Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020.(X.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 19- 2022. 05. 19

Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2022. (V. 18.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020.(X.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

2022.05.19.

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) – (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében és 86. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020.(X.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakásokkal és helyiségekkel (továbbiakban együtt: bérleményekkel) való gazdálkodás szabályait a 12. § 15. §, és 19. § (a lakásbérleti jogviszonyra vonatkozó általános szabályok), a 4. § 11. §, és a 16. §18. § (Lakás bérbeadása szociális alapon), a 20. § (Lakás bérbeadása költségelven), a 21. § (Lakás bérbeadása piaci alapon), a 22. § 26. § (Helyiség bérbeadása,) valamint a 27. § 34. § (lakások és helyiségek elidegenítése) tartalmazzák.

2. § A Rendelet 2. §a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A 4. § és az 5. §okban, a 7. § (1) bekezdés e) pontjában, valamint a 20. § és 21. §okban meghatározott jogcímen bérbeadható lakások száma nem haladhatja meg a tárgyévet megelőző évben megüresedett vagy lakhatásra alkalmassá tett lakások számát.

Ezen §ok szerinti jogcímeken bérbeadható lakások számáról minden évben tájékoztatót kell készíteni a Képviselő-testület azon ülésére, melynek keretében a Képviselő-testület az önkormányzat költségvetésének megalkotásáról szóló önkormányzati rendeletét I. fordulóban tárgyalja.

3. § A Rendelet 3. § 6. pontja az alábbiak szerint módosul:

„6. Szociálisan rászorult személy: az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400%-át, és aki, vagy akinek a családja nem rendelkezik a 7. pontban meghatározott vagyonnal.

4. § A Rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság e rendelet 5. § -ában meghatározottak szerint minősített többséggel dönt évente legfeljebb 15 db üres lakás pályázat útján történő bérbeadásáról a lakáskérelemmel rendelkező szociálisan rászorultak részére. A lakáskérelmet az 1. számú melléklet kitöltésével kell benyújtani. Az alkalmazandó pályázati felhívást a rendelet 8. számú melléklete tartalmazza.

5. § A Rendelet 4. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Ha a bérlő 2 havi összegnél nagyobb lakbér- vagy közmű díjtartozással rendelkezik, a bérbeadó erről értesíti a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatóságát (a továbbiakban: FESZGYI), illetve IX. kerület közigazgatási területén kívüli önkormányzati lakás esetén az ingatlan helye szerinti illetékes családsegítő szolgálatot, aki – amennyiben jogszabály azt lehetővé teszi – a bérlő számára felajánlja az adósságkezelési eljárást. Amennyiben az adósságkezelési eljárás eredménytelen, bérbeadó a bérleti szerződést a következményekre történő figyelmeztetést tartalmazó eredménytelen írásbeli felszólítás után, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló törvényben meghatározott határidőben akkor mondhatja fel, ha a bérlőnek 6 havi vagy 300.000 Ft összeget meghaladó bérleti díj hátraléka halmozódik fel.

6. § A Rendelet 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázaton részt vehet olyan személy is, aki vállalja, hogy az általa bérelt,

a rendelet 5. számú mellékletében szereplő bontandó/felújítandó épületben lévő, vagy
társasházban található félkomfortos vagy annál rosszabb komfortfokozatú
önkormányzati bérlakásának az addigi bérleti jogáról a pályázat megnyerése esetén térítésmentesen lemond, és megfelel a 4. § (3) bekezdésben meghatározott feltételeknek. Ebben az esetben vele határozatlan idejű szerződés köthető, amennyiben az általa bérelt lakásra vonatkozóan határozatlan idejű szerződéssel rendelkezett.

7. § A Rendelet 5. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A pályázat eredményét a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság a benyújtási határidőtől számított 60 napon belül állapítja meg.

8. § A Rendelet 5. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A pályázat eredményét az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatot ellátó helyiségeinek hirdetőtábláin közzé kell tenni. Az I. helyre sorolt pályázók postai úton is értesítést kapnak.

9. § A Rendelet 5. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Amennyiben a pályázati nyertes a bérleti szerződést határidőben nem köti meg, a rangsorban következő pályázóval köthető szerződés. Az a pályázó, aki pályázati nyertesség esetén a bérleti szerződést határidőben nem köti meg, a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság döntésével 2 évre a pályáztatásból kizárható.

10. § A Rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Ha az ideiglenes elhelyezés időtartama elérte a 2 évet, valamint a jelen rendelet hatálybalépését megelőzően szolgálati jelleggel bérbe adott lakások esetében az 5 évet vagy a munkáltató javaslata alapján a további 5 évet, és az elhelyezett személlyel szemben nem áll fenn a 2. § (5) bekezdés szerinti felmondási ok, a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság dönt a határozatlan idejű bérleti szerződés megkötéséről vagy az ideiglenes elhelyezés megszüntetéséről

11. § A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A bérlő igazolt távolléte esetén lakása egészét, a legalább 2 szobás lakásban életvitelszerűen ott lakó bérlő a lakása egy részét, a gondnok a gondnoksága alatt álló bérlő lakását legfeljebb 2 évre albérletbe adhatja. A lakás vagy egy részének albérletbe adására csak abban az esetben kerülhet sor, ha a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság ahhoz előzetesen hozzájárul.

12. § A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság hozzájárulása nélkül megkötött albérleti szerződés érvénytelen, és ilyen esetben a bérlő bérleti szerződését a bérbeadó a vonatkozó jogszabályok alapján felmondhatja.

13. § A Rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az albérleti szerződéshez való hozzájárulás feltételei:

a) az egy főre jutó lakószoba alapterület az albérlőt és a vele együtt költözőket is figyelembe véve nem lehet kisebb, mint 6 m2,

b) az albérlet időtartama alatt a lakásfenntartási és a lakbér támogatásról a bérlő lemond,

c) a szerződés megkötéséhez az összes bérlőtárs hozzájárul,

d) az albérlő írásban vállalja a 2. § (5) bekezdése szerinti követelmények betartását

e) a bérlő a kérelméhez csatolta a tartozásmentes lakbér-, és közüzemi díj igazolásokat,

f) a bérlő vállalja

fa) szociális alapon vagy költségelven bérbeadott lakás esetén a bérleményre megállapított bérleti díj és a lakás bérleti értéke 11 ezrelékének megfelelő összeg különbözetével megegyező albérleti többlet-díj megfizetését,

fb) piaci alapon bérbeadott lakás esetében a bérleményre megállapított bérleti díjon felül az érvényes bérleti díj 50%-ának megfelelő összegű albérleti többlet-díj megfizetését.

14. § A Rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben a 2. § (5) bekezdésben szereplő indokok bármelyike áll fenn, a lakásra kötött bérleti szerződést meg kell szűntetni, és a bérlő köteles a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak visszaadni.

15. § A Rendelet 20. §‑a a következő (6a) bekezdéssel egészül ki:

„(6a) A (6) bekezdés alapján bérbeadott lakásra bérlőtársi szerződés nem köthető.

16. § A Rendelet 20. § (12) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(12) A Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság a 30 éven aluli fiatalok pályakezdését évente egyszer a rendelet 9. számú mellékletét képező pályázati felhívás alapján kiírt pályázat útján, legfeljebb 10 db, legfeljebb 2 szobás lakás 5 évre szóló költségelvű bérbeadásával segítheti. A bérleti szerződés lejártakor – amennyiben bérlővel szemben nem áll fenn felmondási ok – a bérleti jogviszony a bérlő kérelmére piaci alapon folytatható a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság döntése alapján.

17. § A Rendelet 21. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A fizetendő bruttó lakbér mértéke a lakás mindenkori bérleti értékének 11 ezreléke, mely minden év július 1. napjától az előző évi infláció mértékével emelkedik, egyebekben a 17. § 18. § előírásait kell alkalmazni.

18. § A Rendelet 21. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A Polgármester a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság javaslatára – a rendelet 10. számú mellékletét képező pályázati felhívás alkalmazásával – pályázatot írhat ki évente legalább 1 db lakás bérbeadására. A pályázati kiírásnak tartalmaznia kell:

a) a meghirdetett lakás jellemzőit,

b) a megtekintés lehetőségére vonatkozó tájékoztatást,

c) a bérleti szerződéssel a (9)–(10) bekezdések szerint együtt járó jogokat, illetve kötelezettségeket,

d) a pályázat benyújtásának, valamint a 3 havi bérleti díjnak megfelelő pályázati letét befizetésének módját és határidejét,

e) a pályázat elbírálásának, a szerződés megkötésének (5)–(8) bekezdés szerinti módját és határidejét.

19. § A Rendelet 21. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A pályázatot a rendelet 10. számú melléklete szerinti nyomtatvány kitöltésével és aláírásával, valamint a pályázati letét befizetésének igazolásával kell benyújtani. A nyomtatvány a pályázott lakás címét, a pályázó személyes adatait, továbbá a pályázó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a pályázat feltételeit elfogadja és a személyes adatainak kezeléséhez a hatályos adatvédelmi jogszabályok rendelkezéseinek betartása mellett hozzájárul.

20. § A Rendelet 21. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) Bérleti szerződés olyan személlyel köthető:

a) aki vállalja a lakás, illetve berendezéseinek karbantartását, felújítását, pótlását és cseréjét, a használatba vételhez esetlegesen szükséges költségeket,

b) akivel szemben a pályázat kiírását megelőző 1 éven belül nem volt, illetve jelenleg nincs folyamatban a lakásbérleti jogviszonyával kapcsolatos felmondási vagy peres eljárás,

c) aki nem részesül lakbér- vagy lakásfenntartási támogatásban,

d) aki rendelkezik szociális helyzet alapján bérbeadott kerületi bérlakással, és vállalja, hogy felmondja annak bérleti szerződését és a lakást térítésmentesen visszaadja a bérbeadónak,

e) aki vállalja a (2) bekezdés szerinti, az évenkénti bérleti díjemelésből eredő bérkülönbözet és a 17. § (4) bekezdése szerinti közmű díjnak megfizetését.

21. § A Rendelet 21. § (13) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) A piaci alapon bérbe adott lakások visszaadása esetén pénzbeli vagy egyéb térítés nem fizethető, a piaci alapon bérbeadott lakásokat a tulajdonos nem idegeníti el.

22. § A Rendelet 22. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A polgármester dönthet helyiség bérbeadásáról

a) e rendelet 23. §a szerint hirdetményi úton

b) e rendelet 24. §a szerint bérleti jog átruházása, cseréje és jogutódlás esetén

c) legfeljebb 2 évre, ha a bérbeadó a bérlő bérleti jogviszonyát bérleti díj vagy közmű díjak nem fizetése miatt felmondta és a bérlő a végrehajtási eljárás lezárulta előtt a tartozást teljes egészében – beleértve a felmondással (kiürítéssel) kapcsolatban felmerült valamennyi költséget is – kiegyenlítette vagy annak teljes összegére részletfizetési megállapodást kötött.

A határozott idő leteltét követően a bérleti szerződés meghosszabbításáról vagy határozatlan idejűvé alakításáról a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság dönt.

23. § A Rendelet 24. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bérleti jog átruházására, cseréjére és albérletbe, illetve üzemeltetésbe adására irányuló bérbeadói hozzájárulás feltétele, hogy:

a) a felek a szerződést az önkormányzat részére benyújtják,

b) a régi bérlő megfelel a 22. § (2) bekezdésben foglalt követelményeknek, kivéve a 22. § (2) bekezdés b) pontját a bérleti jog átruházása esetén,

c) a régi bérlővel szemben nem áll fenn a 22. § (3) bekezdés szerinti felmondási okok egyike sem,

d) az új bérlő, albérlő, üzemeltető is megfelel a 22. § (2) bekezdés szerinti követelményeknek,

e) albérletbe adás esetén

ea) amennyiben a bérleti díj összege alacsonyabb, mint a Képviselő-testület mindenkor hatályos minimális ajánlati bérleti díjtételeket tartalmazó határozata alapján megállapított bérleti díj (számított díj), a bérlő vállalja a számított díj és bérleti díj különbözetének albérleti többletdíjként való megfizetését.

eb) amennyiben a bérleti díj összege megegyezik vagy magasabb, mint a Képviselő-testület mindenkor hatályos minimális ajánlati bérleti díjtételeket tartalmazó határozata alapján megállapított bérleti díj, a bérlő vállalja a bérleti díj és az albérlő által részére fizetendő albérleti díj különbözete 50%-ának albérleti többletdíjként való megfizetését.

f) kedvezményes bérleti díjú helyiség albérletbe adása esetén a bérlő vállalja a Képviselő-testület mindenkor hatályos minimális ajánlati bérleti díjtételeket tartalmazó határozata alapján megállapított bérleti díj megfizetését.

24. § A Rendelet 24. §‑a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) A (2) bekezdés e) pontja esetén amennyiben az albérletbe adás a helyiség egy részére vonatkozik, úgy az albérleti többletdíj számításakor a bérleti díj, illetve a számított díj alapterülettel arányos összegét kell alapul venni.

