Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 05. 13- 2022. 05. 14

Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (IV. 28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.05.13.

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény. 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §-ban és 57. § (2)-(3) bekezdéseiben meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 43/A. § (6) bekezdés c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, valamint a településfejlesztéssel, településrendezéssel és településkép-érvényesítéssel összefüggő partnerségi egyeztetés helyi szabályiról szóló 19/2017. (X. 12.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 2. §-a a következő 9. ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazása tekintetében:)

„9. Totemoszlop: többnyire az ingatlan bejáratánál elhelyezett, külön e célra létesített építmény, amely tartalmazhatja az üzlet nevét, tevékenységét, jelképét, logóját, címerét, az ott folyó tevékenységet, valamint reklámnak nem minősülő egyéb információt.”

2. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet I. Fejezete a következő alcímmel egészül ki:

„2/A. Hatásköri szabályok

2/A. § Az e rendeletben szabályozott településképi véleményezési, településképi bejelentési és településképi kötelezési eljárásokkal kapcsolatos hatásköröket Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a polgármesterre ruházza át.”

3. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés g) és h) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke:)

„g) Rekreációs terület
h) Gazdasági terület

4. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 12. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az erdőterületek közé ékelődő és a mezőgazdasági területeken meglévő tanyák esetében lakó- vagy szállásjellegű, valamint hitéleti rendeltetésű épületek esetében falfelületeken trapézlemez, fém felületű szendvicspanel vagy csempeburkolat nem alkalmazható. Homlokzatok felületképzése során háromnál többféle anyagtípus és szín nem használható.

(4) Az erdőterületek közé ékelődő és a mezőgazdasági területeken meglévő tanyák esetében lakó- vagy szállásjellegű épületen tetőfedésként bitumenes vagy műanyag hullámlemez, cserép mintázatú bitumenes lemez, engóbozott cserép, zöld vagy kék színű cserép nem alkalmazható.”

5. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 23. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) A meglévő lapostetős épületekre a magastető építése megengedett. A tetők hajlásszöge tetőráépítés és új épület építése esetén 30 fok alatti és 40 fok fölötti nem lehet. A tetőfelépítmények tetőhajlásszöge ettől eltérhet.”

6. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 27. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Túlnyomásos vagy feszített ponyvaszerkezetek alkalmazása megengedett.”

7. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 40. § (1) bekezdése a következő k) és l) ponttal egészül ki:

[Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni az építésügyi és építés-felügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott, építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek közül az alábbi esetekben:]

„k) Szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel, emlékfal építése, elhelyezése, ha annak a talapzatával együtt mért magassága nem haladja meg a 6,0 m-t.
l) Zászlótartó oszlop (zászlórúd) építése, amelynek terepszinttől mért magassága a 6,0 métert nem haladja meg.”

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 40. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni továbbá:

a) építési reklámháló kihelyezését,

b) a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendeletben szereplő általános településképi követelmények tekintetében a reklámok és reklámhordozók elhelyezését,

c) cégér, cég- és címtábla és cégfelirat építmény homlokzatára történő elhelyezését megelőzően.

d) rendezvények idejére kialakított ideiglenes pavilonok kivételével a közterületen vagy közterületről látszó területen kereskedelmi célú vagy vendéglátóipari pavilon, terasz kialakítását, építését,

e) totemoszlop létesítését

megelőzően.”

8. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 41. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A bejelentéshez építészeti-műszaki tervdokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni a bejelentés tárgyához igazodó tartalommal. A dokumentációnak a hatósági határozat kialakításához szükséges mértékben – a tervezett építési tevékenység szempontjából érdemi adatot, tényt, körülményt nem tartalmazó tervdokumentáció-részek elhagyhatóságával – a következő munkarészeket kell tartalmaznia:

a) jelen rendelet 40. § (1) bekezdés a)-c) és e)-l) pontok szerinti tevékenységek esetén

aa) a rendelet 6. mellékletében szereplő kitöltött adatlapot

ab) rövid műszaki leírást a telepítésről és az építészeti kialakításáról,

ac) helyszínrajzot a szomszédos építmények, a terepviszonyok és az előkert elrendezési tervezetének feltüntetésével,

ad) az érintett homlokzat(ok)at szükség szerint a tervezett építészeti részletek, egyéb műszaki berendezések feltüntetésével,

ae) fotódokumentációt a jelenlegi állapotról,

af) homlokzat színezésének megváltoztatása esetén a színtervet

ag) kerítés létesítése, átalakítása esetén annak településképileg értékelhető tervét.

