Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 11- 2023. 02. 12

Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.11.

Mikepércs Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól a következő rendeletet alkotja:

1. § A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2. § – pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában:)

„Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényben meghatározott közterület. A rendelet vonatkozásában a közterület elnevezés során a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni minden olyan természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet tulajdonában álló földrészletre is, amely a tulajdoni lapon útként van nyilvántartva.
Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló törvényben megállapított közterületnév, továbbá az elnevezett magánút neve.
Házszám: a telek egyedi azonosítására szolgáló megjelölés.”

2. § A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Minden belterületi és olyan külterületi közterületet el kell nevezni, amely olyan ingatlanhoz vezet, amelyen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épület található. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Mikepércs Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.”

3. § A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„5/A. A közterületnév táblákra vonatkozó szabályok

7/A. § (1) A közterületnév-táblát el kell helyezni a közterület kezdetén, végén, valamint minden betorkolló közterületnél mindkét oldalon.

(2) A közterületnév-táblát épületen, ennek hiányában kerítésen, vagy külön tartószerkezeten kell jól láthatóan elhelyezni.

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a közterületnév-tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munka elvégzését tűrni köteles. Az elhelyezéssel okozott esetleges kárért a kihelyezéssel megbízott felelősséggel tartozik.

(4) A megváltoztatott közterületnév táblája - a tájékozódás zavartalansága érdekében - az új elnevezést tartalmazó tábla kihelyezésétől számított egy évig eredeti helyén marad, amelyen a névváltozást átlós áthúzás jelzi.

(5) Az közterületnév-táblán a közterület nevét és jellegét rövidítés nélkül kell feltüntetni.”

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.