Várbalog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 7.) önkormányzati rendelete

a Várbalog Község Önkormányzatának vagyonáról szóló 4/2014. (VI.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 07 15:40- 2022. 06. 08

Várbalog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 7.) önkormányzati rendelete

a Várbalog Község Önkormányzatának vagyonáról szóló 4/2014. (VI.6.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.06.07.

Várbalog Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, valamint a 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában foglalt feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A Várbalog község önkormányzatának vagyonáról szóló 4/2014. (VI.6.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a forgalomképtelen és a korlátozottan forgalomképes törzsvagyonba tartozó vagyon elidegenítésére az átminősítését követően kerülhet sor.

(2) A vagyon átminősítését, elidegenítését, hasznosítását kezdeményezheti a képviselő-testület, a polgármester.

(3) Az önkormányzati vagyont bruttó 25.000.000,- Ft értékhatár felett értékesíteni, a vagyon használatát, illetve hasznosítás jogát átengedni csak nyilvános árverés útján a legjobb ajánlatot tevő részére lehet. A vagyont értékesíteni, használatát, illetve hasznosítás jogát átengedni bruttó 25.000.000 Ft értékhatár alatt a képviselő-testület egyedi döntése alapján nyilvános árverés útján is lehet.

(4) Az (3) bekezdésben meghatározott értékhatárt el nem érő önkormányzati vagyon értékesítése esetén - a (5) bekezdésben meghatározott kivétellel - a helyben szokásos módon értékesítési felhívást kell tizenöt napra közzétenni. Az értékesítési felhívásnak tartalmaznia kell az ingatlan címét, helyrajzi számát, területét, műszaki jellemzőit, az ingatlan per-, teher- és igénymentességének bármilyen korlátozását, vételárát, esetleges bánatpénz összegét, az ingatlan tulajdonjogának átruházásához kapcsolódó feltételek. A bánatpénz megfizetésére, beszámítására és visszafizetésére vonatkozó szabályok tekintetében jelen rendelet 4/C. § és 4/E. § (3)-(6) bekezdései alkalmazandóak.

(5) Az (4) bekezdéstől eltérően értékesítési felhívást nem kell közzétenni telekkiegészítésként történő ingatlanértékesítés esetén, ha kizárólag az adott ingatlanhoz csatolható, telekhatár-rendezés, kisajátítás, csere esetén.”

2. § A Várbalog község önkormányzatának vagyonáról szóló 4/2014. (VI.6.) önkormányzati rendelet „A vagyonkezelés szabályai” alcíme a következő 4/B–4/E. §-sal egészül ki:

„4/B. § (1) Önkormányzati vagyon értékesítésekor - figyelemmel e rendelet 4. § (3) bekezdésében foglaltakra - nyilvános árverést kell tartani.

(2) Az árverés kihirdetéséről, lebonyolításáról a polgármester (továbbiakban: Kiíró) gondoskodik.

(3) Az árverési felhívást (továbbiakban: hirdetmény) Várbalog Község honlapján, hirdetőtábláján kell megjelentetni, valamint lehetőség szerint más sajtótermékben is meg kell hirdetni.

(4) Az árverési eljárásban azon természetes és jogi személyek, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok (továbbiakban: ajánlattevők) vehetnek részt, akik/amelyek

a) jelen rendelet 6. melléklete szerinti jelentkezési lapot határidőben nyújtották be,

b) nincs az önkormányzat felé adó-és egyéb tartozásuk, és az erről szóló igazolásokat a jelentkezési lappal együtt megküldik, valamint

c) ha az ajánlati biztosíték befizetését (továbbiakban: bánatpénz) legkésőbb az árverés megkezdéséig igazolja.

(5) Nem vehet részt a nyílt liciten az a természetes személy, szervezet, illetőleg képviselőjük, aki maga is ajánlattevő vagy

a) annak közeli hozzátartozója,

b) annak munkaviszonya alapján felettese, vagy alkalmazottja,

c) annak más szerződéses jogviszony keretében foglalkoztatója, vagy foglalkoztatottja,

(6) A hirdetménynek tartalmaznia kell:

a) az ingatlan címét, helyrajzi számát, területét, műszaki jellemzőit,

b) az ingatlan per-, teher- és igénymentességének bármilyen korlátozását,

c) az ajánlati biztosíték mértékét és befizetésének módját,

d) árverés helyét, időpontját,

e) az árveréssel kapcsolatos további információt szolgáltató szervezet, személy nevét, címét, telefonszámát,

f) a vagyontárgy megtekintésének időpontját,

(7) A Kiíró a jelentkezés benyújtására vonatkozó határidőt nem határozhatja meg a hirdetmény közzétételétől számított 10 munkanapnál rövidebb időtartamban.

(8) A Kiíró jogosult a hirdetményt a jelentkezési határidő előtt visszavonni, de erről a hirdetmény közlésével megegyező módon a jelentkezési határidő eljárta előtt köteles hirdetményt megjelentetni.

