó elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtésére (tehát mind a sárga-, mind a barna kukák használatára) vonatkozó kötelezettségeit, amennyiben az ingatlanhasználó számára a közszolgáltató gyűjtőedényt biztosít.
A 2. §-hoz
A közszolgáltató már nem biztosít sárga zsákot a hulladék elkülönített gyűjtésére, amire tekintettel szükséges az erre vonatkozó rendelkezés módosítása.
A 3. §-hoz
Meg kell határozni a közszolgáltató zöldhulladék gyűjtésére vonatkozó kötelezettségeit abban az esetben, amennyiben a közszolgáltató az ingatlanhasználó részére zöldhulladék gyűjtésére szolgáló edényt biztosít. A zöldhulladék rendszeres gyűjtése érdekében szükséges meghatározni a zöldhulladék begyűjtésének gyakoriságát.
Továbbá az ingatlanhasználó zöldhulladék elhelyezésére vonatkozó kötelezettségeit is szükséges rögzíteni: a közszolgáltató által biztosított 120 literes gyűjtőedényekbe kell elhelyezni a zöldhulladékot, tehát azt a vegyes hulladéktól és a rendelet 13. §-ban meghatározott hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni.
A 4. §-hoz
A Rendelet jelenleg hatályos 10. § (2) bekezdése szerint legkésőbb a szüneteltetés kívánt időpontját megelőző 30 nappal lehet kérelmezni a közszolgáltatás szüneteltetését. Azonban a rendelet 10. § (4) bekezdése rögzíti, hogy a szüneteltetés joghatásai a kérelem benyújtásának napját követő hónap első napjával állnak be, amelyre tekintettel okafogyott a szüneteltetés iránti kérelem benyújtásának legkésőbbi időpontjának meghatározása.
A közszolgáltató már nem biztosít sárga zsákot a hulladék elkülönített gyűjtésére, amire tekintettel szükséges az erre vonatkozó rendelkezések hatályon kívül helyezése.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.