Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 7/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 26
Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III.10.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel az Érd Megyei Jogú Város 2021. évi költségvetéséről szóló 8/2021. (III. 10.) számú önkormányzati rendelet módosításának szükségességét részletesen az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban Áht.) 34. § előírásai szerint elkészítettük a 2021. évi költségvetési rendelet előirányzatainak 5. számú módosítására vonatkozó javaslatunkat. A 4. számú költségvetési rendeletmódosítás óta Polgármesteri hatáskörben 1, Jegyzői hatáskörben 2 alkalommal került sor a költségvetési előirányzatok saját hatáskörű módosítására, amelyekkel kapcsolatos kimutatások az előterjesztés mellékleteit képezik.
A költségvetési rendelet 5. számú módosítása a 2021. évi költségvetési rendeletet visszamenőlegesen, december 31-ei hatállyal módosítja az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban Áht.) 34. § (4) bekezdése értelmében:
(4) A képviselő-testület a (2) és (3) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.
Mind a saját, mind a rendeleti hatáskörű módosítások célja, hogy a bevételi és kiadási előirányzatokat valamennyi kormányzati funkció tekintetében a 2021. évi teljesítésekhez igazítsuk, figyelemmel az áthúzódó kötelezettségvállalásokra, amelyek fedezetét a megfelelő előirányzati sorokon biztosítottuk. A teljesítéshez történő előirányzat rendezést lehetőség szerint kormányzati funkción belüli előirányzat átcsoportosítással valósítottuk meg, ahol ez nem volt lehetséges, ott az általános tartalék terhére történt a kiadási előirányzatok rendezése.
A jelenlegi, rendeleti hatáskörű módosítás a Polgármesteri Hivatal és az önkormányzat előirányzatait érinti, az intézmények költségvetése a jelenlegi módosítás keretében nem változik.
Az Áht. 30. § (3) bekezdése előírja, hogy a költségvetési bevételek tervezettől történő elmaradása esetén azokat csökkenteni kell. A bevételi teljesítési adatok felülvizsgálatát követően csökkentettük a bevételi előirányzatokat azon jogcímeken, amelyeken 2021. évben az előirányzott teljes összegben nem folytak be a bevételek. A bevételek csökkentése elsősorban az eljárási bírság, valamint a továbbhárított parlagfű irtási költségek bevételi sorokat érintette. A kiadási előirányzatokat érintően a Polgármesteri Hivatal tekintetében a bér- és járulék soron, valamint az informatikai szolgáltatási és a beruházási kiadásokon keletkezetek megtakarítások, így ezekről a kiadási előirányzatokról elvonhatóvá vált a fel nem használt fedezet, amelynek teljes összege 371.475.499 Ft.
Az önkormányzat költségvetése tekintetében a jelenlegi módosítás keretében az előirányzatok teles körű, utolsó módosítása még nem történt meg. A jelenlegi előirányzat módosításban a nem realizálódott működési támogatásértékű bevétel és ezzel párhuzamosan a fel nem használt kiadási előirányzatok megfelelő összegű csökkentése történt meg. A kiadások tekintetében elsősorban a fel nem használt tartalék előirányzatokat és beruházási forrásokat csökkentettük.
A 2021. évi költségvetési rendelet a március 20-án benyújtandó költségvetési beszámolóig még egy alkalommal kerül módosításra, amelynek keretében elsősorban a kormányzati funkciók közötti átcsoportosítás fog történni az államháztartási számviteli előírásoknak megfelelően.
A költségvetési főösszeg a fenti módosítások hatására 48.831.665.445 forintra változott, az Általános Tartalék összege 0 forint.
A Jat. 17. §-a alapján előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmértük a szabályozás várható következményeit, és megállapítottuk, hogy a fentiekben részletezetteken túlmenően a rendelet-módosításnak jelentősnek ítélt hatása, valamint a rendelkezések végrehajtásának adminisztratív terheket befolyásoló hatásai nincsenek.