Vác Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014. (XI.14.) sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 17- 2022. 02. 18

Vác Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (II. 16.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014. (XI.14.) sz. rendelet módosításáról

2022.02.17.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (3) és (5) bekezdésében, valamint a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja meg:

1. § (1) A közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet 6. § (17) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(17) Zöldterület: a város belterületének növényzettel fedett vagy e célból kialakított, más területfelhasználási egységbe nem tartozó közterület ideértve azt a közterületet is, amely zöldterületi funkciójú, de arról a növényzetet károsító hatások részben vagy egészben kipusztították”

(2) A közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet 6. §-a a következő (20)–(26) bekezdéssel egészül ki:

„(20) Dohányzás: a dohánytermék, illetve dohányzási célú gyógynövénytermék elégetése, valamint hevítése.

(21) Dohánytermék: fogyasztható termék, amely akár csak részben is - géntechnológiával módosított vagy módosítatlan formában - dohányt tartalmaz.

(22) Elektronikus cigaretta: olyan egyszer használatos (eldobható), vagy utántöltő flakonnal utántölthető vagy patronnal működő (többször használható) elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotintartalmú pára fogyasztását teszi lehetővé, vagy annak bármely alkatrésze, beleértve a patronokat, a tartályokat és a patron vagy tartály nélküli készüléket is.

(23) Dohányzást imitáló elektronikus eszköz: olyan elektronikus termék, amely szopókán keresztül nikotinmentes pára fogyasztását teszi lehetővé.

(24) Új dohánytermék-kategóriák: olyan dohánytermék,

a) amely nem tartozik a következő kategóriák egyikébe sem: cigaretta, cigarettadohány, pipadohány, vízipipadohány, szivar, szivarka, rágódohány, tüsszentésre szolgáló dohánytermék vagy szájon át fogyasztott dohánytermék, és

b) amelyet 2014. május 19-e után hoznak forgalomba.

(25) Játszótér: 2. mellékletben felsorolt közterületek.

(26) Közterület: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészlet, valamint a közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, ideértve a közterületnek közútként szolgáló és a magánterületnek a közforgalom számára a tulajdonos (használó) által megnyitott és kijelölt részét, továbbá az a magánterület, amelyet azonos feltételekkel bárki használhat.”

2. § A közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet 36. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Tilos a zöldterületre gépjárművel vagy más járművel behajtani, beállni, parkolni; kivéve a fenntartással megbízott szolgáltató külön tulajdonosi hozzájárulással rendelkező gépjárműveit.”

3. § A közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet „11. Egyes közterület-használati módokra és a közterületek rendjére vonatkozó különös szabályok” alcíme a következő 37/A. §-sal egészül ki:

„37/A. § (1) A dohányzás számára kijelölt helyek kivételével nem szabad dohányozni, elektronikus cigarettát vagy dohányzást imitáló elektronikus eszközt használni:

a) A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (továbbiakban: Nvt) 2. § -ban meghatározott helyeken,

b) Közterületen található játszótereken és azok 5 méteres körzetében

c) Oktatási-nevelési, kulturális, egészségügyi, sport intézmények területén

d) Vallási szertartás végzésére szolgáló épületek bejáratától számított 5 méteres körzetben

e) Élelmiszert árusító üzletek bejáratától számított 5 méteres körzetben

f) Köztemetők területén

g) Közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségben

h) a Március 15. tér,

i) az Eszterházy utca,

j) Széchenyi utca Március 15. tértől a Csányi László körútig terjedőt szakasza,

k) a Görgey utca Széchenyi utca és Posta közötti szakasza

l) Köztársaság út 24-34. házszám között és 19-29. házszám közötti ingatlanok által határolt terület.

(2) A közforgalmú intézményekben és a (1) bekezdésben meghatározott területeken található munkahelyeken a munkavállaló csak nyílt téren, az intézmény vagy az érintett munkahely bejáratától számított 5 méteres távolságon kívül kijelölt helyen engedhető meg a dohányzás.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalmak nem vonatkoznak a közterület használati engedéllyel rendelkező, vagy hozzájárulással tartott rendezvények helyszínére, valamint közterület használati engedéllyel rendelkező a szórakoztató, vendéglátóipari szolgáltatást nyújtó közforgalmú intézmények közterületen elhelyezett teraszaira.”

4. § A közterületek használatáról és rendjéről szóló 34/2014.(XI.14.) önkormányzati rendelet „12. A jogellenes közterület-használat következményei” alcíme a következő 41/A. és 41/B. §-sal egészül ki:

„41/A. § Az Nvt. és a rendelet 37/A. § dohányzásra vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott szabályok megsértése a közterületet érintő dohányzási korlátozások betartását az Nvt.7. §-ban foglaltakon túl - az önkormányzati rendeletben foglaltakra figyelemmel - a közterület-felügyelet is ellenőrizheti, és a dohányzási korlátozás tetten ért megszegőjét 30 000 Ft-ig terjedő helyszínen kiszabott bírsággal sújthatja, mely helyszíni bírság az önkormányzat bevétele.

41/B. § A rendelet 36. § (6) bekezdéseben meghatározott szabálysértési tényállás elkövetőjével szemben helyszíni bírság kiszabásának is helye van.”

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.