25. § A Rendelet 27. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. § (3) Szociális alapon bérbeadott lakásokat kizárólag a bérleti jogviszony legalább 10 éves fennállása esetén lehet elidegeníteni. Az elidegenítésről a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság az Egészségügyi, Szociális, Sport, Ifjúsági és Civil Bizottság véleményének kikérését követően dönt.
Jelen bekezdés alkalmazása során a bérleti jogviszony fennállásának kell tekinteni:
a) amennyiben a bérleti jog jogviszony-folytatás útján keletkezett, a jogelőd bérleti jogviszonyának időtartamát,
b) lakóépület bontása, felújítása vagy eladása, illetve a lakásbérlemény rossz műszaki állapota miatt történt kihelyezés esetén a korábbi bérleményre vonatkozó bérleti jogviszony időtartamát,
c) a bérleti jogviszony felmondást követő visszaállítása esetén a felmondást megelőző jogviszony időtartamát, valamint az azt követő határozott idejű bérleti jogviszony időtartam.”

26. § A Rendelet 29. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Bérbe adott lakások elidegenítése esetén a lakás forgalmi értékét csökkenteni kell a bérlő által a bérbeadó hozzájárulásával, a bérbeadóra tartozó és helyette elvégzett és meg nem térített értéknövelő, számlával igazolt beruházásainak értékével. A vételár a (csökkentett) forgalmi értékkel megegyező összeg.

A tulajdonos Önkormányzat a bérlemény elidegenítése estén a vételárra kedvezményt ad, melynek összege a vételár 40%-a, a teljesen felújított épületekben – ahol az utolsó 10 évben teljes épület kiürítés mellett megvalósított felújítás volt – a 30%-a. Az 1995. december 31. napja előtt keletkezett és jelenleg is fennálló bérleti jogviszony esetén a kedvezmény a vételár – a (csökkentett) forgalmi érték – 50%-a.
A vételár kedvezmény összegének erejéig 5 év időtartamra jelzálogjogot, valamint ennek biztosítására elidegenítési és terhelési tilalmat kell az ingatlan nyilvántartásba bejegyeztetni.
Az öt év leteltével, vagy amennyiben öt éven belül a vevő a vételár kedvezmény összegét megfizeti, a tulajdonos Önkormányzat a törlési engedélyt köteles kiadni.

27. § A Rendelet 35. §a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A Rendelet 7. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezéseket a már nyilvántartásba vett kérelmek esetén is alkalmazni kell.

28. § A Rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. sz. melléklete lép.

29. § A Rendelet 2. számú melléklete helyébe jelen rendelet 2. sz. melléklete lép.

30. § A Rendelet 5. számú melléklete helyébe jelen rendelet 3. sz. melléklete lép.

31. § A Rendelet a 4. számú melléklet szerinti 8. számú melléklettel egészül ki.

32. § A Rendelet az 5. számú melléklet szerinti 9. számú melléklettel egészül ki.

33. § A Rendelet a 6. számú melléklet szerinti 10. számú melléklettel egészül ki.

34. § Hatályát veszti a Rendelet

b) 16. §‑a,

35. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

LAKÁSKÉRELEM
1.) A kérelmező neve:……………………………………….
Születési ideje:…………………………
2.) Nyilvántartási szám:………………………………….
3.) A kérelmező és a vele együtt költözők adatai:

Név

Születési év

Rokoni kapcsolat

Foglalkozás

a)


b)


c)


d)


e)


f)


g)


4.)A kérelmező lakóhelye:........................................................................................................
Tartózkodási helye:.........................................................................................................
5.) A kérelmező lakásának adatai:

Komfortfokozat:

Szobaszám:

Alapterület:

6.) Lakáshasználatának jogcíme: Bérlő
Családtag
Szolgálati, vállalati lakásban bérlő
Közös szálláson lakó
Albérlő (rendelkezik érvényes albérleti szerződéssel)
Szívességi lakáshasználó
Jogcím nélküli
VAGYON- ÉS JÖVEDELEMNYILATKOZAT
Kérelmező neve (leánykori is): ………………………….…………………….……………………
Szül. hely, idő: …………………….…………………..…..Anyja neve: ……………………………….
Lakóhelye:…………………………………………………. (helyrajzi szám: …….…………………)
Tartózkodási helye: ……………………………………...….(telefon:.......…………………………….)
Kérelmezővel együtt költöző személyek felsorolása:

Név

Születési hely, idő

Hozzátartozói
minőség

munkahely neve, címe:

a)

b)

c)

d)

e)

f)

Kijelentem, hogy tulajdonomban, vagy családom bármely tagjának tulajdonában ingatlan vagyona VAN – NINCS*· Ha van, pontos megnevezése, tulajdonos neve, az ingatlan helyrajzi száma:
1./ ……………………………………………………...………………………………………..……….
2./ …………………………………………………………………...…………………………………...
3./ ………………………………………………………………………………...……………………...
Kijelentem, hogy tulajdonomban, vagy családom bármely tagjának tulajdonában gépjármű
VAN – NINCS*· Ha van, forgalmi rendszáma, típusa és évjárata, becsült értéke:
1./ ………………………………………………………………………...……………………..……….
2./ …………………………...…………………………………………………………………………...
3./ ………………………………………...……………………………………………………………...
Kijelentem, hogy tulajdonomban, vagy családom bármely tagjának tulajdonában hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, jövedelemként figyelembe nem vett összeg, amelyeknek külön-külön számított forgalmi értéke, illetve összege a nyugdíjminimum harmincszorosát (..............,-Ft), együttes értékük a nyugdíjminimum nyolcvanszorosát (.................,-Ft) meghaladja, VAN NINCS*
* (a megfelelő aláhúzandó)
-2-
Jövedelmi adatok

kérelmező nettó jövedelme

együtt költöző személyek nettó jövedelme
(az 1. oldalon lévő felsorolásnak megfelelően)

a.

b.

c.

összesen

1. Munkaviszonyból munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3./ Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4./ Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíj-szerű ellátások

5./ Gyermek ellátásához kapcsolódó támogatások (GYED, GYES, GYET, családi p., tartásdíj stb.)

6./ Önkormányzat és munkaügyi szervek általi folyó-sítás (munkanélküli járadék, rendszeres szociális és nevelési segély stb.)

7./Föld bérbeadásából és lakás hasznosításából származó jövedelem

8./ Egyéb (pl. ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem stb.)

9./ Havi nettó jövedelem összesen

A családban az egy főre jutó nettó jövedelem: …………………………… Ft/hó.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a vagyon- és jövedelemnyilatkozat 1. és 2. oldalán közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a nyilatkozatban közölt adatok valódiságát az Önkormányzat a NAV útján ellenőrizheti.
Budapest, ……………………………….
......................................................
aláírás

2. melléklet

LÉLEK PROGRAMBAN FELHASZNÁLHATÓ LAKÁSOK

ingatlan címe

szoba száma

komfortfokozata

alapterülete

1.

Drégely u. 16. fszt. 8.

1

félkomfortos

26,64 m2

2.

Sobieski J. u. 5. II. 20.

1

komfortos

44,50m2

3.

Drégely u. 5. III. 25.

1

komfortos

42,1 m2

4.

Üllői út 83. fszt. 25.

1

komfortos

27,90 m2

5.

Vágóhíd u. 31-33. 6. ép. fszt. 1.

1

félkomfortos

28,09 m2

6.

Vágóhíd u. 31-33. 11. ép. fszt. 19.

1

komfortos

28,00 m2

7.

Drégely u. 18. I. 30.

1

komfortos

23,46 m2

8.

Ernő u. 28. I. 13.

1

komfortos

27,56 m2

3. melléklet

Önkormányzati tulajdonban lévő bontandó, felújítandó épületek

I. BONTANDÓ ÉPÜLETEK

Középső-Külső Ferencváros

Sorszám

Ingatlan címe

Ingatlan helyrajzi száma

Lakások száma

Helyiségek száma

1.

Drégely u. 10.

37842

32

0

2.

Drégely u. 12.

37841

50

0

3.

Drégely u. 16.

37839

42

0

4.

Drégely u. 18.

37838

40

0

5.

Földváry u. 3.

38146

35

1

6.

Földváry u. 5.

38147

21

0

7.

Földváry u. 7.

38148

40

0

8.

Gát u. 14.

37720

16

0

9.

Gubacsi út 21.

38149

52

3

10.

Haller u. 4.

37939

73

2

11.

Koppány u. 3.

38168

46

0

12.

Márton u. 13.

37769

43

2

13.

Sobieski J. u. 3.

37784

28

1

14.

Sobieski J. u. 5.

37783

34

1

15.

Sobieski J. u. 7.

37782

30

0

16.

Sobieski J. u. 9.

37781

30

0

17.

Soroksári út 84.

38145

50

1

18.

Telepy u. 2/C.

37788

30

0

19.

Üllői út 83.

37169

22

4

20.

Üllői út 85.

37170

17

2

21.

Üllői út 87.

37172

14

2

Összesen:

745

19

BONTANDÓ MINDÖSSZESEN:

Épületek:

21 db

Lakások:

745 db

Helyiségek:

19 db

II. FELÚJÍTANDÓ ÉPÜLETEK
Rehabilitációs terület


Középső-Külső Ferencváros
Sorszám Ingatlan címe Ingatlan helyrajzi száma Lakások száma Helyiségek száma
1. Vágóhíd u.
31-33. 38286/6 94 2
Összesen: 94 2

FELÚJÍTANDÓ MINDÖSSZESEN: Épületek: 21 db
Lakások: 770 db
Helyiségek: 35 db

4. melléklet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, mint Kiíró (továbbiakban Kiíró) a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság ................... számú határozata alapján, az érvényes lakáskérelemmel rendelkező szociálisan rászorultak részére, a pályázati felhívás mellékletét képező táblázatban felsorolt, összesen db lakás bérbeadására, szociális lakbérfizetési kötelezettséggel pályázatot hirdet az alábbi kategóriákban:
- 1 felnőtt (… db lakás)
- 2 vagy több felnőtt (… db lakás)
- 1 gyermekes (… db lakás)
- 2 gyermekes (… db lakás)
- 3 vagy több gyermekes kérelmezők (… db lakás)
JELEN PÁLYÁZAT VONATKOZÁSÁBAN GYERMEKNEK SZÁMÍT AZ A SZEMÉLY:
- AKI UTÁN A PÁLYÁZÓ RÉSZÉRE A CSALÁDI PÓTLÉKOT FOLYÓSÍTJÁK, VAGY
- AKI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNY NAPPALI TAGOZATOS AKTÍV HALLGATÓJA ÉS A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJÉIG NEM TÖLTI BE A 23. ÉLETÉVÉT.
FELHÍVJUK A TISZTELT PÁLYÁZÓK FIGYELMÉT, HOGY KIZÁRÓLAG A LAKÁSKÉRELMÜKnek megfelelő KATEGÓRIÁBAN NYÚJTHATNAK BE PÁLYÁZATOT!

I. A bérbeadásra meghirdetett lakások jellemzői

1. Az Önkormányzat (Bérbeadó) a lakásokat jelenlegi – használatra alkalmas, beköltözhető – műszaki állapotukban adja bérbe. A bérleti jogviszony időtartama alatt a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek (gázkonvektor, kazán, konyhai tűzhely, csaptelepek, WC tartály stb.) karbantartása, felújítása, pótlása és cseréje a bérlő kötelezettsége. Bérbeadó az ezekkel kapcsolatban felmerülő költségeket nem téríti meg.

2. A külön szolgáltatást biztosító mérőórákra (villanyóra, gázóra) a közüzemi szolgáltatókkal külön szerződést kell kötnie a bérlőnek, az ezzel járó átírási költségeket Bérbeadó nem téríti meg.

3. A havi lakbér összege a víz- és csatornadíjat nem tartalmazza, azokat a szolgáltató külön számlázza ki a bérlőnek, amennyiben a lakásban található, vagy bérlő által saját költségen kialakításra kerülő vízóra vonatkozásában a szolgáltatóval szerződést köt. Szerződés hiányában a Bérlő az Önkormányzat 30/2020. (X.13.) sz. rendeletének 4. sz. melléklete szerinti átalánydíjat köteles fizetni Bérbeadó részére.

II. A bérleti jogviszonnyal kapcsolatos kötelezettségek

a) A pályázati nyertessel a lakásbérleti szerződés 5 év határozott időre kerül megkötésre. Amennyiben a bérleti jogviszony 5 éves időtartama alatt nem áll fenn az Önkormányzat 30/2020. (X.13.) sz. rendeletének 2. § (5) bekezdése szerinti felmondási ok, úgy a bérleti szerződés lejártát követően, a bérlő írásbeli kérelmére, a szerződés határozatlan időre történő megkötéséről a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság dönt.

A hivatkozott rendelet 2. § (5) bekezdése kimondja:
A lakásbérleti szerződésnek tartalmaznia kell az alábbi feltételeket, melyek bármelyikének bérlő általi megsértése - az eredménytelen bérbeadói írásos felszólítást követően - a bérleti szerződés - cserebérlemény felajánlása nélküli - bérbeadó általi felmondása alapjául szolgál:

a) a bérlő a bérleti és közműdíjakat a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg, a 4. § (8) bekezdésben rögzítettek alapján,

b) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakókkal szemben Budapest Főváros IX kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendeletével ellentétes magatartást tanúsítanak,

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják,

d) a bérlő a lakást életvitelszerűen nem lakja, illetve két hónapot meghaladó távollétének bejelentését nem menthető okból elmulasztja,

e) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb kötelezettségét nem teljesíti.

