Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjairól

2023.01.01.

Dág Község Önkormányzata Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Dág Községháza Tanácsterme 2522 Dág, Deák Ferenc utca 28.

b) hivatali munkaidő: a Dági Közös Önkormányzati Hivatal ügyrendjében meghatározott munkaidő.

2. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén díjat kell fizetni.

(2) Hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért és a bejegyezett élettársi kapcsolat létesítéséért fizetendő díj: 15.000 Ft/alkalom.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötésért és bejegyezett élettársi kapcsolat létesítéséért fizetendő díj: 30.000 Ft/alkalom.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott díjat kell fizetni akkor is ha az esemény egyúttal hivatali munkaidőn kívüli.

(5) A (2)–(4) bekezdésben meghatározott díjakból 80% kedvezmény illeti meg a házasulandókat, élettársi kapcsolatot létesíteni szándékozókat, ha legalább az egyikük dági lakóhellyel, ennek hiányában dági tartózkodási hellyel rendelkezik.

(6) A díjat a Dág Községi Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára történő befizetéssel az anyakönyvi eseményt megelőző napig kell megfizetni.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezése iránti kérelmet a szándék bejelentésével egyidejűleg írásban kell benyújtani.

(2) A kérelemben meg kell jelölni:

a) a házasságkötés pontos helyszínét,

b) a házasságkötés időpontját,

c) nyilatkozatot arról, hogy a helyszínen az eseményhez méltó körülmények biztosítottak.

4. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a közreműködő anyakönyvvezetőt minden esetben bruttó 15.000 Ft/alkalom díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezető díját Dág Község Önkormányzata fizeti

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott díj illeti meg az anyakönyvvezetőt akkor is, ha az esemény okán befizetett összeg ennél kevesebb. Ebben az esetben a különbözet Dág Község Önkormányzata költségvetését terheli.

5. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.

6. § Hatályát veszti a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól szóló 8/2011. (V. 30.) önkormányzati rendelet.