Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a középiskolai és felsőfokú tanulmányi támogatásokról

Hatályos: 2024. 03. 22

Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (III. 25.) önkormányzati rendelete

a középiskolai és felsőfokú tanulmányi támogatásokról

2024.03.22.

Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a középiskolai és felsőfokú tanulmányi támogatásokról a következő rendeletet alkotja

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Isaszeg város középiskolai és felsőfokú tanulmányokat folytató fiataljai részére kiemelkedő tanulmányi eredményeik elismerésére, valamint hátrányos anyagi helyzetük javítása céljából egyszeri, illetve ösztöndíj jellegű pénzbeli támogatást nyújtson települési támogatás formájában.

2. A rendelet hatálya

2. § Ezen rendelet személyi hatálya az 1. §-ban megjelölt tanulmányokat folytató isaszegi lakcímmel rendelkező személyekre terjed ki.

3. Eljárási rendelkezések

3. § (1) A Képviselő-testület a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény vonatkozó rendelkezésében biztosított jogkörénél fogva az e rendeletben szabályozott támogatásokkal kapcsolatos hatásköröket Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottságára (továbbiakban Szociális Bizottság) ruházza át.

(2) A támogatásra irányuló kérelmeket –e rendeletben meghatározott időbeli korlátok figyelembe vételével - az Isaszegi Polgármesteri Hivatal (továbbiakban Polgármesteri Hivatal) ügyfélszolgálatánál személyesen, vagy a Polgármesteri Hivatal általános ügyfélfogadási idejében, posta útján, elektronikusan a hivatali kapun a tanulmányi támogatásokhoz rendszeresített formanyomtatványon a kötelezően csatolandó mellékletekkel együtt kell benyújtani.

(3) E rendelet 4. § és 5. §-ában megjelölt támogatások esetében a kérelmet a tanulmányi félév befejezését követően, február 15-ig, és július 15-ig kell benyújtani.

(4) A Polgármesteri Hivatal Szociális Irodája a beérkezett kérelmek vizsgálatát követően döntésre előkészíti, a döntésre jogosult szerv, a Szociális Bizottság részére.

4. Középiskolában tanulók egyszeri tanulmányi támogatása

4. § (1) Szociális Bizottság egyszeri támogatásban részesítheti azt a középiskolai oktatási intézményben tanulót, aki nappali tagozatos képzésben vesz részt az érettségi megszerzéséhez, ha bizonyítványában feltüntetett tanulmányi átlaga a 4,6 tanulmányi átlagot kerekítés nélkül eléri.

(2)1 A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell érvényes diákigazolványt, továbbá a bizonyítvány másolatát a tanulmányi átlagról. 6 és 8 évfolyamos középfokú intézményben tanulók esetében szükséges a közoktatási intézmény által kiadott jogviszony igazoló lap becsatolása, mellyel a tanuló az érettségi megszerzésére irányuló középfokú képzésben való részvételét igazolja.

(3) Középiskolában tanulók egyszeri tanulmányi támogatása személyenként kerül megállapításra minden jogosult esetében azonos, de legfeljebb 15.000 Ft/fő összegben.

5. Középiskolában tanulók egyszeri tanulmányi támogatása szociális rászorultság alapján

5. § (1)2 Szociális Bizottság egyszeri támogatásban részesítheti azt a középiskolai oktatási intézményben tanulót, aki nappali tagozatos képzésben vesz részt az érettségi megszerzéséhez, ha a bizonyítványban feltüntetett tanulmányi átlaga a 4,0 átlagot kerekítés nélkül eléri, és a pályázóval közös háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a pályázat elbírálásakor érvényben lévő mindenkori szociális vetítési alap összegének 200%-át, és környezettanulmány alátámasztja a szociális rászorultságot.

(2)3 A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a 4. § (2) bekezdésben felsorolt iratokat, kiegészítve a közös háztartásban élők jövedelemigazolásaival.

(3) Középiskolában tanulók egyszeri tanulmányi támogatása szociális rászorultság alapján személyenként kerül megállapításra minden jogosult esetében azonos, de legfeljebb 15.000 Ft/fő összegben.

6. Felsőoktatási intézményben tanulók tanulmányi ösztöndíja

6. § (1) Szociális Bizottság tanulmányi ösztöndíjban részesítheti azt a főiskolai, egyetemi hallgatót, aki államilag finanszírozott nappali tagozatos képzésben vesz részt az első diploma megszerzéséhez, ha legalább 4,5 tanulmányi átlagot ér el.

(2)4 A támogatás igénylésénél az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori szociális vetítési alap összegének 300%-át.

(3) A tanulmányi ösztöndíj iránti kérelmet tanulmányi félévenként, február 28-ig, és szeptember 30-ig kell benyújtani.

(4)5 A tanulmányi ösztöndíj iránti kérelemhez csatolni kell érvényes diákigazolványt, valamint az egységes tanulmányi rendszerből származó az adott tanulmányi félévre vonatkozó tanulmányi eredmények igazolását.

(5) „Felsőoktatási intézményben tanulók tanulmányi ösztöndíja személyenként kerül megállapításra minden jogosult esetében azonos, de legfeljebb 8.000 Ft/fő/hó összegben.

(6) A tanulmányi és a szociális ösztöndíj együttesen nem folyósítható.

(7) A támogatás összege

a) szeptember 1-től január 31-ig,

b) február 1-től június 30-ig

terjedő időtartamra állapítható meg.

7. BURSA HUNGARICA szociális ösztöndíj

7. § (1) Szociális Bizottság a szociálisan rászorult, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulók részére szociális ösztöndíjat állapíthat meg.

(2) A szociális ösztöndíj megállapításának feltétele a BURSA HUNGARICA szociális ösztöndíj pályázat kiírása után Isaszeg Város Önkormányzat csatlakozása és részvétele.

(3) A kérelmek benyújtásának határideje a pályázati kiíráson kerül megjelölésre.

(4)6 A pályázathoz kötelezően csatolandók a kérelmezővel közös háztartásban élők jövedelemigazolásai, valamint érvényes diákigazolvány.

(5)7 Szociális ösztöndíjban részesíthető a felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanuló főiskolai, egyetemi hallgató, ha a kérelmezővel közös háztartásban élők egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a pályázat elbírálásakor érvényben lévő minimálbér bruttó összegének 100%-át.

8. A tanulmányi támogatások finanszírozásának egyes szabályai

8. § A tanulmányi támogatások finanszírozására a szükséges pénzügyi fedezetet az önkormányzat éves költségvetéséről szóló rendeletében a települési támogatás jogcím keretében biztosítja.

9. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2022. március 26-án lép hatályba.

1

A 4. § (2) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (1) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (2) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (I. 19.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (4) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

6

A 7. § (4) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

7

A 7. § (5) bekezdése az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.