A bérlő a határozott idejű bérleti jogviszony alatt a lakás bérleti jogát nem cserélheti el.
A lakásbérleti jogviszonnyal kapcsolatos további jogokat és kötelezettségeket a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, továbbá a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) számú önkormányzati rendelete tartalmazza. A rendelet letölthető a www.ferencvaros.hu oldalról.

III. A pályázaton részt vehet, aki:

a.) aki a pályázat benyújtásának határidejéig, azaz …………………. napjáig regisztrált, érvényes lakáskérelemmel rendelkezik
(korábban benyújtott lakáskérelmek érvényességéről ügyfélfogadási időben a Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi csoportjánál lehet érdeklődni, illetve a lakáskérelmet módosítani –1092 Bp., Ráday u. 26.; ügyfélfogadás: H: 13-17.30, Sz: 8-16, P: 8-12 óráig-, a lakáskérelemmel nem rendelkezőknek a Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi csoportjánál a pályázat teljes időtartama alatt lehetőségük van lakáskérelmet benyújtani), ÉS
b.) szociálisan rászorult
/szociálisan rászorult: az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó nettó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 400%-át (....................,-Ft), és aki, vagy akinek családja nem rendelkezik a 30/2020. (X.13.) számú önkormányzati rendeletben meghatározott vagyonnal.
Vagyon: az a nem a kérelmező által lakott hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, jövedelemként figyelembe nem vett összeg, amelyeknek külön-külön számított forgalmi értéke, illetve összege a nyugdíjminimum harmincszorosát (.................,-Ft), együttes értékük a nyugdíjminimum nyolcvanszorosát (...................,-Ft) meghaladja.
valamint:
c.) aki amennyiben rendelkezik
- a Lakásrendelet 5. számú mellékletében szereplő bontandó/felújítandó épületben lévő, VAGY
- társasházban található félkomfortos vagy annál rosszabb komfortfokozatú
önkormányzati lakás bérleti jogával, úgy vállalja, hogy a pályázat megnyerése esetén az addigi bérleti jogát térítésmentesen megszünteti, és a lakást az új bérleti szerződés megkötésétől számított 90 napon belül kiürítve, a lakásberendezési tárgyakat hiánytalanul, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az önkormányzat részére visszaadja.
A pályázó a pályázatát a pályázati eljárás bármely szakaszában írásban tett nyilatkozatával visszavonhatja.
A pályázat kiírásának időpontja: …………...
A lakások megtekintése: A pályázók az adott kategóriában meghirdetett lakásokat a pályázati felhívás mellékletét képező táblázatban megjelölt időpontokban tekinthetik meg.
Benyújtásának helye: Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi csoport
(1092 Bp., Ráday u. 26. – bejárat a Köztelek utca felől)
A pályázat jelöletlen, zárt borítékban, kizárólag
személyesen nyújtható be: hétfőn: 13-tól 17.30 óráig;
szerdán: 800-től 1600 óráig;
pénteken: 800-tól 1200 óráig.
A pályázat benyújtásának határideje: ………….. …….. óra
Pályázatnak tartalmaznia kell:
- jelentkezési lap
- vagyon-, és jövedelemnyilatkozat (jelentkezési lap 1. sz. melléklete)
A pályázati anyag (pályázati feltételeket tartalmazó tájékoztató, jelentkezési lap és melléklete) Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi csoportjánál (1092 Bp., Ráday u. 26. – bejárat a Köztelek utca felől az ügyfélfogadás rendje: hétfőn: 13.00-tól 17.30 óráig; szerdán: 08.00-tól 16.00 óráig; pénteken: 08.00-tól 12.00 óráig) vehető át.
A jelentkezési lap és a pályázati dokumentáció ingyenes, letölthető innen:
www.ferencvaros.hu/onkormanyzat-es-polgarmesteri-hivatal/palyazatok
Minden benyújtott pályázat regisztrációs számot kap.
A pályázat bontásának ideje: ……………. ………… óra
A pályázat bontásának helye: Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal (1092 Bp., Bakáts tér 14.)

II. emeleti Tanácsterem

IV. A pályázatok felbontása:

1.) A pályázatokat tartalmazó zárt borítékokat a Kiíró a pályázati dokumentációban megjelölt időpontban, közjegyző jelenlétében bontja fel. A bontási eljárás nyilvános.
2.) A pályázatok felbontását jegyzőkönyv felvételével a Kiíró végzi.
3.) A pályázatok felbontásakor Kiíró a pályázó nevét felolvassa, a bontásról készült jegyzőkönyvben pedig a pályázó nevét, lakcímét, valamint a regisztrációs számát felveszi.

V. A pályázatok értékelésének szempontjai, illetve az elbírálásnál alkalmazott pontrendszer:

A jelentkezési lapon tett nyilatkozatok alapján a Kiíró által kategóriánként megállapított legtöbb pontot elért pályázók a pályázat Kiírójának felhívására kötelesek a tények fennállását dokumentumokkal igazolni. Amennyiben a pályázó a jelentkezési lapon olyan nyilatkozatot tett, amelyet nem tud igazolni, a további lakáspályázatokon való részvételből 2 évre a Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági és Közbeszerzési Bizottságának döntése alapján kizárható.
A pályázatok értékelése az alábbi szempontrendszer szerint történik:
1.) A pályázó életkora a pályázat benyújtásakor (18-35 év) (2 pont)
2.) Ferencvárosi kötődés
a. amennyiben a pályázó a pályázat benyújtását megelőző (1-15 pont)
15 éven belül bejelentett lakcímmel Ferencvárosban lakott,
e körben a pályázó annyi plusz pontot kap,
ahány naptári év helyben lakást (bejelentett lakóhely,
tartózkodási hely, vagy településszintű lakcím) igazol.
Az így kapható pontszám legfeljebb 15 pont.
b. a pályázó a pályázat benyújtását megelőző 1 évben (5 pont)
megszakítás nélkül, bejelentett lakcímmel (bejelentett lakóhely,
tartózkodási hely, vagy településszintű lakcím) Ferencvárosban lakott
c. Pályázó gyermeke IX. kerületi bölcsődei/óvodai ellátást (5 pont)
biztosító intézménybe jár, vagy IX. kerületi oktatási
intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkezik
3.) Keresőképesség
A pályázó a pályázat kiírásának időpontját megelőző 3 éven belül összesen legalább 1,5 éves, munkaviszonyból, vagy más foglalkoztatási jogviszonyból származó rendszeres jövedelemmel rendelkezik (1 pont)
A pályázóval együttköltöző személy a pályázat kiírásának időpontját megelőző 3 éven belül összesen legalább 1,5 éves, munkaviszonyból, vagy más foglalkoztatási jogviszonyból származó rendszeres jövedelemmel rendelkezik (1 pont)
4.) Munkahely (3 pont)
A pályázó, vagy a vele együtt költöző személy Ferencvárosban dolgozik
5.) Lakáskérelem (1-15 pont)
E körben a pályázó annyi plusz pontot kap, ahány naptári év az érvényes lakáskérelmének benyújtása óta eltelt. Az így kapható pontszám legfeljebb 15 pont.
6.) A pályázó vagy a vele együttköltöző személy a területileg illetékes Szakigazgatási Szerv által kiadott érvényes határozat alapján fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy súlyosan fogyatékos személy
(személyenként 10 pont)
7.) Ha a pályázó által, (vagy a vele együttköltöző személy által) korábban bérelt, Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati bérlakás kiürítése iránt 5 éven belül eljárás indult (-10 pont)
8.) Ha a pályázó (vagy a vele együttköltöző személy) korábbi ferencvárosi önkormányzati bérlakásra fennálló bérleti jogviszonyát pénzbeli térítés ellenében szüntette meg (a pénzbeli térítést biztosító megállapodás megkötésétől számított 10 évig vehető figyelembe)
(-10 pont)
9.) Ha a pályázó (vagy a vele együttköltöző személy) korábbi ferencvárosi önkormányzati lakását megvásárolta (-15 pont)

VI. A pályázatok értékelése

1.) Kiíró a beérkezett pályázatokat azok bontásától számított 15 naptári napon belül megvizsgálja.
2.) A Kiíró a pályázati dokumentációban igényelt iratokon és adatokon túlmenően is jogosult megvizsgálni a pályázók alkalmasságát a szerződés teljesítésére, és ennek során a csatolt dokumentumok eredetiségét is ellenőrizheti.
3.) A pályázatok elbírálása során a Kiíró írásban felvilágosítást kérhet a pályázótól a pályázatban foglaltak pontosítása, tisztázása érdekében.
4.) A Kiíró a pályázati dokumentációban meghatározott értékelési szempontok alapján állapítja meg a pályázat eredményét és rangsorolja a pályázatokat. A pályázat nyertese az, aki a pályázati dokumentációban rögzített feltételek teljesítése mellett a meghatározott értékelési szempontok alapján a legjobb pályázatot adta.

VII. Kiíró a pályázatok vizsgálatát követően hirdetmény útján, a regisztrációs számra hivatkozással hívja fel a kategóriánként legtöbb pontot elérő pályázókat a szükséges igazolások csatolására, melyek az alábbiak lehetnek:

- V.1. pontra vonatkozóan (A pályázó életkora a pályázat benyújtásakor): pályázó személyi igazolványának másolata,
- V.2. pontra vonatkozóan (Ferencvárosi kötődés): Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított 30 napnál nem régebbi, lakcímet, tartózkodási helyet igazoló hatósági bizonyítvány eredeti példánya,
- V.2. c) pontra vonatkozóan: a IX. kerületi bölcsődei ellátást biztosító intézmény, vagy IX. kerületi köznevelési intézmény által kiállított 30 napnál nem régebbi igazolás
- V.3. és V.4. pontokra vonatkozóan (Keresőképesség): a pályázó és a vele együtt költöző személy/ek munkáltatója által kiállított 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás eredeti példánya, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolás arra vonatkozóan, hogy a munkáltató a munkavállaló után fizetendő közterheket megfizette,
- V.6. pontra vonatkozóan (A pályázó vagy a vele együttköltöző fogyatékossági támogatásra jogosult, vagy súlyosan fogyatékos személy): a területileg illetékes Szakigazgatási Szerv által kiadott érvényes, eredeti határozat bemutatása,
- lakással rendelkező pályázók esetében a pályázó vagy vele együtt költöző személy jelenlegi bérleményre vonatkozó 30 napnál nem régebbi, a lakbér és a közüzemi díjak fizetésére vonatkozó tartozásmentes igazolások,
- a pályázó és a vele együtt költöző személyek közötti rokoni kapcsolat igazolására szolgáló okiratok (születési anyakönyvi kivonat) másolatban,
- a pályázati jelentkezési lap mellékletét képező vagyon- és jövedelemnyilatkozatban megjelölt jövedelmekre és vagyonra vonatkozó eredeti igazolások (munkabér, családi pótlék, nyugdíj, állampapír, takarékbetét, üzletrész stb.).

1. Az igazolások csatolására vonatkozó felhívás átvételére ………….. és ………………….. napja között (............... óráig), kizárólag személyesen vagy meghatalmazott útján van lehetőség.

2. Az igazolások benyújtására a felhívás alapján ………………. és ………………….. napja között (............... óráig), kizárólag személyesen, vagy meghatalmazott útján van lehetőség!

Kiíró felhívja a pályázók figyelmét, hogy a hiánypótlási felhívások személyes átvételének elmulasztása a pályázónak felróható ok, ezért a Kiíró az igazolások benyújtására rendelkezésre álló határidő lejártát követően a pályázatokat a benyújtott iratok alapján bírálja el.
Megpályázható lakások (kategóriánként):

I. kategória (1 felnőtt)

-

II. kategória (2 vagy több felnőtt)

-

III. kategória (1 gyermekes)

-

IV. kategória (2 gyermekes)

-

V. kategória (3 vagy több gyermekes)

-
A pályázók az adott kategóriában meghirdetett lakásokat a pályázati felhívás melléletét képező táblázatban megjelölt időpontokban tekinthetik meg.

VIII. a benyújtott pályázat ÉRVÉNYTELEN, ha:

1. a pályázó nem írja alá a jelentkezési lapot,

2. a pályázatot a felhívásban megjelölt személyes benyújtástól eltérő (postai, vagy elektronikus úton) módon nyújtotta be,

3. a pályázó a pályázati felhívásban foglalt határidőn túl nyújtotta be pályázatát,

4. a pályázatot nem a Kiíró által jóváhagyott tartalmú nyomtatványnak megfelelő formában és adatokkal nyújtotta be,

5. a pályázat nem felel meg a pályázati dokumentációban meghatározott feltételeknek, vagy a pályázó nem tett a pályázati dokumentációban foglaltaknak megfelelő nyilatkozatot, a jelentkezési lapon meghatározott, az elbírálási szempontokat képező mezők egyikébe sem tett jelölést,

6. a pályázó az igazolások benyújtására vonatkozó felhívásban foglaltaknak a rendelkezésére álló határidőn belül nem vagy nem teljes körűen tett eleget,

7. a pályázó a III. pontban meghatározott feltételeknek nem felel meg, azaz nem rendelkezik érvényes lakáskérelemmel és/vagy nem szociálisan rászorult.

