Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Villány Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 05. 24

Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Villány Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről

2024.05.24.

Villány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Villány Város Önkormányzata 2023. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

A RENDELET HATÁLYA

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Villány Város Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat) és költségvetési szerveire.

(2) Villány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) 2023. évi címrendjét az 1. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.

II. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI, A RENDELET MELLÉKLETEI

2. § (1)1 A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének összevont bevételi és kiadási főösszegét 3.262.158.004 Ft-ban állapítja meg, figyelemmel arra, hogy a főösszeg 193.157.407 Ft halmozódást tartalmaz az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek költségvetésében megjelenő központi, irányító szervi támogatás átadása, illetve átvétele következtében.

A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének

a) működési bevételét 980.736.064 Ft-ban,

b) felhalmozási bevételét 1.049.561.509 Ft-ban,

c) finanszírozási bevételét 1.231.860.431 Ft-ban állapítja meg.

d) működési kiadását 2.506.899.447 Ft-ban,

e) felhalmozási kiadását 288.614.423 Ft-ban,

f) finanszírozási kiadását 466.644.134 Ft-ban állapítja meg.

(2)2 A Képviselő-testület az Önkormányzat és az általa irányított költségvetési szervek működési, felhalmozási és finanszírozási bevételeit és kiadásait kiemelt előirányzatonként a 2. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) Az Önkormányzat, a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal, valamint a Villányi Művelődési Ház feladatonként kimutatott bevételeit és kiadásait a 3. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat részére biztosított 2023. évi állami támogatások (normatívák) és a helyi adó bevételek jogcímenkénti részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat 2023. évi beruházási és felújítási feladatait célonként részletezve az 5. melléklet tartalmazza.

(6) A Képviselő-testület a finanszírozási kiadások, egyéb működési célú kiadások - benne elvonások és befizetések, egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre és kívülre -, valamint a szociális ellátások 2023. évi előirányzatának összegét a 6. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(7) A Képviselő-testület az Önkormányzatnál és költségvetési szerveinél foglalkoztatottak létszám-előirányzatát 43 főben, a közfoglalkoztatottak létszám-előirányzatát 10 főben a 7. mellékletben foglalt részletezésnek megfelelően határozza meg 2023. évre.

(8) A Képviselő-testület az Önkormányzat önként vállalt feladatai ellátásának bevételeit és kiadásait a 8. mellékletben foglaltaknak megfelelően állapítja meg.

(9) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi előirányzat felhasználási ütemtervét, illetve likviditási tervét a 9. mellékletben és a 10. mellékletben foglaltaknak megfelelően fogadja el.

(10) Ivánbattyán, Kisjakabfalva, Márok, Villánykövesd és Villány települések önkormányzatai a 2023. évi védőnői feladatellátáshoz a 11. melléklet szerinti településenkénti megoszlásban járulnak hozzá.

(11) Az Önkormányzat által biztosított közvetett támogatásokat a Képviselő-testület a 12. mellékletben részletezetteknek megfelelően hagyja jóvá.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

Általános rendelkezések

3. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtására, az előírt bevételek beszedésére, a jóváhagyott kiadások e rendelet szerinti teljesítésére.

(2) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek gazdálkodásának végrehajtó szerve a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal.

(3) Az önkormányzati költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a Hivatalban és az intézményben ellátott feladatok tekintetében a jegyző és az intézményvezető a felelős.

(4) A polgármesteri, illetve jegyzői, intézményvezetői kötelezettségvállalást megelőző döntési rend a hatályos jogszabályok szerint történik.

(5) A jegyző az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló törvény alapján hatáskörébe utalt előirányzatok felett jogosult rendelkezni.

A költségvetési rendelet módosítása, előirányzat módosítás szabályai

4. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) Az Önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzatait rendeletének módosításával megváltoztathatja.

(3) Az Önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletében megállapított bevételi és/vagy kiadási előirányzatai módosításáról, a kiadási előirányzatok jogcímei közötti átcsoportosításról ‑ a (4) - (6) bekezdésben foglalt kivételekkel – a Képviselő-testület dönt.

(4) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy állami pénzalap (jogszabályon, központi intézkedéseken alapuló) pótelőirányzatot biztosít az Önkormányzat és költségvetési szervei számára, arról a polgármester a Képviselő-testületet tájékoztatja.

(5) A polgármester a kiemelt kiadási előirányzatokon belül korlátozás nélkül, a kiemelt előirányzatok jogcímei között 2 millió Ft összeghatárig a működés veszélyeztetése nélkül átcsoportosíthat. Az átcsoportosításról a Képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

(6) Az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek, a Villányi Közös Önkormányzati Hivatal és a Villányi Művelődési Ház a 2023. évi költségvetésük bevételi előirányzatait az év közben elért bevételi többletekkel módosíthatják.

A Villányi Közös Önkormányzati Hivatal és a Villányi Művelődési Ház vezetője az általa vezetett költségvetési szerv kiemelt kiadási előirányzatain belül korlátozás nélkül, a kiemelt kiadási előirányzati jogcímek között 1 millió Ft összeghatárig átcsoportosíthat, a működés veszélyeztetése nélkül. Az átcsoportosításról a Képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

(7) A költségvetési szervek vezetői a (6) bekezdés szerint végrehajtott előirányzat módosításról 10 napon belül kötelesek a polgármestert tájékoztatni.

