Somodor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 19- 2023. 01. 20

Somodor Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (IV.30.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.01.19.

Somodor Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48 §, 56. § (1) bekezdésében, 92. § (2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Újszülöttek támogatásban részesíthető – a gyermek születését követő 3 hónapon belül - az kérelmező, akinek gyermeke születik, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének tízszeresét nem haladja meg.”

2. § A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Temetési támogatásban részesíthető – a temetést követő 3 hónapon belül - az a kérelmező, aki elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, feltéve, hogy családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének tízszeresét nem haladja meg.”

3. § A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A somodori állandó lakcímmel rendelkező - a somodori óvodába járó - óvodás, az általános iskolás, a középiskolai – beleértve a szakmunkásképző iskolában – és a felsőoktatásban tanulmányokat folytató gyermekek / fiatal felnőttek családját évente egyszeri alkalommal a képviselő-testület döntésével települési támogatásban részesítheti, feltéve, hogy az igénylő családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének tízszeresét nem haladja meg,”

4. § A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület évente egy alkalommal települési támogatást állapíthat meg a 65 év feletti lakosoknak, és azoknak a 65 év alattiaknak, akik számára a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nyugdíjszerű ellátást folyósít, feltéve, hogy az igénylő családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének tízszeresét nem haladja meg.”

5. § A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azok, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadásuk miatt anyagi segítségre szorulnak és)

„a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb a szociális vetítési alap összegének 150%-a vagy
b) egyedülálló személy esetén jövedelme a szociális vetítési alap összegének legfeljebb 200%-a.”

6. § (1) A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés a) pont aa) és ab) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

részletfizetést, ha a temetésre köteles]

„aa) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének háromszorosát nem éri el, vagy

ab) családjában egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét nem éri el,”

(2) A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés b) pont ba) és bb) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

a visszafizetési kötelezettség 60 %-ig csökkentést, ha a temetésre köteles]

„ba) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének két és félszeresét nem éri el, vagy

bb) családjában egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének kétszeresét nem éri el,”

(3) A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdés c) pont ca) és cb) alpontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben a polgármester a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő harminc napon belül kérelemre, méltányosságból engedélyezhet:

elengedést, ha a temetésre köteles]

„ca) egyedülálló esetén havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének kétszeresét nem éri el, vagy

cb) családjában egy főre jutó havi jövedelme a szociális vetítési alap összegének másfélszeresét nem éri el.”

7. § A helyi szociális ellátásokról szóló 4/2021. (III. 30.) önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 2 hónapon keresztül meg nem fizetett személyi térítési díj csökkenthető, vagy elengedhető, ha az ellátást igénybevevő, valamint a térítési díj megfizetésére kötelezett családjába az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem a szociális vetítési alap összegét nem éri el, vagy az ellátást igénybe vevő a térítési díjat önhibáján kívül megfizetni nem képes szociális, vagyoni és lakhatási körülményeire tekintettel.”

8. § Ez a rendelet 2023. január 19-én lép hatályba, és 2023. január 20-án hatályát veszti.