Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 27- 2023. 05. 28

Óhíd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.05.27.

Óhíd Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdésének b) pontjában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdéseiben, valamint a 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a szociális tűzifa vonatkozásában a (2) bekezdésben, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról a következőket rendeli el.

1. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Szt. 17. § (5) bekezdése szerinti méltányossági eljárás során a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztető helyzet fennállásának tekintendő különösen, ha az ellátott családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedülálló esetében annak 150%-át.”

2. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Eseti segélyezési célú rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át, egyedül élő esetében 500%-át.”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az eseti segélyezési célú rendkívüli települési támogatás folyósított összege alkalmanként nem haladhatja meg a 40.000 forint összeget, és éves szinten nem lépheti túl a szociális vetítési alap összegének 400 %-át. Az éves keretösszegbe az azonnali elbírálást igénylő rendkívüli élethelyzetekhez kapcsolódó eseti segélyezési célú települési támogatások összegei nem számítandók bele.”

3. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Halálesethez kapcsolódó rendkívüli települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem a szociális vetítési alap hétszeresét nem haladja meg. Nem állapítható meg ezen települési támogatás, ha a kérelmező és az elhunyt személy között tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés állt fenn.”

4. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Születési támogatás biztosítható a gyermek születését megelőzően megszakítás nélkül legalább egy éve óhídi lakó-, illetve tartózkodási hellyel rendelkező, életvitelszerűen a településen tartózkodó szülők és törvényes képviselők részére az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:)

„b) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kilencszeresét.”

5. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatási kérelmet gyermekenként csak az egyik szülő, illetve törvényes képviselő terjesztheti elő az Önkormányzat által közzétett hirdetményben meghatározott határidőben. A benyújtás feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kilencszeresét. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A támogatási összeg megállapítása érdekében a kérelemhez csatolni kell

a) az óvodai jogviszony fennállásának intézményi igazolását,

b) a család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását.”

6. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A támogatási kérelmet tanulónként csak az egyik szülő, illetve törvényes képviselő terjesztheti elő az Önkormányzat által közzétett hirdetményben meghatározott határidőben. A benyújtás feltétele, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap kilencszeresét. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztéssel jár. A támogatási összeg megállapítása érdekében a kérelemhez csatolni kell

a) az intézményi tanulói jogviszony fennállásának igazolását,

b) a család tagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását.”

7. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása pályázat alapján, a Belügyminisztérium által megállapított támogatott mennyiség erejéig a Képviselő-testület térítésmentes természetbeni támogatásként tűzifa támogatást állapíthat meg annak a kérelmezőnek, aki)

„d) a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250%-át, egyedülálló esetében 450%-át vagy”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 17. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosult részére állapítható meg, egy fűtési idényben csak egy alkalommal, kivéve kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását. A támogatás legfeljebb 5 m3 mennyiségben adható, függetlenül a lakásban élő személyek számától. Az (1) bekezdés d) pontban írt jövedelemhatár különös méltánylást érdemlő esetben a szociális vetítési alap összegével megegyező mértékben emelhető. A támogatás megállapításánál előnyt élvez a települési támogatásra jogosult kérelmező.”

(3) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 17. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szociális tűzifa iránti kérelmeket az Önkormányzat által közzétett hirdetményben meghatározott határidőben és helyen lehet benyújtani. A határidő elmulasztása jogvesztő.”

8. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Rendszeres települési támogatásban csak azt a személyt lehet részesíteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 300 %-át, egyedül élő esetében 400%-át.”

9. § (1) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 19. § (1) bekezdés a)–c) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A polgármester gyógyszertámogatást állapíthat meg annak a személynek a részére, aki vagyonnal nem rendelkezik és a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg)

„a) egyedülálló esetében a szociális vetítési alap összegének 500%-át,
b) kétszemélyes háztartás esetében a szociális vetítési alap összegének 400%-át,
c) három vagy több személyből álló család esetében a szociális vetítési alap összegének 300%-át.”

(2) Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 19. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A gyógyszertámogatás mértéke a gyógyszerköltség 50%-a, ha a szedett gyógyszerek egy havi költsége 6 000 forintnál több és nem haladja meg a 10 000 forintot, ha a szedett gyógyszerek egy havi költsége meghaladja a 10 000 forintot, a gyógyszertámogatás összege 6 000 forint / hó. 6 000 forint/hó összegű gyógyszertámogatásra jogosult a kérelmező, ha a jövedelem meghaladja az (1) bekezdésben írt mértéket, de az igazolt gyógyszerköltség meghaladja a havi 16 000 forintot. 6 000 Ft/hó összegű gyógyszertámogatásra jogosult az a kérelmező is, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem meghaladja az (1) bekezdésben írt mértéket, de a gyógyszerköltség meghaladja a család előző havi jövedelme egy főre jutó összegének 10%-át. A támogatás nem nyújtható abban az esetben, ha az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap hétszeresét.”

10. § Az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 22. § (6) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt az Szt. 62. § (1) bekezdésében meghatározott okok miatt önmaguk, illetve eltartottjaik részére nem képesek biztosítani.]

„f) Jövedelmi viszonyai alapján rászorulónak kell tekinteni, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át.”

11. § Hatályát veszti az egyes szociális ellátásokról és szolgáltatásokról szóló 5/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendelet 17/A. §-a.

12. § Ez a rendelet 2023. május 27-én lép hatályba.