Az önkormányzat jogosult a pályázó lakhatási körülményeit a pályázatban bejelentett lakóhelyén ellenőrizni.
Együtt költöző személyek
A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendelet alapján a bérlő a lakásba az alábbi személyeket fogadhatja be:
a) bérbeadó hozzájárulása nélkül: szülő, házastárs, gyermek, befogadott gyermek gyermeke,
b) bérbeadó hozzájárulásával: testvér, élettárs és nem befogadott gyermektől származó unoka, amennyiben a lakószoba egy főre jutó alapterülete nem lesz 6 m2-nél kisebb.
Fentiekre tekintettel a lakáskérelmen a jogszabályi előírások alapján kizárólag a fent felsorolt személyek szerepeltethetők, amennyiben a benyújtott lakáskérelmet a felsoroltakon túlmenően más személyek is szerepelnek, a lakáskérelmet a pályázat benyújtásának határidejéig módosítani kell.

IX. Pontszámok megállapítása és a pályázat nyertesének meghatározása

Kiíró a VII. pontban meghatározott, és a pályázó által benyújtott igazolások áttekintését követően állapítja meg az elért pontszámokat, és az elért pontszámok alapján rangsorolja a pályázatokat.
Abban az esetben, ha az adott kategóriában meghirdetett lakásokra – a megállapított pontszámok alapján, pontazonosság miatt – nem határozható meg egyértelműen az adott kategóriában szereplő lakások száma szerinti I. helyezett, Kiíró a helyezés megállapításának céljából sorsolást tart.
Kiíró a nyertes pályázók megállapítását követően, a pályázaton elért pontszámok alapján a soron következő pályázók közül kategóriánként állapítja meg, vagy pontazonosság esetén kategóriánként sorsolja ki a következő 5 pályázó nevét, arra az esetre, ha a nyertes pályázó a rendelkezésre álló határidőn belül nem él a szerződéskötési lehetőségével.
A sorsolás nyilvános, azt közjegyző jelenlétében, a pályázati eljárás Kiírója által összehívott, legalább háromtagú sorsolási bizottság folytatja le, amelyről szóló, közjegyzői okiratba foglalt jegyzőkönyvet az eredmény megállapítására vonatkozó előterjesztéshez mellékelni kell. A sorsoláson az érvényes pályázatot benyújtók és/vagy meghatalmazottjuk vehetnek részt.
A sorsolás megtartásának esetén annak időpontját Kiíró hirdetmény útján közli!
A sorsolás helye:
Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal
Vagyonkezelési Iroda (1092 Bp., Ráday u. 26.)
A pályázat eredményét a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság állapítja meg.
A pályázat elbírálásával kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs!
A Kiíró az ajánlatok tartalmát a pályázat lezárásáig titkosan kezeli, tartalmukról sem kívülállóknak sem a pályázaton résztvevőknek nem ad felvilágosítást.

X. A pályázat eredményhirdetésének időpontja:

A pályázat eredményét legkésőbb az elbírálás napját követő 8 munkanapon belül ki kell hirdetni.
A pályázat eredményét Kiíró az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatot ellátó helyiségeinek hirdetőtábláin teszi közzé. Az I. helyre sorolt pályázók postai úton is értesítést kapnak.

XI. A pályázaton elnyert lakások bérbeadása:

A nyertes pályázó a szerződéskötési lehetőségről szóló önkormányzati értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a bérleti szerződést megkötni.
Amennyiben a pályázati nyertes a bérleti szerződést határidőben nem köti meg, a nyertes pályázó a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság döntésével 2 évre a pályáztatásból kizárható. Ebben az esetben a rangsorban következő pályázóval köthető meg a bérleti szerződés.
Az önkormányzat a nyertes pályázóval 5 év határozott időre szóló bérleti szerződést köt, szociális lakbérfizetési kötelezettséggel. Abban az esetben, ha a nyertes pályázó a pályázati felhívás III. c) pontjában meghatározott bérleménnyel rendelkezik, és a bérleti szerződése határozatlan időre szól, a pályázat keretében elnyert lakásra vonatkozó bérleti szerződése határozatlan időre kerül megkötésre, szociális lakbérfizetési kötelezettséggel.
Nyertes pályázó a bérleti szerződés megkötésétől számított 15 napon belül köteles a közmű szolgáltatókkal szerződést kötni, és azt a bérbeadónak bemutatni.
Abban az esetben, ha a pályázó Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező lakás bérleti jogviszonyával rendelkezik, a pályázat során elnyert lakásra megkötött bérleti szerződés megkötésének napján a jelenleg bérelt lakásra vonatkozó bérleti jogviszonya megszűnik, és köteles a jelenlegi bérleményt a szerződéskötést követő 90 naptári napon belül kiürítve, tisztán, a berendezési tárgyakat hiánytalanul, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

XII. A Kiíró érvénytelenné nyilvánítja a lakáspályázati eljárást, ha

a) az összeférhetetlenségi szabályokat megsértették, vagy

b) valamelyik pályázó az eljárás tisztaságát vagy a többi pályázó érdekeit súlyosan sértő cselekményt követett el.

A lakáspályázati eljárás során összeférhetetlenséget kell megállapítani, ha a lakáspályázati eljárás bonyolításában vagy a pályázatok elbírálásában olyan személy, szervezet vagy annak képviselője vesz részt, aki maga is pályázó, vagy
a.) annak közeli hozzátartozója (Ptk.: 8:1. § (1) bekezdés 1. pont]
b.) annak munkaviszony alapján felettese vagy alkalmazottja,
c.) akitől bármely oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése.

XIII. A Kiíró eredménytelenné nyilvánítja a lakáspályázati eljárást, ha

a) a pályázati eljárás során nem nyújtottak be egyetlen érvényes pályázatot sem,

b) a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek.

Az eredménytelen eljárás esetén a Kiíró dönt a további eljárásról. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult az eljárást részben vagy egészében, annak bármely szakaszában indoklás nélkül visszavonni, és erről a pályázókat hirdetmény útján értesíteni.
A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást Kiíró Vagyonkezelési Irodájának Lakásügyi Csoportja (1092 Budapest, Ráday u. 26.) ad a 215-1077/502, 504, 543 telefonszámon.
Budapest, ……………………..
Baranyi Krisztina
polgármester megbízásából
..........................................
irodavezető sk.
Megpályázható lakások adatai
* A lakbér mértékét bérbeadó évente felülvizsgálja!

Kategória

srsz.

cím

szobaszám

komf. fokozat

alapterület

lakbér összege

Az adott kategória lakásai az alábbi időpontokban megtekinthetők

I. kategória
(1 felnőtt)

II. kategória
(2 vagy több felnőtt)

III. kategória
(1 gyermekes)

IV. kategória
(2 gyermekes)

.

V. kategória
(3 vagy több gyermekes)

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
Vagyonkezelési Iroda
1092 Budapest, Ráday utca 26.
Pályázati jelentkezési lap
(szociális alapú bérbeadás pályázatra)
Alulírott a …………….. számon nyilvántartott lakáskérelmem alapján az alábbi pályázatot nyújtom be.

1. A pályázó személyi adatai:

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)

Neve:

Születési név:

Születés helye és ideje:

……….........………… ………….év……………….hó……..nap

Családi állapota:

hajadon, nőtlen házas elvált özvegy
élettárs
anyakönyvi nyilvántartásba bejegyzett élettárs
(A megfelelő választ x-szel kell jelezni!)

A pályázó által ténylegesen lakott lakás címe:
(jelenleg lakott lakás)

ir.szám…………………......…település …....................................utca ………házszám………emelet……ajtó

A pályázó állandó bejelentett lakcíme:

ir.szám…………………......…település …....................................utca ………házszám………emelet……ajtó

2. A pályázó Ferencvároshoz való kötődése tekintetében tett nyilatkozata:

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)



a. Amennyiben a pályázó a pályázat benyújtását megelőző 15 évben bejelentett lakcímmel Ferencvárosban lakott, e körben a pályázó annyi plusz pontot kap, ahány naptári év helyben lakást (bejelentett lakóhely, tartózkodási hely vagy településszintű lakcím) igazol. Az így kapható pontszám legfeljebb 15 pont.
b. Pályázó a pályázat benyújtását megelőző 1 évben megszakítás nélkül, bejelentett lakcímmel Ferencvárosban lakott
c. Pályázó gyermeke IX. kerületi bölcsődei/óvodai ellátást biztosító intézménybe jár, vagy IX. kerületi oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkezik

Bejelentés időpontja

………………………………………………………………..
Pályázó aláírása

3. Keresőképesség:

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó a pályázat kiírásának időpontját megelőző 3 éven belül összesen legalább 1,5 éves, munkaviszonyból, vagy más foglalkoztatási jogviszonyból származó rendszeres jövedelemmel rendelkezik

A pályázóval együttköltöző személy a pályázat kiírásának időpontját megelőző 3 éven belül összesen legalább 1,5 éves, munkaviszonyból, vagy más foglalkoztatási jogviszonyból származó rendszeres jövedelemmel rendelkezik

Igen Nem

4. Munkahely

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó vagy a vele együttköltöző személy Ferencvárosban dolgozik

Igen Nem

5. Lakáskérelem:

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)



E körben a pályázó annyi plusz pontot kap, ahány naptári év az érvényes lakáskérelmének benyújtása óta eltelt. Az így kapható pontszám legfeljebb 15 pont.

Lakáskérelem benyújtási időpontja

6. Fogyatékosság:

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó fogyatékkal élő személy

A pályázóval együtt költözők közül fogyatékkal élő személyek száma (fő)

Igen Nem

7. Lakás-kiürítési eljárás

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó által (vagy a vele együttköltöző személy által) korábban bérelt, Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati bérlakás kiürítése iránt 5 éven belül eljárás indult

Igen Nem

………………………………………………………………..
Pályázó aláírása

8. Bérleti jogviszony megszüntetése

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó (vagy a vele együttköltöző személy) korábbi ferencvárosi önkormányzati bérlakását cserelakás elfogadása helyett pénzbeli térítés ellenében adta le (a pénzbeli térítést biztosító megállapodás megkötésétől számított 10 évig vehető figyelembe)

Igen Nem

9. Lakás megvásárlása

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó (vagy a vele együttköltöző személy) korábbi ferencvárosi önkormányzati lakását megvásárolta

Igen Nem

………………………………………………………………..
Pályázó aláírása
Alulírott kijelentem, hogy a pályázati feltételeket megismertem, megértettem. A közölt adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázati felhívásban közölt feltételeknek nem felelek meg, illetve az ott előírt igazolásokat, nyilatkozatokat határidőben nem, vagy nem megfelelően nyújtom be, a pályázatom érvénytelen.
Kijelentem továbbá, hogy:
1.) a pályázati hirdetményben szereplő pályázati feltételeket megismertem, azokat magamra nézve kötelezően elfogadom;
2.) a pályázatra kiírt lakásokat megtekintettem, azok műszaki állapotát ismerem, azzal kapcsolatosan kifogással nem élek,
3.) a megpályázott lakás fenntartási költségeit fizetem,
4.) tudomásul veszem, hogy a pályázat végleges eredményét Kiíró a felhívásra benyújtott igazolások alapján állapítja meg.
Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 5. § (1) bekezdés b.) pontja alapján valamint a természetes személyek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679. (2016.04.27.) számú rendelete (a továbbiakban: GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a.)-b.) pontjában foglaltak alapján hozzájárulok, hogy a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező lakások bérleti jogának megszerzésére kiírt pályázat beadása, értékelése és az ennek eredményeképpen esetlegesen megkötendő bérleti szerződéssel kapcsolatos ügyintézés során a Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal ügyintézője személyes adataimat kezelje.
Hozzájárulok egyben ahhoz, hogy személyazonosságom ellenőrzése érdekében a Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal ügyintézője - a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 7. § (8) bekezdésében foglaltak alapján – a személyazonosító igazolványomról és a lakcímet igazoló hatósági igazolványomról (lakcímkártya) másolatot készítsen.
A nyilatkozat írásbeli visszavonásomig, illetve a pályázati anyagom irattárba helyezéséig, illetve az ott meghatározott megőrzési, selejtezési ideig érvényes.
Tudomásul veszem, hogy a hozzájárulásom visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.
A nyilatkozatot minden kényszer és fenyegetés nélkül, a részemre nyújtott tájékoztatást követően önként tettem.
Budapest, ..............(év). ……………………(hó) …….(nap)
………………………………………………
a nyilatkozatot tevő
aláírása
VAGYON- ÉS JÖVEDELEMNYILATKOZAT
Kérelmező neve (leánykori is): ………………………….…………………….………………
Szül. hely, idő: ……………….…………………..…..Anyja neve: …………………….…….
Lakóhelye:………….. ……………………………. (helyrajzi szám: …….…………………)
Tartózkodási helye: …………………..............……………...….(telefon:.......……………….)
Kérelmezővel együtt költöző személyek felsorolása:

Név

Születési hely, idő

Hozzátartozói
minőség

munkahely neve, címe:

a)

b)

c)

d)

e)

f)

Kijelentem, hogy tulajdonomban, vagy családom bármely tagjának tulajdonában ingatlan vagyona VAN – NINCS*· Ha van, pontos megnevezése, tulajdonos neve, az ingatlan helyrajzi száma:
1./ ……………………………………………………...………………………………………
2./ …………………………………………………………………...…………………………
3./ ………………………………………………………………………………...……………
Kijelentem, hogy tulajdonomban, vagy családom bármely tagjának tulajdonában gépjármű
VAN – NINCS*· Ha van, forgalmi rendszáma, típusa és évjárata, becsült értéke:
1./ ………………………………………………………………………...……………..……….
2./ …………………………...…………………………………………………………………...
3./ ………………………………………...……………………………………………………...
Kijelentem, hogy tulajdonomban, vagy családom bármely tagjának tulajdonában hasznosítható ingatlan, jármű, vagyoni értékű jog, továbbá pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, jövedelemként figyelembe nem vett összeg, amelyeknek külön-külön számított forgalmi értéke, illetve összege a nyugdíjminimum harmincszorosát (...............,-Ft), együttes értékük a nyugdíjminimum nyolcvanszorosát (.....................,-Ft) meghaladja, VAN NINCS*
* (a megfelelő aláhúzandó)
-2-
Jövedelmi adatok

kérelmező nettó jövedelme

együtt költözők nettó jövedelme
(az 1. oldalon lévő felsorolásnak megfelelően)

a.

b.

c.

