Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 05- 2022. 07. 06

Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.07.05.

Pincehely Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk. (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

Pincehely Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el::”

2. § A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 2. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Pincehely Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) vásárt, piacot tart fenn illetve rendez. Vásárt és piacot tarthat fenn illetve rendezhet továbbá a külön jogszabályban és e rendeletben meghatározott feltételek szerint az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező gazdálkodó szervezet és gazdálkodó szervezetnek minősülő jogi személy, ha a jegyző nyilvántartásba vette.

(2) Az önkormányzati vásárok és búcsúvásárok helyszíne: a pincehelyi 274 hrsz-ú sportpálya. Az önkormányzati piac helyszíne: a Kinizsi tér.

(3) Az önkormányzati vásárok időpontjai: február, április, június, augusztus, október hónapok második vasárnapja.”

3. § A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzati vásárban és a piacon a (4) bekezdésben foglalt kivétellel csak az önkormányzat javára e rendelet 1. mellékletében meghatározott helypénz megfizetését követően lehet árusítani.”

4. § A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 4. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A helypénzt az árusítás napját megelőzően készpénzátutalási megbízáson az Önkormányzat 11746029-15414519 számú számlájára, az árusítás napján pedig készpénzben, nyugta ellenében a Polgármesteri Hivatal képviselőjének lehet megfizetni.

(3) A helypénzt meg nem fizető kereskedőt, szolgáltatót, mutatványost a Polgármesteri Hivatal képviselője távozásra, a vásár, piac területének elhagyására szólítja fel. A helypénz megfizetését megtagadó árusító, szolgáltató, mutatványos személyazonosságának megállapítása céljából a Hivatal képviselője a rendőrség közreműködését kérheti.”

5. § A helyi vásárok, élelmiszerpiacok és búcsúvásárok tartásáról szóló 8/2004. (VII. 26.) önkormányzati rendelet 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az árusításra kijelölt területekre csak árut szállító járművel szabad behajtani. Más jármű (mentő, rendőrségi autó, tűzoltóság, vagy feladatát teljesítő orvos kivételével) behajtása, vagy átmenő forgalma tilos. Üres járművek csak a megfelelő összegű helypénzt megfizetése után maradhatnak az árusítási területen, egyéb esetben az árú lerakása után a járműveknek az árusításra kijelölt területet el kell hagyniuk.”

6. § Ez a rendelet 2022. július 5-én lép hatályba.