(9) A kikiáltási ár alapját a vagyon becsült forgalmi értéke képezi. Az ingatlanforgalmi értékbecslésben szereplő forgalmi értéktől eltérően a képviselő-testület magasabb mértékben is meghatározhatja a kikiáltási árat.

4/C. § (1) A hirdetményben előírtak szerint az eljárásban való részvételt bánatpénz megfizetéséhez lehet kötni. Ennek összege a kikiáltási ár 10%-a.

(2) A bánatpénzt legkésőbb az árverés megkezdésééig Várbalog Község Önkormányzatának bankszámlájára kell befizetni.

(3) Az árverésen való részvétel feltétele, hogy a bánatpénz összege Várbalog Község Önkormányzata bankszámla számára legkésőbb az árverés időpontjáig beérkezzen.

(4) A Kiíró a bánatpénz után - a visszafizetési határidő elmulasztásának esetét kivéve - kamatot nem fizet.

(5) A nyertes ajánlattevő esetében a bánatpénz az ajánlattevő által fizetendő ellenértékbe beszámításra kerül, azonban ha a szerződés megkötése neki felróható vagy érdekkörében felmerült más okból hiúsul meg, a bánatpénzt elveszti. Az elveszett bánatpénzt az önkormányzatot illeti meg.

(6) A Kiíró a bánatpénzt a hirdetmény visszavonása, az eljárás eredménytelenségének megállapítása esetén, illetve - az ajánlatok elbírálását követően - a nem nyertes ajánlattevők részére köteles 10 munkanapon belül visszafizetni.

4/D. § (1) Az árverésen az vehet részt, aki a hirdetményben közzétett határidőig, az ott megjelölt módon a jelentkezését leadta, és az egyéb részvételi feltételeknek megfelel.

(2) Aki az árverési szabályoknak megfelelően jelentkezett, az árverésen meghatalmazottja útján is képviseltetheti magát. Ebben az esetben a meghatalmazott köteles magát közokirattal igazolni, valamint meghatalmazást bemutatni a Kiírónak.

(3) Az árverés levezetéséről a polgármester gondoskodik.

(4) Az árverésről árverési jegyzőkönyvet kell vezetni.

(5) A licitlépcsők mértéke a kikiáltási ár 10.000 Ft-ra kerekített 1%-a, de minimum 10.000 Ft.

(6) Negatív licit nem lehetséges.

(7) Az árverés nyertese az, aki a többi érvényes ajánlathoz képest a legmagasabb összegű - de az aktuális kikiáltási árat elérő vagy meghaladó - érvényes ajánlatot teszi.

(8) Ajánlatot kézfelemeléssel az árverés levezetője által megjelölt licitlépcsőkre tehető.

(9) A licitálásba bármikor be lehet szállni, illetve a licitálásból bármikor ki lehet szállni.

(10) Az árverés a licitösszeg háromszori bejelentését követően lezárásra kerül, ezt követően ajánlattételre nincs lehetőség.

(11) Az eredmény az árverés lezárását követően azonnal megállapításra kerül.

(12) Azok közül, akik a kikiáltási árat, vagy az azt meghaladó ajánlatot többen is tartják -és nincs aki azt meghaladó ajánlatot tesz -, az árverés nyertesét sorsolással kell kiválasztani.

4/E. § (1) A Kiírónak az adásvételi szerződést az árverés nyertesével kell megkötnie. A nyertes visszalépése esetén - ha erre vonatkozó kitétel a hirdetményben szerepel - a pályázat soron következő helyezettjével lehet megkötni a szerződést, amennyiben annak ajánlata megfelel a Kiíró számára.

(2) Adásvételi szerződés csak a jelentkezési lapon szereplő személlyel köthető.

(3) Az árverésen kialakult végösszeg és a bánatpénz közötti különbség készpénzben történő megfizetésére nincs mód.

(4) Adásvételi szerződést az árverés napjától számított 15 munkanapon belül kell megkötni az árverés nyertes személlyel, szervezettel. A nyertes ajánlattevő köteles a szerződés megkötéséhez szükséges adatait a pályázat Kiírójának megadni, az árverésen vállalt feltételek szerinti szerződést megkötni.

(5) A nyertes ajánlattevő köteles az adásvételi szerződés megkötését követő 15 napon belül az általa megjelölt licitösszeg és a letétbe helyezett bánatpénz közötti összeg különbözetét az adásvételi szerződésben meghatározott bankszámlára befizetni.

(6) Ha a nyertes ajánlattevő a megjelölt határidőkig a fizetési és/vagy szerződéskötési kötelezettségének nem tesz eleget, a szerződéskötési jogosultságát és az általa megfizetett bánatpénz teljes összegét elveszíti.”

3. § A Várbalog község önkormányzatának vagyonáról szóló 4/2014. (VI.6.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

4. § Hatályát veszti a Várbalog község önkormányzatának vagyonáról szóló 4/2014. (VI.6.) önkormányzati rendelet 5. melléklete.

5. § Ez a rendelet 2022. június 7-én 15 óra 40 perckor lép hatályba.

1. melléklet

6. melléklet