összesen

1. Munkaviszonyból munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3./ Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből származó jövedelem

4./ Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíj-szerű ellátások

5./ Gyermek ellátásához kapcsolódó támogatások (GYED, GYES, GYET, családi p., tartásdíj stb.)

6./ Önkormányzat és munkaügyi szervek általi folyó-sítás (munkanélküli járadék, rendszeres szociális és nevelési segély stb.)

7./Föld bérbeadásából és lakás hasznosításából származó jövedelem

8./ Egyéb (pl. ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem stb.)

9./ Havi nettó jövedelem összesen

A családban az egy főre jutó nettó jövedelem: …………………………… Ft/hó.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a vagyon- és jövedelemnyilatkozat 1. és 2. oldalán közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Tudomásul veszem, hogy a nyilatkozatban közölt adatok valódiságát az Önkormányzat a NAV útján ellenőrizheti.
Budapest, ……………………………….
............................................................
pályázó aláírása

5. melléklet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
A Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, mint Kiíró (továbbiakban Kiíró) a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság .................... számú határozata alapján, nyilvános pályázatot hirdet 30 év alatti pályakezdő fiatalok részére gyermekkel költöző és gyermek nélkül költöző kategóriákban az önkormányzat tulajdonában lévő ......... db üres lakás bérleti jogának megszerzésére a lakbér költségelven történő megállapításával.
JELEN PÁLYÁZAT VONATKOZÁSÁBAN GYERMEKNEK SZÁMÍT AZ A SZEMÉLY, AKI UTÁN A PÁLYÁZÓ RÉSZÉRE A CSALÁDI PÓTLÉKOT FOLYÓSÍTJÁK.

I. A bérbeadásra meghirdetett lakások jellemzői

1. Kiíró a lakásokat jelenlegi – használatra alkalmas, beköltözhető – műszaki állapotukban adja bérbe. A bérleti jogviszony időtartama alatt a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek (konyhai tűzhely, csaptelepek, WC tartály stb.) karbantartása, felújítása, pótlása és cseréje a bérlő kötelezettsége. Kiíró az ezekkel kapcsolatban felmerülő költségeket nem téríti meg.

2. A bérlőnek a közüzemi szolgáltatások biztosítására, az ezek fogyasztását mérő mérőórákra (villanyóra, gázóra) a közüzemi szolgáltatókkal külön szerződést kell kötnie. Az ezzel járó átírási költségeket a Kiíró nem téríti meg. Abban az esetben, ha a házban házközponti fűtés működik és a meleg vizet központi kazán biztosítja, bérlő ezek díját a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (továbbiakban FEV IX. Zrt.), társasházban található bérlemények esetében a közös képviselő által megküldött számla alapján köteles megfizetni.

3. A havi lakbér összege a víz- és csatornadíjat nem tartalmazza, azokat a szolgáltató külön számlázza ki a bérlőnek, amennyiben a lakásban található vagy a bérlő által saját költségen kialakításra kerülő vízóra vonatkozásában a szolgáltatóval szerződést köt. Szerződés hiányában a bérlő Kiíró 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Lakásrendelet) 4. sz. melléklete szerinti átalánydíjat köteles fizetni Kiíró részére.

4. A havi lakbér a lakás bérleti értékének 6 ezreléke.

II. A bérleti szerződéssel együtt járó jogok, illetve kötelezettségek

a) A pályázati nyertessel a lakásbérleti szerződés 5 év határozott időre kerül megkötésre. A bérleti szerződés lejártakor – amennyiben bérlővel szemben nem áll fenn felmondási ok - a bérleti jogviszony a bérlő kérelmére piaci alapon folytatható a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság döntése alapján.

b) A Lakásrendelet 2. § (5) bekezdésben szereplő bérlői kötelezettségek megszegése esetén a lakásra kötött bérleti szerződést a Bérbeadó felmondja, és a bérlő köteles a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a Bérbeadónak visszaadni, továbbá a bérleményből hatóságilag kijelentkezni.

Bérbeadó, ha a bérlő az írásbeli felszólításban foglaltaknak nem tesz eleget, a bérleti szerződést – cserelakás biztosítása nélkül – az alábbi esetekben felmondhatja:

a) a bérlő a bérleti és közműdíjakat a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg,

b) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakókkal szemben Budapest Főváros IX kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 11/2015. (IV.28.) rendeletében foglaltakkal ellentétes magatartást tanúsítanak,

c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják,

d) a bérlő a lakást életvitelszerűen nem lakja, illetve két hónapot meghaladó távollétének bejelentését nem menthető okból elmulasztja,

e) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb kötelezettségét nem teljesíti.

3. A pályázat nyertesével a szerződést a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül meg kell kötni. A szerződéskötés – nyertes pályázónak felróható – meghiúsulása esetén a sorrend szerinti következő pályázóval lehet szerződést kötni.

4. A lakások visszaadása esetén pénzbeli vagy egyéb térítés nem fizethető.

5. A lakásokat a bérlők nem vásárolhatják meg.

A lakásbérleti jogviszonnyal kapcsolatos további jogokat és kötelezettségeket a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, továbbá a Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) számú önkormányzati rendelete tartalmazza. A rendelet letölthető a www.ferencvaros.hu oldalról.

III. A pályázaton részt vehet:

1. aki a pályázat benyújtási határidejének napjáig még nem töltötte be a 30. életévét, és

2. aki

- a pályázat benyújtási határidejének napjáig legalább 3 év igazolt foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik, VAGY
- a pályázat benyújtási határidejének napjáig legalább összesen 3 év foglalkoztatási és felsőfokú hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, melyből legalább 1 év foglalkoztatási jogviszonynak kell lennie (egyidőben fennálló foglalkoztatási és hallgatói jogviszony esetében a pályázat elbírálásánál csak az egyik vehető figyelembe)

3. aki vagy akik 1 főre jutó nettó havi jövedelme nem haladja meg a 250.000,-Ft-ot (a pályázó által a pályázati jelentkezési lapon megjelölt együtt költöző személyek figyelembe vételével), és

4. aki vállalja:

a) a megnyert bérlakás mindenkori bérleti értéke 6 ezrelékének megfelelő bérleti díj megfizetését, és

b) aki vállalja az évenkénti bérleti díjemelésből eredő bérkülönbözet és a Lakásrendelet 17. § (4) bekezdése szerinti közmű díjnak megfizetését, és

c) a lakás, illetve berendezéseinek karbantartását, felújítását, pótlását és cseréjét, a használatba vételhez esetlegesen szükséges költségeket.

IV. A pályázaton nem vehet részt:

- aki vagy a vele együtt költöző személy a főváros területén önkormányzati lakásbérlettel, bérlőtársi jogviszonnyal rendelkezik, illetve tulajdonában, haszonélvezetében lakás van, vagy
- aki vagy a vele együttköltöző személy korábban bérelt, Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati bérlakás kiürítése iránt 5 éven belül eljárás indult, vagy
- aki vagy a vele együttköltöző személy korábbi ferencvárosi önkormányzati bérlakásra fennálló bérleti jogviszonyát a lakóépület bontása vagy felújítása miatti kihelyezés során pénzbeli térítés ellenében szüntette meg (a pénzbeli térítést biztosító megállapodás megkötésétől számított 10 évig vehető figyelembe) vagy
- aki vagy a vele együttköltöző személy korábbi ferencvárosi önkormányzati lakását megvásárolta.
A pályázó a pályázatát a pályázati eljárás bármely szakaszában írásban tett nyilatkozatával visszavonhatja.
A pályázat kiírásának időpontja: .........................
A lakások megtekintése: A pályázók az adott kategóriában meghirdetett lakásokat a pályázati felhívás mellékletét képező táblázatban megjelölt időpontokban tekinthetik meg.
A pályázat benyújtásának módja:
1.) papír alapon:
ZÁRT BORÍTÉKBAN, melyre a „Költségelvű pályázat” jeligét rá kell írni (a zárt borítékra a jeligén kívül semmi egyéb, a pályázó azonosítására alkalmas szöveg nem írható rá!)
A pályázat benyújtásának helye: Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi csoport (1092 Bp., Ráday u. 26. – bejárat a Köztelek utca felől)
A papír alapon benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell:
- kitöltött és aláírt jelentkezési lap
(A nyomtatvány a pályázott lakás címét, a pályázó személyes adatait, továbbá a pályázó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a pályázat feltételeit elfogadja, és a személyes adatainak kezeléséhez hozzájárul)
VAGY
2.) elektronikus úton:
a jelentkezési lapot az alábbi webes felületen kell kitölteni
https://www.ferencvaros.hu/onkormanyzat-es-polgarmesteri-hivatal/palyazatok/
Az elektronikus úton benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:
- kitöltött jelentkezési lap
(A nyomtatvány a pályázott lakás címét, a pályázó személyes adatait, továbbá a pályázó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a pályázat feltételeit elfogadja, és a személyes adatainak kezeléséhez hozzájárul)
- kitöltött és aláírt nyilatkozat
A pályázat benyújtásának határideje: ................... .................. óra
A pályázat benyújtásakor minden pályázat regisztrációs számot kap.
Együtt költöző személyek
A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendelet alapján a bérlő a lakásba az alábbi személyeket fogadhatja be:

a) bérbeadó hozzájárulása nélkül: szülő, házastárs, gyermek, befogadott gyermek gyermeke,

b) bérbeadó hozzájárulásával: testvér, élettárs és nem befogadott gyermektől származó unoka, amennyiben a lakószoba egy főre jutó alapterülete nem lesz 6 m2-nél kisebb.

A pályázati anyag (pályázati feltételeket tartalmazó tájékoztató, jelentkezési lap) Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi csoportjánál (1092 Bp., Ráday u. 26. – bejárat a Köztelek utca felől az ügyfélfogadás rendje: hétfőn: 13.00-tól 17.30 óráig; szerdán: 08.00-tól 16.00 óráig; pénteken: 08.00-tól 12.00 óráig) vehető át.
A jelentkezési lap és a pályázati dokumentáció ingyenes, letölthető innen:
www.ferencvaros.hu/onkormanyzat-es-polgarmesteri-hivatal/palyazatok
A pályázat bontásának ideje: .................... ............. óra
A pályázat bontásának helye: Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal (1092 Bp., Bakáts tér 14.)

II. emeleti Tanácsterem

V. Megpályázható LAKÁSOK KATEGÓRIÁNKÉNT:

A pályázó a jelenlegi élethelyzetének megfelelő kategóriában /gyermekkel vagy gyermek nélkül költöző/ a formanyomtatvány kitöltésével több lakás bérleti jogának megszerzésére is benyújthatja a jelentkezését.

I. kategória – gyermekkel költöző pályázók (2 szobás lakások)

-
JELEN PÁLYÁZAT VONATKOZÁSÁBAN GYERMEKNEK SZÁMÍT AZ A SZEMÉLY, AKI UTÁN A PÁLYÁZÓ RÉSZÉRE A CSALÁDI PÓTLÉKOT FOLYÓSÍTJÁK.

II. kategória – gyermek nélkül költöző pályázók (1 szobás lakások)

-
A pályázók az adott kategóriában meghirdetett lakásokat a pályázati felhívás mellékletét képező táblázatban megjelölt időpontokban tekinthetik meg.

VI. A PÁLYÁZATOK FELBONTÁSA

A zárt borítékokban beérkező, valamint a webes felületen benyújtott pályázatok felnyitására – közjegyző jelenlétében – ......................... ................. órakor a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében (Bp., IX., Bakáts tér 14. – II. emeleti tanácsterem) kerül sor.

