Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2022. (V. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásokról szóló 7/2016.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 10
A települési támogatásokról szóló 7/2016.(IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a települési támogatásokról szóló 7/2016. (IV.20.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban Ttr.) szabályozza a szegedi lakosok számára az önkormányzat által biztosított rendszeres és rendkívüli települési támogatásokat.
A Ttr. 5. § (2) bekezdésének módosítása szükséges annak érdekében, hogy abban is a már megemelt jövedelmi határértékek szerepeljenek, melyek adminisztrációs hiba miatt nem kerültek átvezetésre.
A Sztv. felhatalmazása alapján adott települési támogatások rászorultság alapján adhatóak, ezért a szülési támogatás, időskorúak támogatása és beiskolázási támogatás esetén jövedelmi határérték kerül bevezetésre, ezzel egyidejűleg az időskorúak támogatására jogosultságot szereznek a rokkantsági ellátásban részesülők, valamint a rehabilitációs ellátásban részesülők is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Ttr. bevezető része módosításra kerül.
A 2. §-hoz
A szülési támogatás esetén jövedelmi határérték kerül bevezetésre.
A 3. §-hoz
Az időskorúak támogatása esetén jövedelmi határérték kerül bevezetésre, ezzel egyidejűleg a rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban részesülők is jogosulttá válnak a támogatásra.
A 4. §-hoz
A beiskolázási támogatás esetén jövedelmi határérték kerül bevezetésre.
Az 5. §-hoz
a) ponthoz: a lakhatási támogatásra vonatkozó jövedelmi határértékek egységesítésre kerülnek.
b) és c) pontokhoz: a szülési támogatás esetén a Ttr. 16/A § (1) bekezdésben bevezetett új feltétel kiterjesztésre kerül a 16/A. § (4) bekezdésében és a 16/A. § (5) bekezdésében szabályozott esetekre is.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz. A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
A Jat. 18. § (3) bekezdése, és a Magyar Közlöny kiadásáról, valamint a jogszabály kihirdetése során történő és a közjogi szervezetszabályozó eszköz közzététele során történő megjelöléséről szóló 5/2019. (III. 13.) IM rendelet 20. §-a alapján jelen indokolás a Nemzeti Jogszabálytárban közzétételre kerül.