Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2022. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 01
Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (Jat.) 18. §-ára figyelemmel a Közgyűlés Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 31/2014. (XI. 26.) számú önkormányzati rendeletének (SZMSZ) módosításának szükségességét az alábbi okokkal és célokkal indokolom:
Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a 209/2019. (XI.5.) számú határozatával a településfejlesztés körében az okos város koncepciója előkészítésének felügyeletéért felelős tanácsnoknak Gál Alex települési képviselőt megválasztotta.Gál Alex tanácsnok 2022. február ….. napjával tanácsnoki megbízatásáról lemondott.
Az okos város-koncepció célja, olyan innovációk kidolgozása és felhasználása, melyek elősegítik egy jobb, diverzifikáltabb és fenntarthatóbb városi környezet kialakítását, különösen a hatékonyabb és fenntarthatóbb városi szolgáltatások és környezetvédelem iránti társadalmi igényekre adott válaszként.
Úgy gondolom, hogy a fenti célok megvalósítása érdekében tovább kell folytatni a megkezdett munkát, mégpedig olyan módon, hogy azt bizottsági feladatkörbe helyezzük. Mivel az okosváros-koncepció egyik lényege a fenntarthatósági elvek szeme előtt tartása, ezért e feladatot célszerű a Fenntarthatósági Bizottság feladatkörébe integrálni.
A fentieknek megfelelően az SZMSZ-nek a bizottságok feladatait meghatározó 5. mellékletét megfelelően módosítani szükséges, illetve ezzel egyidejűleg a tanácsnokra vonatkozó szövegrészeket törölni kell a rendeletből.