Szabadbattyán Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 31 20:00
az önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Indokolás
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 18. §-a alapján
A rendelet tervezet címe: az önkormányzat és költségvetési szervei 2021. évi zárszámadásáról
Általános indokolás:
„Az államháztartásról” szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése alapján a jegyző által előkészített, a helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Részletes indokolás:
1. §
A zárszámadási rendelet hatályával, valamint az önkormányzat költségvetési szerveivel foglalkozik.
2. §
A zárszámadás főösszegeit (kiadások és bevételek), a kiadási és bevételi főösszeg kiemelt előirányzatok, kötelező, önként és államigazgatási feladatok szerinti részletezését határozza meg. Kitér a zárszámadás működési és felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak meghatározására.
3. §
A rendelet tervezet ezen rendelkezése Szabadbattyán Nagyközségi Önkormányzat összesített bevételeit és kiadásait határozza meg.
4. §
A rendelet tervezet ezen rendelkezése a Szabadbattyáni Polgármesteri Hivatal összesített bevételeit és kiadásait határozza meg.
5. §
A rendelet tervezet ezen rendelkezése a Szabadbattyáni Cifrakert Óvoda összesített bevételeit és kiadásait határozza meg.
6. §
A rendelet tervezet ezen rendelkezése a Szabadbattyáni Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár összesített bevételeit és kiadásait határozza meg.
7. §
A rendelet tervezet ezen rendelkezése a Szabadbattyáni Napocska Mini Bölcsőde összesített bevételeit és kiadásait határozza meg.
8. §
A rendelet-tervezet ezen része az Áht. 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat (a helyi önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban, előirányzat felhasználási tervét, a többéves kihatással járó döntések számszerűsítését évenkénti bontásban és összesítve, a közvetett támogatásokat - így különösen adóelengedéseket, adókedvezményeket - tartalmazó kimutatást) mutatja be azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni. Itt határozza meg a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Stabilitási tv. 3. §-a szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel- és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban, a vagyonkimutatást, és a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedések alakulását.
9. §
Az önkormányzat és költségvetési szervei év közben keletkezett költségvetési többlet elszámolását tartalmazza a költségvetési maradvány elszámolással egyidejűleg.
10. §
A rendelet-tervezet az önkormányzat által nyújtott hitelek és kölcsönök állományát tartalmazza lejárat és eszközök szerint.
11. §
A rendelet-tervezet az önkormányzat 2021. december 31-i állapot szerinti mérlegéről rendelkezik.
12. §
A rendelet hatályba lépéséről, valamint a korábbi rendeletek hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.
Szabadbattyán, 2022. május 25.
Dornyi Sándor jegyző