VII. A pályázatok értékelésének szempontjai

1.) Ferencvárosi kötődés (1-5 pont)
Amennyiben a pályázó a pályázat benyújtását közvetlenül megelőzően megszakítás nélkül, bejelentett lakcímmel Ferencvárosban lakott, e körben a pályázó annyi plusz pontot kap, ahány naptári év helyben lakást (bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely) igazol. Az így kapható pontszám legfeljebb 5 pont.
2.) Munkahely (3 pont)
A pályázó, vagy a vele együtt költöző személy Ferencvárosban dolgozik
Gyermekes pályázók esetében a felsoroltakon túlmenően
3.) Pályázó gyermeke IX. kerületi bölcsődei ellátást biztosító intézménybe jár, vagy IX. kerületi köznevelési intézményben jogviszonnyal rendelkezik (10 pont)
4.) Ha a pályázó egyedül neveli gyermekét (5 pont)

VIII. A pályázatok értékelése

1.) Kiíró a beérkezett pályázatokat azok bontásától számított 10 naptári napon belül megvizsgálja.
2.) A Kiíró a pályázati dokumentációban igényelt iratokon és adatokon túlmenően is jogosult megvizsgálni a pályázók alkalmasságát a szerződés teljesítésére, és ennek során a csatolt dokumentumok eredetiségét is ellenőrizheti.
3.) A pályázatok elbírálása során a Kiíró írásban felvilágosítást kérhet a pályázótól a pályázatban foglaltak pontosítása, tisztázása érdekében.
4.) Kiíró a VII. pontban meghatározott, és a pályázó által benyújtott jelentkezési lapon feltüntetett adatok áttekintését követően állapítja meg az elért pontszámokat.
5.) A Kiíró a pályázati dokumentációban meghatározott értékelési szempontok alapján értékeli és rangsorolja a pályázatokat. A pályázat nyertese az, aki a pályázati dokumentációban rögzített feltételek teljesítése mellett a meghatározott értékelési szempontok alapján a legjobb pályázatot adta.

IX. Kiíró a pályázatok vizsgálatát követően hirdetmény útján, a regisztrációs számra hivatkozással hívja fel a kategóriánként legtöbb pontot elérő pályázókat a szükséges igazolások csatolására, melyek az alábbiak:

- VII.1. pontra vonatkozóan (Ferencvárosi kötődés): Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított 30 napnál nem régebbi, lakcímet igazoló hatósági bizonyítvány eredeti példánya,
- VII.2. pontra vonatkozóan (munkahely/keresőképesség): a pályázó és a vele együtt költöző személy/ek munkáltatója által kiállított 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás eredeti példánya – mely tartalmazza a munkavégzés helyét –, vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolás arra vonatkozóan, hogy a munkáltató a munkavállaló után fizetendő közterheket megfizette,
- VII.3. pontra vonatkozóan: a IX. kerületi bölcsődei ellátást biztosító intézmény, vagy IX. kerületi köznevelési intézmény által kiállított 30 napnál nem régebbi igazolás
- VII.4. pontra vonatkozóan: a családi pótlék megállapítására vonatkozó határozat, valamint a folyósított összeget tartalmazó utolsó bankszámlakivonat vagy postai készpénzátvételi szelvény
- a pályázó és a vele együtt költöző személyek közötti rokoni kapcsolat igazolására szolgáló okiratok (születési anyakönyvi kivonat) másolatban,
- a pályázati jelentkezési lap mellékletét képező vagyon- és jövedelemnyilatkozatban megjelölt jövedelmekre vonatkozó eredeti igazolások (munkabér, családi pótlék, nyugdíj stb.).
- adóigazolás
(helyi adók vonatkozásában a pályázó állandó bejelentett lakcíme szerint illetékes önkormányzat adóirodája által kiállított igazolás, továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiállított igazolás a közterhek megfizetésére vonatkozóan)
- munkáltatói igazolás
(a pályázó, valamint a vele együttköltöző személyek munkáltatója által kiállított 30 napnál nem régebbi igazolás a munkaviszonyról és a jövedelemről)

1. A szükséges igazolások csatolására vonatkozó felhívás átvételére ................. és ....................... napja között (.................... óráig), kizárólag személyesen vagy meghatalmazott útján van lehetőség.

2. A szükséges igazolások benyújtására a felhívás alapján ..................... és ................. napja között (ügyfélfogadási időben, hétfőn: 13-17.30, szerdán: 8-16, pénteken 8-12 óráig), kizárólag személyesen, vagy meghatalmazott útján van lehetőség!

Kiíró felhívja a pályázók figyelmét, hogy a szükséges igazolások csatolására vonatkozó felhívások személyes átvételének elmulasztása a pályázónak felróható ok, ezért a Kiíró az igazolások benyújtására rendelkezésre álló határidő lejártát követően a pályázatokat a benyújtott iratok alapján bírálja el.
A lakásokra vonatkozó nyertesek megállapítására a lakások meghirdetésének sorrendjében kerül sor.
A Lakástörvény 3. § (2) bekezdése, valamint a Lakásrendelet 2. § (5) bekezdés d) pontja szerint a bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, ezért a pályázat során csak egy lakás bérleti jogát nyerheti meg! Amennyiben a pályázó a jelenlegi élethelyzetének megfelelő kategóriában már megnyerte az egyik lakás bérleti jogát, úgy a további lakások bérleti jogával kapcsolatos döntéshozatali eljárásban már nem vesz részt.

X. Pontszámok megállapítása és a pályázat nyertesének meghatározása

Kiíró a IX. pontban meghatározott, és a pályázó által benyújtott igazolások áttekintését követően állapítja meg az elért pontszámokat.
Abban az esetben, ha az adott kategóriában meghirdetett lakásokra – a megállapított pontszámok alapján, pontazonosság miatt – nem határozható meg egyértelműen az adott kategóriában szereplő lakások száma szerinti nyertes pályázó, Kiíró a nyertes pályázó személyének megállapítása céljából kategóriánként a lakások meghirdetésének sorrendjében sorsolást tart.
Kiíró a nyertes pályázók sorsolását követően, a pályázaton elért pontszámok alapján a soron következő pályázók közül állapítja meg, vagy pontazonosság esetén sorsolja ki a következő 5 pályázó nevét, arra az esetre, ha a nyertes pályázó a rendelkezésre álló határidőn belül nem él a szerződéskötési lehetőségével.
A sorsolás nyilvános, azt közjegyző jelenlétében, a pályázati eljárás Kiírója által összehívott, legalább háromtagú sorsolási bizottság folytatja le, amelyről szóló, közjegyzői okiratba foglalt jegyzőkönyvet az eredmény megállapítására vonatkozó előterjesztéshez mellékelni kell. A sorsoláson az érvényes pályázatot benyújtók és/vagy meghatalmazottjuk vehetnek részt.
A sorsolás megtartásának esetén annak helyét és időpontját Kiíró hirdetmény útján közli!
A sorsolás helye:
Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal
hivatali helyiségében
A pályázat eredményét a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság állapítja meg.
A pályázat elbírálásával kapcsolatban jogorvoslatnak helye nincs!
A Kiíró az ajánlatok tartalmát a pályázat lezárásáig titkosan kezeli, tartalmukról sem kívülállóknak sem a pályázaton résztvevőknek nem ad felvilágosítást.

XI. a benyújtott pályázat ÉRVÉNYTELEN, ha:

1. a pályázó nem írja alá a papír alapon benyújtott jelentkezési lapot,

2. a pályázatot a felhívásban megjelölt személyes vagy elektronikus benyújtástól eltérő módon (postai úton) nyújtotta be,

3. a pályázó a pályázati felhívásban foglalt határidőn túl nyújtotta be pályázatát,

4. a pályázatot nem a Kiíró által jóváhagyott tartalmú nyomtatványnak megfelelő formában és adatokkal nyújtotta be,

5. a pályázat nem felel meg a pályázati dokumentációban meghatározott feltételeknek, vagy a pályázó nem tett a pályázati dokumentációban foglaltaknak megfelelő nyilatkozatot, a jelentkezési lapon meghatározott, az elbírálási szempontokat képező mezők egyikébe sem tett jelölést,

6. a pályázó az igazolások benyújtására vonatkozó felhívásban foglaltaknak a rendelkezésére álló határidőn belül nem vagy nem teljes körűen tett eleget,

7. a pályázó a pályázati jelentkezési lapon valótlan adatot közölt.

XII. A pályázat eredményhirdetésének időpontja:

A pályázat eredményét legkésőbb az elbírálás napját követő 8 munkanapon belül ki kell hirdetni.
A pályázat eredményét Kiíró az önkormányzat honlapján és a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatot ellátó helyiségeinek hirdetőtábláin teszi közzé. A nyertes pályázók postai úton is értesítést kapnak.

XIII. A pályázaton elnyert lakások bérbeadása:

A nyertes pályázó a szerződéskötési lehetőségről szóló önkormányzati értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a bérleti szerződést megkötni.
Amennyiben a pályázati nyertes a bérleti szerződést határidőben nem köti meg, a nyertes pályázó a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság döntésével 2 évre a pályáztatásból kizárható. Ebben az esetben a rangsorban következő 6. helyezett, szükség esetén 7., 8., 9., 10. pályázóval köthető meg a bérleti szerződés.
Az önkormányzat a nyertes pályázóval 5 év határozott időre szóló bérleti szerződést köt, költségelvű lakbérfizetési kötelezettséggel.
Nyertes pályázó a bérleti szerződés megkötésétől számított 15 napon belül köteles a közmű szolgáltatókkal szerződést kötni, és azt a bérbeadónak bemutatni.
A bérleti szerződést 5 év határozott időtartamra kell megkötni. A bérleti szerződés lejártakor – amennyiben bérlővel szemben nem áll fenn felmondási ok - a lakás bérbeadása bérlő kérelmére piaci alapon folytatható a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság döntése alapján.

XIV. A Kiíró érvénytelenné nyilvánítja a lakáspályázati eljárást, ha

a) az összeférhetetlenségi szabályokat megsértették, vagy

b) valamelyik pályázó az eljárás tisztaságát vagy a többi pályázó érdekeit súlyosan sértő cselekményt követett el.

A lakáspályázati eljárás során összeférhetetlenséget kell megállapítani, ha a lakáspályázati eljárás bonyolításában vagy a pályázatok elbírálásában olyan személy, szervezet vagy annak képviselője vesz részt, aki maga is pályázó, vagy
- annak közeli hozzátartozója (Ptk.: 8:1. § (1) bekezdés 1. pont]
- annak munkaviszony alapján felettese vagy alkalmazottja,
- akitől bármely oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése.

XV. A Kiíró eredménytelenné nyilvánítja a lakáspályázati eljárást, ha

a) a pályázati eljárás során nem nyújtottak be egyetlen érvényes pályázatot sem,

b) a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek,

Az eredménytelen eljárás esetén a Kiíró dönt a további eljárásról. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult az eljárást részben vagy egészében, annak bármely szakaszában indoklás nélkül visszavonni, és erről a pályázókat hirdetmény útján értesíteni.
A pályázattal kapcsolatban további felvilágosítást a Vagyonkezelési Iroda Lakásügyi Csoportja (1092. Budapest, Ráday u. 26.) ad a 215-1077/502, 504, 543-as telefonszámon.
Budapest, ...............................
Baranyi Krisztina
polgármester megbízásából
..........................................
irodavezető sk.
Megpályázható lakások adatai

Srsz.

cím

szobaszám

komf. fokozat

alapterület

lakbér összege

A lakások az alábbi időpontokban tekinthetők meg

I. katergória
(gyermekkel költöző pályázók)

II. katergória
(gyermek nélkül költöző pályázók)

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
Vagyonkezelési Iroda
1092 Budapest, Ráday utca 26.
Pályázati jelentkezési lap
(költségelvű bérlakás pályázatra)
/a jelentkezési lapot kérjük nyomtatott nagybetűvel kitölteni/
Alulírott a gyermekkel költöző
gyermek nélkül költöző kategóriában az alábbi pályázatot nyújtom be Budapest Főváros IX.
kerület Ferencváros Önkormányzata által meghirdetett
Bp., IX. ker. ............................................................... sz. alatti lakás
KÖLTSÉGELVŰ BÉRLETI JOGÁNAK megszerzésére.
JELEN PÁLYÁZAT VONATKOZÁSÁBAN GYERMEKNEK SZÁMÍT AZ A SZEMÉLY, AKI UTÁN A PÁLYÁZÓ RÉSZÉRE A CSALÁDI PÓTLÉKOT FOLYÓSÍTJÁK.

1. A pályázó személyi adatai:

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)

Neve:

Születési neve:

Születés helye és ideje:

……….........………… ………….év……………….hó……..nap

Családi állapota:

hajadon, nőtlen házas elvált özvegy
élettárs
anyakönyvi nyilvántartásba bejegyzett élettárs

(A megfelelő választ x-szel kell jelezni!)

A pályázó által ténylegesen lakott lakás címe:
(jelenleg lakott lakás)

ir.szám………………………………………………….…..település
……………………………………....utca………házszám………emelet……ajtó

A pályázó állandó bejelentett lakcíme:

ir.szám………………………………………………….…..település
……………………………………....utca………házszám………emelet……ajtó

2. A pályázó Ferencvároshoz való kötődése tekintetében tett nyilatkozata:

Ferencvárosban életvitelszerűen él (lakóhely vagy tartózkodási hely):
Amennyiben a pályázó a pályázat benyújtását közvetlenül megelőzően megszakítás nélkül, bejelentett lakcímmel Ferencvárosban lakott, e körben a pályázó annyi plusz pontot kap, ahány naptári év helyben lakást (bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely) igazol. Az így kapható pontszám legfeljebb 5 pont.