b) a rendelet 40. § (2) bekezdéseiben szereplő reklámok, reklámhordozók, és bejelentéshez kötött cégérek és egyéb hirdetési célú berendezések, valamint építmények elhelyezése esetén:

ba) a rendelet 6. mellékletébe szereplő kitöltött adatlapot,

bb) műszaki leírást mely bemutatja a reklámhordozó, reklámhordozót tartó berendezés, cégér, egyéb hirdetési célú berendezés, valamint építmény elhelyezésének, illetve rögzítésének műszaki megoldását,

bc) közterületre, vagy telken belül önállóan elhelyezésre kerülő berendezések esetén helyszínrajzot,

bd) építményre helyezendő cégér vagy egyéb hirdetési célú berendezés esetén az érintett felület egészét ábrázoló homlokzatot, és

be) látványtervet vagy fotómontázst.

c) a rendelet 40. § (1) d) pontja szerinti rendeltetési mód tervezett változtatása esetén

ca) a rendelet 6. mellékletében szereplő kitöltött adatlapot,

cb) műszaki leírást, mely ismerteti az új rendeltetésnek megfelelő (terület) használat, illetve technológia jellemzőit, a rendeltetés-módosítás következtében – a szomszédos és a környező ingatlanokat érintő – változásokat, továbbá a szükségessé váló járulékos beavatkozásokat,

cc) helyszínrajzot,

cd) parkolási mérleget a helyi építési szabályzat szerinti zöldfelületi arányszám igazolásával,

ce) alaprajzot, és cf) amennyiben változik, homlokzat, vagy a közterületről látható felületek változását bemutató látványtervet, fotómontázst.”

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 41. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A polgármester (5) bekezdése szerinti hatósági döntésével szemben a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A jogorvoslatról a Képviselő-testület a soron következő rendes ülésén dönt.”

9. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 43. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester településképi kötelezést tartalmazó döntése ellen jogorvoslattal a Képviselő-testülethez lehet fordulni. A jogorvoslatról a Képviselő-testület a soron következő rendes ülésén dönt.”

10. § A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet

a) 13. § (6) bekezdésében a „kereskedelmi, szolgáltató és az ipari” szövegrész helyébe a „gazdasági” szöveg,

b) 18. § (4) bekezdésében a „kereskedelmi, szolgáltató és az ipari” szövegrész helyébe a „gazdasági és rekreációs” szöveg,

c) 18. § (8) bekezdésében a „bitumenes hullámlemez” szövegrész helyébe a „bitumenes vagy műanyag hullámlemez” szöveg,

d) 18. § (12) bekezdésében a „lapostetős épületrész” szövegrész helyébe a „lapostetős vagy 30 foknál alacsonyabb tetőhajlásszögű épületrész” szöveg,

e) „9/h. Kereskedelmi, szolgáltató terület” alcím címében a „Kereskedelmi, szolgáltató” szövegrész helyébe a „Rekreációs” szöveg,

f) „9/i. Ipari terület” alcím címében az „Ipari” szövegrész helyébe a „Gazdasági” szöveg,

g) 40. § (1) bekezdés b) pont nyitó szövegrészében a „felületképzésének megváltoztatása” szövegrész helyébe a „felületképzésének, tetőzetének felújítása, megváltoztatása” szöveg

lép.

11. § (1) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A településkép védelméről szóló 18/2017. (IX. 14.) önkormányzati rendelet 4. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

1. melléklet

1. melléklet

2. melléklet

4. melléklet