Császár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. ( IX. 3. ) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01- 2022. 09. 02

Császár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VIII. 2.) önkormányzati rendelete

a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. ( IX. 3. ) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.09.01.

Császár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörét gyakorolva az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §. (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazása alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Császár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, szociális rászorultság esetén a jogosult számára kérelemre rendkívüli települési támogatást (a továbbiakban: rendkívüli települési támogatás) nyújt:]

„f) óvodáztatáshoz, bölcsődéztetéshez,”

(2) A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A rendkívüli települési támogatás megállapításához mellékelni kell)

„e) óvodáztatáshoz és bölcsődéztetéshez a gyermek beíratásáról és óvoda, illetve bölcsőde látogatásról szóló igazolást,”

2. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 7. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. Az óvodáztatáshoz és bölcsődéztetéshez nyújtott rendkívüli települési támogatás”

3. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 10. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig az önkormányzat fenntartásában lévő intézménybe beíratott óvodás, vagy bölcsődés gyermek szülője, vagy törvényes képviselője részére, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át, évente egy alkalommal, óvodáztatási, illetve bölcsődéztetési támogatást nyújt, melynek célja, hogy a támogatás a gyermeket gondozó családnak a gyermek óvodai, vagy bölcsődei beíratásával, rendszeres óvodába, vagy bölcsődébe járásával kapcsolatban jelentkező többletkiadásához részben hozzájáruljon.

(2) A támogatáshoz a szülő vagy más törvényes képviselő a gyermek óvodai, vagy bölcsődei beíratását köteles igazolni. A kérelem és az igazolás beadására az óvodáztatási támogatás tekintetében tárgyév szeptember 01. és október 30. napja, a bölcsődéztetési támogatás esetében tárgyév szeptember 01. és november 30. napja között van lehetőség. A beadási határidő jogvesztő. A támogatás jogosult gyermekenként és nevelési évenként csak egyszer vehető igénybe. A támogatás iránti kérelem a rendelet 6. melléklete.

(3) Az óvodáztatási, valamint a bölcsődéztetési támogatás összege 10000 -, forint.”

4. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § (1) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig azon szociális étkezést igénybe vevők esetében, ahol az igénybe vevő havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

a) 80 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 780,-forint,

b) 100 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 720,-forint,

c) 200 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 630,-forint,

d) 250 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 350,-forint,

e) 280 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 330,-forint,

f) 300 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 300,-forint,

g) 380 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 280,-forint,

h) 450 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 260,-forint,

i) 475 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 160,-forint,

j) 500 %-át, a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 90,-forint,

k) 580 %-át a megállapított intézményi térítési díjból adagonként 50,-forint kedvezményt biztosít.

(2) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig az óvodai, általános iskolai, középiskolai gyermekétkeztetésben részesülő gyermek intézményi térítési díjából adagonként 200,- forint kedvezményt biztosít, ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át és a gyermek normatív kedvezményre nem jogosult.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben írt támogatást a kérelem benyújtása napjától kezdődően tárgyév december 31. napjáig kell megállapítani. Újabb kérelem beadására tárgyévet követően van lehetőség. A támogatás a szolgáltatásért fizetendő térítési díjban kerül jóváírásra.

(4) A szociális étkeztetéshez nyújtott rendkívüli települési támogatás iránti kérelem a rendelet 8. melléklete, a gyermekétkeztetéshez nyújtott rendkívüli településtámogatás iránti kérelem a rendelet 9. melléklete.”

5. § A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat az adott évre szóló költségvetési rendeletében az ellátottak pénzbeli juttatásának kiadási előirányzat során meghatározott összeg erejéig azon személyek részére, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600%-át - kérelemre - december hónapban egyszeri, legfeljebb 15.000,- forint összegű települési támogatás állapítható meg. A kérelem beadására tárgyév november 1. napjától november 30. napjáig van lehetőség. A határidő jogvesztő. A támogatás - a polgármester döntése alapján - folyósítható természetben, élelmiszer csomag, vagy gyógyszer utalvány formájában is. A támogatás iránti kérelem a rendelet 10. melléklete.”

6. § (1) A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 6. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 7/2021. (IX. 3.) önkormányzati rendelet 8. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

7. § Ez a rendelet 2022. szeptember 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

6. melléklet

2. melléklet

8. melléklet