Egervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzat megállapításáról szóló 14/2012.(XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 25- 2022. 06. 25

Egervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

A helyi építési szabályzat megállapításáról szóló 14/2012.(XI.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.25.

Egervár Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 8. § (2) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Zala Megyei Kormányhivatal véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A helyi építési szabályzat megállapításáról szóló 14/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet „Településközponti vegyes övezetek” alcíme a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § Vt-4 jelű Településközponti vegyes övezetben elsősorban az OTÉK 16. § (2) – (4) bekezdése szerinti építmények helyezhetők el

1. Kialakítható legkisebb telekterületméret: 1500 m2.

2. Beépítési mód: szabadon álló.

3. Legnagyobb beépítettség: 50%.

4. Megengedett legnagyobb építménymagasság: 7,5 m, de egyházi funkciójú építmény esetében legfeljebb 30,0 m. A szabályozási terven jelölt „párkánymagasság korlátozás alá eső homlokzat” megengedett legnagyobb párkánymagassága 5 méter.

5. Közművesítettség mértéke:

a) a huzamos emberi tartózkodás céljára szolgáló helyiséget tartalmazó épület esetében legalább az OTÉK 8. § (2) b) pontjában meghatározott részleges;

b) a nem huzamos emberi tartózkodás céljára szolgáló helyiséget tartalmazó épület esetében legalább az OTÉK 8. § (2) d) szerinti közművesítetlen azzal a kitétellel, hogy közműpótló műtárgy létesítése (legalább zárt szennyvízgyűjtő) kötelező. Ezen kitétel alól az engedélyező hatóság felmentést adhat abban az esetben, ha az épület vezetékes vízzel nem ellátott, valamint az engedélyezés során bizonyítást nyer, hogy a tervezett épület használata során szennyvíz keletkezése nem valószínűsíthető.A telek területére jutó csapadékvíz befogadóját az építési engedélyben kell meghatározni. Befogadó lehet a települési csapadékvíz elvezető hálózat, valamint a telek szikkasztásra alkalmas talaja is. A befogadó terhelhetőségét (befogadóképességét) az engedélyezési eljárás során igazolni kell.

6. Zöldfelület legkisebb mértéke: 30%.

7. Környezetterhelési határértékek: a vonatkozó, hatályos egyéb jogszabályokban meghatározott emissziós és imissziós határértékek érvényesek.

8. Terepszint alatti építmény csak az építési helyen belül helyezhető el.

9. Az építési hely határai:

a) az előkert legkisebb mérete a meglévő utcasorhoz igazodjon. Újonnan beépítendő utca esetében legalább 4,0 méter;

b) az oldalkert legkisebb szélessége nem lehet kisebb a létesítendő építmény tényleges építménymagasságának felénél, de legfeljebb 3,0 méter;

c) a hátsókert legkisebb mérete nem lehet kisebb 3,0 méternél.

10. Az egyes telkek rendeltetésének megfelelően a szükséges számú gépkocsik elhelyezését telken belül kell megoldani.

2. § A helyi építési szabályzat megállapításáról szóló 14/2012. (XI.30.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.

Gyerkó Gábor polgármester Dr.Ürmösiné Kőmíves Eleonóra jegyző

1. melléklet

1. melléklet