Bejelentkezés időpontja

3. Munkahely

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


A pályázó vagy a vele együttköltöző személy Ferencvárosban dolgozik

Igen Nem

………………………………………………………………..
Pályázó aláírása

4. Gyermekkel költözők esetében

(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


Pályázó gyermeke IX. kerületi bölcsődei/óvodai ellátást biztosító intézménybe jár, vagy IX. kerületi oktatási intézményben tanulói jogviszonnyal rendelkezik

Igen Nem


A pályázó a gyermekét egyedül neveli

Igen Nem

A pályázó pályázati részvétellel kapcsolatos nyilatkozata:
(A megfelelő választ x-szel kell jelölni!)


a) pályázó
- a pályázat benyújtási határidejének napjáig legalább 3 év igazolt foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik, VAGY
- a pályázat benyújtási határidejének napjáig legalább összesen 3 év foglalkoztatási és felsőfokú hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, melyből legalább 1 év foglalkoztatási jogviszonynak kell lennie (egyidőben fennálló foglalkoztatási és hallgatói jogviszony esetében a pályázat elbírálásánál csak az egyik vehető figyelembe)
b) az együtt költöző személyek 1 főre jutó nettó havi jövedelme kevesebb, mint 250.000,-Ft
c) a pályázó (vagy a vele együtt költöző személy) lakóingatlan tulajdonjogával vagy haszonélvezeti jogával rendelkezik,
d) a pályázó (vagy a vele együtt költöző személy) Budapest területén önkormányzati lakás bérleti vagy bérlőtársi jogával rendelkezik,
e) a pályázó által (vagy a vele együttköltöző személy által) korábban bérelt, Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati bérlakás kiürítése iránt 5 éven belül eljárás indult
f) a pályázó (vagy a vele együttköltöző személy) korábbi ferencvárosi önkormányzati bérlakását a lakóépület bontása vagy felújítása miatti kihelyezés során cserelakás elfogadása helyett pénzbeli térítés ellenében adta le (a pénzbeli térítést biztosító megállapodás megkötésétől számított 10 évig vehető figyelembe),
g) a pályázó (vagy a vele együttköltöző személy) korábbi ferencvárosi önkormányzati lakását megvásárolta

Igen Nem

Pályázóval együtt költöző személyek:

srsz.

név

szül. idő

anyja neve

rokonsági fok

A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendelet alapján a bérlő a lakásba az alábbi személyeket fogadhatja be:
a) bérbeadó hozzájárulása nélkül: szülő, házastárs, gyermek, befogadott gyermek gyermeke,
b) bérbeadó hozzájárulásával: testvér, élettárs és nem befogadott gyermektől származó unoka, amennyiben a lakószoba egy főre jutó alapterülete nem lesz 6 m2-nél kisebb.
Fentiekre tekintettel a jelentkezési lapon a jogszabályi előírások alapján kizárólag a fent felsorolt személyek szerepeltethetők.
………………………………………………………………..
Pályázó aláírása
Alulírott kijelentem, hogy a pályázati feltételeket megismertem, megértettem. A közölt adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázati felhívásban közölt feltételeknek nem felelek meg, vagy az ott előírt igazolásokat, nyilatkozatokat határidőben nem, vagy nem megfelelően nyújtom be, illetve a jelentkezési lapon valótlan adatokat közöltem, a pályázatom érvénytelen.
Kijelentem továbbá, hogy:
1.) a pályázati hirdetményben szereplő pályázati feltételeket megismertem, azokat magamra nézve kötelezően elfogadom;
2.) a pályázatra kiírt lakásokat megtekintettem, azok műszaki állapotát ismerem, azzal kapcsolatosan kifogással nem élek,
3.) a megpályázott lakás fenntartási költségeit fizetem,
4.) tudomásul veszem, hogy a pályázat végleges eredményét Kiíró a felhívásra benyújtott igazolások alapján állapítja meg.
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679. (2016.04.27.) számú rendelete (a továbbiakban: GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a)-b) pontjában foglaltak alapján hozzájárulok, hogy a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező lakások bérleti jogának megszerzésére kiírt pályázat beadása, értékelése és az ennek eredményeképpen esetlegesen megkötendő bérleti szerződéssel kapcsolatos ügyintézés során a Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal ügyintézője személyes adataimat kezelje. A vonatkozó Adatkezelési tájékoztatót megismertem és tudomásul vettem.
A nyilatkozat írásbeli visszavonásomig, illetve a pályázati anyagom irattárba helyezéséig, illetve az ott meghatározott megőrzési, selejtezési ideig érvényes.
Tudomásul veszem, hogy a hozzájárulásom visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.
A nyilatkozatot minden kényszer és fenyegetés nélkül, a részemre nyújtott tájékoztatást követően önként tettem.
Budapest, ............ (év) ……………………(hó) …….(nap)
………………………………………………
Pályázó aláírása

6. melléklet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata, mint Kiíró (továbbiakban Kiíró illetve Bérbeadó) a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság ................................ számú határozata alapján, nyilvános pályázatot hirdet az önkormányzat tulajdonában lévő .......... db üres lakás bérleti jogának megszerzésére a lakbér piaci alapon történő megállapításával.

I. A bérbeadásra meghirdetett lakások jellemzői

1. Kiíró a lakásokat jelenlegi – használatra alkalmas, beköltözhető – műszaki állapotukban adja bérbe. A bérleti jogviszony időtartama alatt a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és a lakás berendezéseinek (kazán, konyhai tűzhely, csaptelepek, WC tartály stb.) karbantartása, felújítása, pótlása és cseréje a bérlő kötelezettsége. Kiíró az ezekkel kapcsolatban felmerülő költségeket nem téríti meg.

2. A bérlőnek a közüzemi szolgáltatások biztosítására, az ezek fogyasztását mérő mérőórákra (villanyóra, gázóra) a közüzemi szolgáltatókkal külön szerződést kell kötnie. Az ezzel járó átírási költségeket a Kiíró nem téríti meg. Abban az esetben, ha a házban házközponti fűtés működik és a meleg vizet központi kazán biztosítja, bérlő ezek díját a FEV IX. Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. (továbbiakban FEV IX. Zrt.), társasházban található bérlemények esetében a közös képviselő által megküldött számla alapján köteles megfizetni.

3. A havi lakbér összege a víz- és csatornadíjat nem tartalmazza, azokat a szolgáltató külön számlázza ki a bérlőnek, amennyiben a lakásban található vagy a bérlő által saját költségen kialakításra kerülő vízóra vonatkozásában a szolgáltatóval szerződést köt. Szerződés hiányában a bérlő Kiíró 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Lakásrendelet) 4. sz. melléklete szerinti átalánydíjat köteles fizetni Kiíró részére.

4. A bérlő – társasházban található bérlemények esetében – a lakbéren felül a közös költséget is köteles megfizetni, melyet a FEV IX. Zrt. számláz ki a bérlő részére. Abban az esetben, ha a társasházban még nem született közgyűlési határozat a közös költség mértékéről, bérlő az erre vonatkozó közgyűlési határozat szerint lesz köteles a közös költséget megfizetni.

5. A havi lakbér minimum összege a lakás bérleti értékének 11 ezreléke. A fizetendő lakbér összege a pályázat nyerteseként a versenytárgyalás során megajánlott bérleti díj. A lakbér minden év július 1-jén az előző évi infláció mértékével emelkedik.

II. A bérleti szerződéssel együtt járó jogok, illetve kötelezettségek

1. A pályázati nyertessel a lakásbérleti szerződés 5 év határozott időre kerül megkötésre. A lakásra fizetendő lakbér a versenytárgyalás során megajánlott legmagasabb bérleti díj összege. A bérleti szerződés lejártakor – amennyiben bérlővel szemben nem áll fenn felmondási ok – a határozatlan idejű szerződés megkötéséről bérlő kérelmére a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság dönt.

Bérbeadó, ha a bérlő az írásbeli felszólításban foglaltaknak nem tesz eleget, a bérleti szerződést – cserelakás biztosítása nélkül – az alábbi esetekben felmondhatja:
a) a bérlő a bérleti szerződésben vállalt fizetési kötelezettségét az ott megjelölt időpontig nem teljesíti,
b) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakókkal szemben Budapest Főváros IX kerület Ferencváros Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 11/2015. (IV.28.) rendeletében foglaltakkal ellentétes magatartást tanúsítanak,
c) a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérleményt, a közös használatra szolgáló helyiséget, illetőleg területet rongálják vagy a rendeltetésükkel ellentétesen használják,
d) a bérlő a lakást életvitelszerűen nem lakja, illetve két hónapot meghaladó távollétének bejelentését nem menthető okból elmulasztja,
e) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb kötelezettségét nem teljesíti.

2. A pályázat nyertesével a szerződést a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 30 napon belül meg kell kötni. A szerződéskötés – nyertes pályázónak felróható – meghiúsulása esetén a sorrend szerinti következő pályázóval lehet szerződést kötni.

3. Szerződéskötés esetén a pályázati letét összege óvadékként az önkormányzatnál marad. A nem nyertes pályázónak a letét összegét a nyertes pályázóval való szerződés megkötésétől számított 30 napon belül vissza kell fizetni. Amennyiben a bérleti szerződés megkötése a nyertes pályázónak fel nem róható okból hiúsul meg, részére a letét összege visszajár. Kiíró a befizetett pályázati letét után kamatot nem fizet, kivéve, ha a visszafizetési határidőt elmulasztja, ebben az esetben a kamat mértékére nézve a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:48. §-ában foglaltak az irányadóak.

4. A bérlő

- a házastársa vagy egyenesági hozzátartozója javára a bérleti jogáról írásbeli bejelentése alapján bármikor lemondhat,
- a hónap végére a bérleti szerződést felmondhatja, ebben az esetben az esetleges díj-, és költségtartozás, illetve a lakás rendeltetésszerű állapotba hozásához szükséges munkák költségével csökkentett óvadék a bérlő részére visszajár.
- A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendelet alapján a bérlő a lakásba az alábbi személyeket fogadhatja be:
a) bérbeadó hozzájárulása nélkül: szülő, házastárs, gyermek, befogadott gyermek gyermeke,
b) bérbeadó hozzájárulásával: testvér, élettárs és nem befogadott gyermektől származó unoka, amennyiben a lakószoba egy főre jutó alapterülete nem lesz 6 m2-nél kisebb.
Fentiekre tekintettel a jelentkezési lapon a jogszabályi előírások alapján kizárólag a fent felsorolt személyek szerepeltethetők.

5. Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a piaci alapon bérbe adott lakásokat a tulajdonos nem idegeníti el.

A lakásbérleti jogviszonnyal kapcsolatos további jogokat és kötelezettségeket a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény), a Ptk., továbbá a Lakásrendelet tartalmazza. A rendelet letölthető a www.ferencvaros.hu oldalról.

III. A pályázaton részt vehet:

1. aki befizeti a 3 havi induló bérleti díjnak megfelelő összegű pályázati letétet, továbbá amennyiben Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonában álló bérlakás bérleti jogával rendelkezik, úgy:

a) lakás- és közüzemi díjtartozása nincs, és az erről szóló igazolásokat a pályázati nyomtatványhoz csatolta, és

b) vele szemben a pályázat benyújtását megelőző 1 éven belül nem volt, illetve jelenleg sincs folyamatban a lakásbérleti jogviszonyával kapcsolatos felmondási- vagy peres eljárás, és

c) nem részesül lakbér- és/vagy lakásfenntartási támogatásban, és

d) vállalja, hogy amennyiben a pályázatot megnyeri, az addigi bérleti jogát térítésmentesen megszünteti, és a bérleményt kiürítve, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, a berendezési tárgyakat hiánytalanul, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban az Önkormányzat részére visszaadja,

2. aki vállalja

a) a megnyert bérlakás mindenkori bérleti értéke legalább 11 ezrelékének megfelelő, illetve pályázati nyertesség esetén az általa megajánlott bérleti díj megfizetését, és

b) az évenkénti bérleti díjemelésből eredő bérkülönbözet és a Lakásrendelet 17. § (4) bekezdése szerinti közmű díjnak a megfizetését, és

c) a bérleti szerződésben megállapított egyéb költségek (pl. közös költség, központi fűtés és meleg víz díja) megfizetését, és

d) a lakás, illetve berendezéseinek karbantartását, felújítását, pótlását és cseréjét, a használatba vételhez esetlegesen szükséges költségeket.

