Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 19- 2023. 01. 20

Ebes Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete módosításáról

2023.01.19.

Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ban, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban, háztartásban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. A nyújtandó támogatást úgy kell megállapítani, hogy elősegítsék a család, háztartás létfenntartási és lakhatási lehetőségeit.

(2) A települési támogatások formái:

a) Rendkívüli települési támogatás és Katasztrófasegély,

b) Rendkívüli azonnali települési támogatás,

c) Gyermekszületéshez kapcsolódó települési támogatás,

d) Temetési települési támogatás,

e) Gyógyszerköltségekhez kapcsolódó települési támogatás,

f) Lakásfenntartási települési támogatás,

g) Idősek települési támogatása,

h) Beiskolázási települési támogatás,

i) Első lakáshoz jutók települési támogatása.

(3) Az első lakáshoz jutók települési támogatására vonatkozó kérelmekről a Képviselő-testület hoz döntést.”

2. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Valamennyi települési támogatási forma – a 7. § (2) bekezdés g) és h) pontjában szabályozott ellátások kivételével – pénzbeli és természetbeni ellátásként is nyújtható.”

3. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 9/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Egészségügyi- és Szociális Bizottság legfeljebb 150.000,- Ft krízistámogatást állapíthat meg azon kérelmező részére, akinek

a) az általa lakott saját tulajdonú lakásában természeti katasztrófa, vagy rendkívüli esemény miatt súlyos kár keletkezett, valamint

b) egyéb súlyos válsághelyzet esetén, amely testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.”

4. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 10. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A rendkívüli azonnali települési támogatás alkalmankénti összege legfeljebb nyolcezer forint vagy azzal egyenértékű természetbeni juttatás lehet.”

5. § (1) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetéshez nyújtott települési támogatást az a tartásra kötelezett hozzátartozó kérelmező kaphat, akinek a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti és a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át, egyedül élő esetén 700 %-át.”

(2) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A temetéshez nyújtott temetési hozzájárulás összegét a Képviselő- testület minden évben felülvizsgálja a helyben szokásos legolcsóbb temetés összegének figyelembevételével. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének meghatározására az ebesi köztemetőben alkalmazott, tárgyév január 1-jei árak az irányadók. A temetéshez nyújtott települési támogatás összege ennek az összegnek legalább a 10% -a, vagy legalább ötvenezer Ft.”

6. § (1) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 12. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A gyógyszerköltségekhez kapcsolódó települési támogatásra az a kérelmező jogosult akinek:)

„a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg; vagy
b) egyedül élő esetén a jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át nem haladja meg és a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 30 %-át.”

(2) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 12. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A gyógyszerköltségekhez kapcsolódó települési támogatás összege évente harminchatezer forint.

(6) A gyógyszerköltségekhez kapcsolódó települési támogatás iránti kérelemhez csatolni szükséges a háziorvos igazolását a kérelmező által folyamatosan szedett gyógyszerekről, illetve a közgyógyellátásban való részesülés tényéről.”

7. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás összege gyermekenként egyszeri negyvenezer Ft, amelyet a gyermek három hónapos koráig lehet igényelni. A támogatás iránti kérelmet a szülők együttesen nyújthatják be az önkormányzathoz, amelyhez mellékelni szükséges a gyermek születési anyakönyvi kivonatának és a szülők személyi igazolványának másolatát.”

8. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 13/A. § (2) és (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Lakásfenntartási települési támogatásra jogosult az a személy, akinek

a) a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

b) Egyedül élő személy esetén a jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(3) A lakásfenntartási települési támogatás összege havonta hatezer Ft, amelyet a beadás hónapjának első napjától számítva egy évi időtartamra kell megállapítani.”

9. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 13/B. § (2) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás összege évente a)

„a) nőtlen, hajadon, elvált vagy özvegy családi állapotú kérelmezők esetén hétezer Ft/fő.
b) házaspárok esetén ötezer Ft/fő.”

10. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete 13/C. § (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Beiskolázási települési támogatásban részesülhet

a) az a nappali tagozaton tanulmányokat folytató kiskorú, vagy

b) az a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig, vagy

c) az a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 25. életévének betöltéséig

aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500%-át.

(2) A beiskolázási települési támogatás évente egy alkalommal adható és összege személyenként tízezer Ft pénzbeli ellátás.

(3) A támogatásra irányuló kérelem a tárgy év szeptember és október hónapban nyújtható be, amelyhez csatolni szükséges az (1) bekezdés szerinti tanulói jogviszony fennállását igazoló dokumentumot.”

11. § (1) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete az 1. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

(2) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete a 2. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(3) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete a 3. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(4) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete a 4. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(5) A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete az 5. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

12. § A szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete

a) 3. § (2) bekezdésében a „jog és kötelezettség” szövegrész helyébe a „jogok és kötelezettségek” szöveg,

b) 3. § (4) bekezdésében a „szociális- és gyámügyi irodájában” szövegrész helyébe az „Igazgatási Irodájában” szöveg és az „idevonatkozó” szövegrész helyébe az „ide vonatkozó” szöveg,

c) 8. § (4) bekezdésében a „pontjáról” szövegrész helyébe a „pontjában foglaltakról” szöveg,

d) 8. § (5) bekezdésében a „kikérheti” szövegrész helyébe a „kérheti” szöveg,

e) 9. § (2) bekezdés a) pontjában a „családban” szövegrész helyébe a „háztartásban” szöveg,

f) 9. § (4) bekezdésében a „10.000” szövegrész helyébe a „tízezer” szöveg, az „is, de” szövegrész helyébe a „-” szöveg és a „lehet” szövegrész helyébe az „összegben is megállapítható” szöveg,

g) 9/A. § (2) bekezdés c) pont cg) alpontjában az „egyedülélő” szövegrész helyébe az „egyedül élő” szöveg,

h) 9/A. § (3) bekezdésében a „hivatal szociális” szövegrész helyébe a „Hivatal Igazgatási” szöveg,

i) 10. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „állapíthat sürgős” szövegrész helyébe az „állapíthat meg sürgős” szöveg,

j) 11. § (7) bekezdésében a „házipénztárából” szövegrész helyébe a „házi pénztárából” szöveg,

k) „első lakáshoz jutók települési támogatása” alcím címében az „első” szövegrész helyébe az „Első” szöveg

lép.

13. § Hatályát veszti a szociális ellátások és a szociális igazgatás helyi szabályairól szóló Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendelete

a) 3. § (4) bekezdésében a „(1-7 8 sz. mellékletek)” szövegrész,

b) 9. § (6) bekezdésében az „az ügy összes körülményeire, különös tekintettel” szövegrész,

c) 11. § (6) bekezdése,

d) 12. § (8) bekezdésében a „normatív vagy alanyi” szövegrész,

14. § Ez a rendelet 2023. január 19-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet az Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendeletehez

2. melléklet az 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet az Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendeletehez

3. melléklet az 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet az Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendeletehez

4. melléklet az 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet az Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendeletehez

5. melléklet az 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelethez

7. melléklet az Ebes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2015 (IX.30.) Ör. számú rendeletehez