(8) Az év közben realizálódó – nem céljellegű – intézményi többletbevétel felhasználásáról a Képviselő-testület dönt. A költségvetési szerv a jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, pénzügyileg realizált intézményi működési többletbevételét a Képviselő-testület hatáskörében végrehajtott előirányzat-módosítást követően használhatja fel.

(9) A költségvetési rendelet módosításáról – ideértve a (4) - (6) bekezdésekben meghatározott eseteket is - a képviselő-testület az első negyedév kivételével - szükség esetén negyedévente, de legkésőbb a költségvetési beszámoló Képviselő-testület által történő elfogadásának jogszabályban meghatározott határidejéig - december 31-i hatállyal - dönt.

Külső szervek részére nyújtott speciális célú támogatás

5. § (1) A 2023. évi költségvetés terhére az e rendelet 1. §-a hatálya alá nem tartozó személy vagy szervezet (külső szervek) részére az Önkormányzat költségvetésében meghatározott keretösszeg mértékéig pénzbeli támogatást nyújt. A támogatás folyósításának feltétele, hogy a pályázó, illetve kérelmező szervezet, személy elfogadja az Önkormányzat által meghatározott pályázati kiírásban vagy a pályázóval, kérelmezővel megkötendő támogatási szerződésben foglaltakat.

(2) A támogatás folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a támogatott szervezettel, személlyel – az Önkormányzat nevében – a Polgármester „Megállapodás”-t köt a támogatási összeg rendeltetésszerű felhasználására, valamint annak elszámolására vonatkozóan.

(3) A megállapodás megkötésének feltétele, hogy

a) a támogatásra pályázó, támogatást kérelmező szervezetnek, személynek ne legyen az Önkormányzat, valamint költségvetési szervei felé semmiféle tartozása, továbbá

b) a pályázó, kérelmező szervezet megfeleljen a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvényben foglalt feltételeknek, melyről a pályázó kérelmező írásban köteles nyilatkozni.

(4) A támogatott jogosult részben vagy egészben lemondani a támogatásról, amennyiben az általa vállalt feladat objektív okból nem, vagy csak részben valósítható meg.

(5) Amennyiben a támogatott az átvett támogatást vagy annak egy részét jogtalanul vette igénybe, azt nem a pályázatban megjelölt programra, feladatra használta fel, vagy a támogatás igényléséhez valótlan adatot szolgáltatott, a támogatást az Önkormányzat fizetési számlájára köteles egy összegben visszafizetni.

(6) A támogatott a kapott támogatással a pályázatban, illetve a támogatási megállapodásban megfogalmazott cél, illetve tevékenység megvalósítását követően 60 napon belül, de legkésőbb a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles elszámolni.

(7) A támogatott szervezet, személy – szöveges beszámolóból és a felhasználást igazoló számlamásolatokból álló – elszámolását az ellenőrzési feladatok ellátásával megbízott személy ellenőrizheti.

(8) Újabb támogatási igény benyújtásának feltétele, hogy a támogatott szervezet, személy hiánytalanul eleget tett – korábbi támogatással kapcsolatos – elszámolási (számadási) kötelezettségének és az elszámolás ellenőrzésével megbízott nem állapított meg szabálytalanságot.

(9) Az Önkormányzat által nyújtott működési vagy fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek nevét, a támogatás célját, összegét – a kettőszázezer forint összeg alatti támogatások kivételével – az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.

(10) A (2) bekezdés szerinti „Megállapodás” részletes tartalmát – az (1) - (8) bekezdésben leírtak figyelembevételével – a Polgármester jogosult kialakítani.

Egyéb rendelkezések

6. § A normatív állami támogatás évközi, valamint év végi elszámolásából adódó lemondási, illetve visszafizetési kötelezettség az érintett költségvetési szerv költségvetését a téves adatszolgáltatás mértékéig terheli.

7. § A Képviselő-testület a hitelügyletekkel kapcsolatos hatásköröket kizárólagosan gyakorolja.

8. § A Képviselő-testület - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően, saját költségvetése terhére - a közszolgálati tisztviselői illetményalapot 75.000 Ft-ban állapítja meg.

9. § A Képviselő-testület az Önkormányzatnál illetve költségvetési szerveinél munkaszerződéssel foglalkoztatott dolgozók és közalkalmazottak részére személyenként közterhekkel együtt bruttó 375.000 Ft/fő/év keretösszegű, a köztisztviselők részére személyenként közterhekkel együtt bruttó 375.000 Ft/fő/év keretösszegű cafeteria juttatásnak fedezetét biztosítja.

10. § A Képviselő-testület saját tagjai részére 2023. évre 50.000 Ft/fő/hó, mindösszesen 600.000 Ft/fő/év képviselői alapot biztosít, mely összeghez hozzáadódik az előző évi képviselői alap fel nem használt része. Az alap felhasználásáról e R. 5. §-ában foglaltak alkalmazásával a Képviselő-testület tagja dönt.

11. § Az Önkormányzat Szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló rendeletében a polgármester által nyújtott eseti gyógyszertámogatás tárgyévi kerete 100.000 Ft.

12. § A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy a polgármester 2023. január 1. napjától e rendelet kihirdetése napjáig az Önkormányzat költségvetését megillető bevételeket beszedte, és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadásokat arányosan teljesítette.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, rendelkezéseit az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtása során kell alkalmazni.

1

A 2. § (1) bekezdése a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (2) bekezdése a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 5. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 6. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 8. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 9. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 10. melléklet a Villány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2024. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.