A pályázó a pályázatát a pályázati eljárás bármely szakaszában írásban tett nyilatkozatával visszavonhatja.
A pályázat kiírásának időpontja: ......................
A lakások megtekintése: A pályázók a meghirdetett lakásokat a pályázati felhívás mellékletét képező táblázatban megjelölt időpontokban tekinthetik meg.
A pályázat benyújtásának módja:
1.) papír alapon:
ZÁRT BORÍTÉKBAN, melyre a „Piaci alapú lakáspályázat” jeligét rá kell írni (a zárt borítékra a jeligén kívül semmi egyéb, a pályázó azonosítására alkalmas szöveg nem írható rá!)
A pályázat benyújtásának helye: Közszolgáltatási Iroda Ügyfélszolgálati és Igazgatási csoport (1092 Bp., Bakáts tér 14.)
A papír alapon benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:
- kitöltött és aláírt jelentkezési lap
(A nyomtatvány a pályázott lakás címét, a pályázó személyes adatait, továbbá a pályázó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a pályázat feltételeit elfogadja, és a személyes adatainak kezeléséhez hozzájárul)
- a pályázati letét, azaz 3 havi induló bérleti díjnak megfelelő összeg befizetésének igazolása (pénztári bizonylat vagy a bank által kiadott hivatalos igazolás)
A befizetést az alábbi módon lehet teljesíteni:
- az Önkormányzat ............................. Banknál vezetett ............................. számú számlájára történő átutalással (az összegnek a pályázati határidő lejártáig /azaz .................................. ............. óráig/ az önkormányzat számlájára be kell érkeznie)
VAGY
2.) elektronikus úton:
a jelentkezési lapot az alábbi webes felületen kell kitölteni
https://www.ferencvaros.hu/onkormanyzat-es-polgarmesteri-hivatal/palyazatok/
Az elektronikus úton benyújtott pályázatnak tartalmaznia kell az alábbiakat:
- kitöltött jelentkezési lap
(A nyomtatvány a pályázott lakás címét, a pályázó személyes adatait, továbbá a pályázó nyilatkozatát tartalmazza arról, hogy a pályázat feltételeit elfogadja, és a személyes adatainak kezeléséhez hozzájárul)
- kitöltött és aláírt nyilatkozat
- a pályázati letét, azaz 3 havi induló bérleti díjnak megfelelő összeg befizetésének igazolása
(a bank által kiadott hivatalos igazolás)
A befizetést az alábbi módon lehet teljesíteni:
- az Önkormányzat ............................. Banknál vezetett ............................. számú számlájára történő átutalással (az összegnek a pályázati határidő lejártáig /azaz .................................. ............. óráig / az önkormányzat számlájára be kell érkeznie)
A pályázat benyújtásának határideje: ...................... .............. óra
A pályázati anyag (pályázati feltételeket tartalmazó tájékoztató, jelentkezési lap) Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal Közszolgáltatási Iroda Ügyfélszolgálati és Igazgatási csoportjánál (1092 Bp., Bakáts tér 14.) vehető át.
A jelentkezési lap és a pályázati dokumentáció ingyenes, letölthető innen:
www.ferencvaros.hu/onkormanyzat-es-polgarmesteri-hivatal/palyazatok

IV. Megpályázható lakások:

-

V. A PÁLYÁZATOK FELBONTÁSA

A zárt borítékokban beérkező, valamint a webes felületen benyújtott pályázatok felnyitására – közjegyző jelenlétében – .................................. ......... órakor a Polgármesteri Hivatal hivatalos helyiségében (Bp., IX., Bakáts tér 14. – II. emeleti tanácsterem) kerül sor.

VI. A pályázat elbírálásának MÓDJA

1. A beérkezett pályázatok felbontását követően Kiíró az érvényes pályázatot benyújtók között – közjegyző jelenlétében – versenytárgyalást tart.

2. A pályázaton meghirdetett lakások bérleti joga ajánlattétel, vagy – több pályázó esetén – licitálás keretei között szerezhető meg. Az ajánlattétel, vagy licitálás során a pályázók a lakbér összegére tesznek ajánlatot. A licitmérték 10.000,- Ft, negatív licit nincs.

3. A pályázó – a formanyomtatvány kitöltésével – több lakás bérleti jogának megszerzésére is benyújthatja a jelentkezését. A Lakástörvény 3. § (2) bekezdése, valamint a Lakásrendelet 2. § (5) bekezdés d) pontja szerint a bérlő a lakásbérleti szerződés fennállása alatt köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, ezért a pályázat során csak egy lakás bérleti jogát nyerheti meg. Amennyiben a pályázó a versenytárgyalás keretében már megnyerte az egyik lakás bérleti jogát, úgy a további lakások versenytárgyalásán már nem vehet részt.

A pályázati versenytárgyalásra
............................... ................ órakor kerül sor
a lakások meghirdetésének sorrendjében
Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
Polgármesteri Hivatalában (1092 Budapest, Bakáts tér 14. – II. emeleti tanácsterem)
A versenytárgyaláson való részvételhez a versenytárgyalás megkezdése előtt a pályázónak /vagy a helyette és nevében eljáró meghatalmazottnak/ be kell mutatnia az érvényes személyi okmányait, ezek hiányában a versenytárgyaláson nem vehet részt.
Amennyiben a pályázó helyett meghatalmazott jár el, úgy a meghatalmazottnak teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással kell rendelkeznie /ügyvéd által ellenjegyzett, két tanúval vagy közjegyzői névaláírással hitelesített meghatalmazás/, melyet eredeti példányban csatolni kell a jelentkezési laphoz.

VII. a benyújtott pályázat ÉRVÉNYTELEN, ha:

1. a pályázó nem írja alá a jelentkezési lapot,

2. a pályázatot a felhívásban megjelölt benyújtástól eltérő (postai úton) módon nyújtotta be,

3. a pályázó a pályázati felhívásban foglalt határidőn túl nyújtotta be pályázatát,

4. a pályázatot nem a Kiíró által jóváhagyott tartalmú nyomtatványnak megfelelő formában és adatokkal nyújtotta be,

5. a pályázat nem felel meg a pályázati dokumentációban meghatározott feltételeknek,

6. az önkormányzati lakás bérleti jogával rendelkező pályázó a lakás- és közüzemi díjtartozásra vonatkozó tartozásmentes igazolásokat nem vagy nem teljes körűen nyújtotta be.

VIII. a lakáspályázati eljárás ÉRVÉNYTELENNÉ NYILVÁNÍTÁSA

Kiíró érvénytelenné nyilvánítja a pályázatot, ha

a) az összeférhetetlenségi szabályokat megsértették

A lakáspályázati eljárás során összeférhetetlenséget kell megállapítani, ha a lakáspályázati eljárás bonyolításában vagy a pályázatok elbírálásában olyan személy, szervezet vagy annak képviselője vesz részt,
aa) aki maga is pályázó, vagy
ab) annak közeli hozzátartozója (Ptk.: 8:1. § (1) bekezdés 1. pont]
ac.) annak munkaviszony alapján felettese vagy alkalmazottja,
ad) akitől bármely oknál fogva nem várható el az ügy elfogulatlan megítélése.

b) valamelyik pályázó az eljárás tisztaságát vagy a többi pályázó érdekeit súlyosan sértő cselekményt követett el.

IX. a lakáspályázati eljárás EREDMÉNYTELENENNÉ NYILVÁNÍTÁSA

A Kiíró eredménytelenné nyilvánítja a pályázati eljárást, ha

a) a pályázati eljárás során nem nyújtottak be egyetlen érvényes pályázatot sem,

b) a benyújtott pályázatok egyike sem felelt meg a pályázati felhívásban foglalt feltételeknek.

Az eredménytelen eljárás esetén a Kiíró dönt a további eljárásról. Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete jogosult az eljárást részben vagy egészében, annak bármely szakaszában indoklás nélkül visszavonni, és erről a pályázókat hirdetmény útján értesíteni.
A pályázattal kapcsolatban felvilágosítást Kiíró Vagyonkezelési Irodájának Lakásügyi Csoportja (1092 Budapest, Ráday u. 26.) ad a 215-1077/502, 504, 543 telefonszámon.
Budapest, .......................................
Baranyi Krisztina
polgármester megbízásából
.....................................
irodavezető s.k.
Megpályázható lakások adatai
* A lakbér mértéke minden év július 1. napjától az előző évi infláció mértékével emelkedik!

srsz.

cím

szobaszám

komfort-fokozat

alapterület

lakbér összege

pályázati letét összege

A lakások az alábbi időpontokban tekinthetők meg

Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata
Vagyonkezelési Iroda
1092 Budapest, Ráday utca 26.
Pályázati jelentkezési lap
(piaci bérlakás pályázatra)
/a jelentkezési lapot nyomtatott nagybetűkkel kérjük kitölteni/
Alulírott pályázati ajánlatot teszek a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata által meghirdetett
Bp., IX. ker. ............................................................... sz. alatti lakás
PIACI ALAPÚ BÉRLETI JOGÁNAK megszerzésére
A pályázati kiírásban megjelölt feltételeket elfogadom, azokat teljesítem.
Mellékelten csatolom pályázati letéti díj befizetéséről szóló bizonylatot.
Kötelezettséget vállalok arra, hogy a bérleti jog elnyerése esetén a versenytárgyalás napjától számított 30 napon belül a bérleti szerződést megkötöm.
A pályázó személyi adatai:

Neve:

Születési családi- és utóneve:

Születés helye és ideje:

……….........………… ………….év……………….hó……..nap

Anyja neve:

Telefonszáma:

A pályázó állandó bejelentett lakcíme:

ir.szám………………………………………………….…..település
……………………………………....utca………házszám………emelet……ajtó

Pályázóval együtt költöző személyek:

srsz.

név

szül. idő

anyja neve

rokonsági fok

A lakások és helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó szabályokról szóló 30/2020. (X.13.) önkormányzati rendelet alapján a bérlő a lakásba az alábbi személyeket fogadhatja be:

a) bérbeadó hozzájárulása nélkül: szülő, házastárs, gyermek, befogadott gyermek gyermeke,

b) bérbeadó hozzájárulásával: testvér, élettárs és nem befogadott gyermektől származó unoka, amennyiben a lakószoba egy főre jutó alapterülete nem lesz 6 m2-nél kisebb.

Fentiekre tekintettel a jelentkezési lapon a jogszabályi előírások alapján kizárólag a fent felsorolt személyek szerepeltethetők.
………………………………………………………………..
Pályázó aláírása
NYILATKOZAT
Tudomásul veszem, hogy sikertelen pályázat esetén az általam befizetett pályázati letéti díj visszafizetése nem az önkormányzat pénztárán keresztül közvetlenül, hanem a versenytárgyalást követő 30 napon belül visszautalással történik, melyet az alábbi címre, illetve számlaszámra kérek:
…………………………………………………………………………………………………………
Amennyiben a pályázó helyett meghatalmazott jár el, úgy a meghatalmazottnak teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással kell rendelkeznie /ügyvéd által ellenjegyzett, két tanúval vagy közjegyzői névaláírással hitelesített meghatalmazás/, melyet eredeti példányban csatolni kell a jelentkezési laphoz.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy
a jelenlegi lakásom önkormányzat tulajdonában álló bérlakás
címe: ................................................................................................
nem rendelkezem önkormányzati bérlakással
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Bp. ........ kerület ...................................................................................... címen rendelkezem önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogával, egyben nyilatkozom, hogy nyertesség esetén a bérleti jogviszonyt felmondom, és a bérlakást térítésmentesen visszaadom a bérbeadó önkormányzat részére.
Kijelentem továbbá, hogy 1 éven belül nem volt, illetve jelenleg sincs folyamatban a lakás bérleti jogával kapcsolatos felmondási- vagy peres eljárás, nem részesülök lakbér- és/vagy lakásfenntartási támogatásban.
Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázati letéti díj befizetésére vonatkozó banki igazolást vagy pénztári bizonylatot nem csatolom a jelentkezési laphoz, az a pályázatom érvénytelenségét jelenti.
………………………………………………………………..
Pályázó aláírása
Alulírott kijelentem, hogy a pályázati feltételeket megismertem, megértettem. A közölt adatok megfelelnek a valóságnak. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázati felhívásban közölt feltételeknek nem felelek meg, vagy az ott előírt igazolásokat, nyilatkozatokat határidőben nem, vagy nem megfelelően nyújtom be, illetve a jelentkezési lapon valótlan adatokat közöltem, a pályázatom érvénytelen.
Kijelentem továbbá, hogy:
1.) a pályázati hirdetményben szereplő pályázati feltételeket megismertem, azokat magamra nézve kötelezően elfogadom;
2.) a pályázatra kiírt lakásokat megtekintettem, azok műszaki állapotát ismerem, azzal kapcsolatosan kifogással nem élek,
3.) a megpályázott lakás fenntartási költségeit fizetem.
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679. (2016.04.27.) számú rendelete (a továbbiakban: GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a)-b) pontjában foglaltak alapján hozzájárulok, hogy a Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzata tulajdonát képező lakások bérleti jogának megszerzésére kiírt pályázat beadása, értékelése és az ennek eredményeképpen esetlegesen megkötendő bérleti szerződéssel kapcsolatos ügyintézés során a Budapest Főváros IX. kerület Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal ügyintézője személyes adataimat kezelje. A vonatkozó Adatkezelési tájékoztatót megismertem és tudomásul vettem.
A nyilatkozat írásbeli visszavonásomig, illetve a pályázati anyagom irattárba helyezéséig, illetve az ott meghatározott megőrzési, selejtezési ideig érvényes.
Tudomásul veszem, hogy a hozzájárulásom visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.
A nyilatkozatot minden kényszer és fenyegetés nélkül, a részemre nyújtott tájékoztatást követően önként tettem.
Budapest, .............. (év). ……………………(hó) …….(nap)
………………………………………………
Pályázó aláírása