Balmazújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 26
a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 87. § alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabály szerinti éves költségvetési beszámolót, valamint az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti besorolási rendnek megfelelően záró számadást (a továbbiakban: zárszámadást) kell készíteni.
Az Áht. 91. § (1) bekezdése alapján a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy a képviselő-testület elé terjesztést követő 30 napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő 5. hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az Áht. és végrehajtási rendelete a zárszámadási rendelet tervezet előterjesztésekor a zárszámadás tartalmi elemeit szabályozza, amik a rendelet tervezet összeállításának alapjai.
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011.(XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Bkr) 11. § (1)-(2a) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a Bkr. 1. számú melléklete szerinti nyilatkozat az éves költségvetési beszámolóval együtt megküldésre került az irányító szerv vezetője részére, mely nyilatkozatok így beterjesztésre kerülnek a zárszámadási rendelet tervezetével együtt.
Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alkotja meg a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról szóló rendeletét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A 2021. évi költségvetés teljesített kiadási és bevételi főösszegeit kiemelt előirányzatonként, valamint a finanszírozási kiadásokat és bevételeket állapítja meg.
A 3. §-hoz
Az önkormányzat 2021. év végi költségvetési tartalékát állapítja meg.
A 4–9. §-hoz
A zárszámadás kötelező tartalmi elemeit mutatja be, valamint a tájékoztató és kiegészítő mellékletekről rendelkezik.
A 10. §-hoz
A 2021. évi költségvetés pénzeszköz változásait mutatja be, megállapítja a gazdálkodás eredményeként keletkezett maradványt és a költségvetési támogatás elszámolásából eredő visszafizetési kötelezettséget és pótlólagos igényt.
A 11. §-hoz
A végrehajtás szabályait állapítja meg.
A 12. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatálybalépését állapítja meg.