Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 29- 2023. 06. 29

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 11/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.06.29.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A Testület tagjai:)

„f) az oktatási, illetve az ifjúsági feladatokat ellátó bizottság elnöke.”

(2) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester megkeresésére a Békés Vármegyei Kormányhivatal főispánja egy köznevelési szakértőt és egy kormánytisztviselőt tagként delegálhat a Testület tagjai közé. A főispán a delegált személyt indokolás nélkül bármikor visszahívhatja a Testületből.”

2. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Testület javaslatot tesz a polgármester részére a pályázati felhívás szövegére, valamint a helyi munkaerőpiacon tapasztalt szakemberkeresletre tekintettel azon tudományterületekre vagy felsőoktatási szakokra (a továbbiakban együtt: preferált szakmák), amelyek az adott évi pályázatok elbírálása során előnyt élveznek. A preferált szakmák felsorolását a pályázati felhívásban szerepeltetni kell.

(2) Az ösztöndíjra vonatkozó pályázati felhívást a polgármester teszi közzé és abban – az éves költségvetési rendelettel összhangban – pályázati kategóriánként megjelöli a maximálisan támogatható pályázatok számát. A felhívásban tájékoztatni kell a pályázókat, hogy a pályázatok benyújtásával hozzájárulnak ahhoz, hogy a benyújtott pályázatukban megjelölt személyes adataikat a pályázatot értékelő, a döntést előkészítő és döntéshozó személyek megismerjék, a pályázattal kapcsolatos feladataik ellátása során kezeljék, valamint azt, hogy ösztöndíj elnyerése esetén nevüket és az ösztöndíj összegét az önkormányzat nyilvánosságra hozza.”

3. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § A beérkező pályázatokat a Testület megvizsgálja, rangsorolja, és – az éves költségvetési rendeletben meghatározott keretösszegre figyelemmel – meghatározza a támogatásra és elutasításra javasolt pályázatok körét. Amennyiben a Testület szükségesnek tartja, ülésén meghallgathatja a pályázókat.”

4. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester – a Testület véleményének figyelembe vételével – hozza meg döntését, amelynek megfelelően a támogatott pályázókkal szerződést (a továbbiakban: ösztöndíjszerződés) köt, az elutasított pályázók részére a döntésről értesítést küld.”

5. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati űrlaphoz csatolni kell:)

„d) a békéscsabai lakóhely vagy tartózkodási hely legalább 10 éves fennállásáról szóló nyilatkozatot.”

6. § (1) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A diplomás pályakezdők támogatására meghirdetett életkezdési támogatásra pályázatot nyújthatnak be azon – az 1. § b) pontjában meghatározott – személyek, akik

a) a pályázat benyújtásának határnapjaként megjelölt napig 30. életévüket nem töltik be,

b) az oklevél megszerzését követő 2 éven belül az oklevélben meghatározott végzettség szerinti munkakörben Békéscsabán teljes munkaidős munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt létesítettek,

c) a pályázat benyújtásáig az oklevélben meghatározott végzettség szerinti munkakörben Békéscsabán legalább 6 hónapon keresztül teljes munkaidőben munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban dolgoztak,

d) életvitelszerűen Békéscsabán laknak és

e) rendszeres havi nettó jövedelmük nem haladja meg a 385.000,-Ft-ot.”

(2) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati űrlaphoz csatolni kell:)

„c) a pénzbeli és a természetben nyújtott helyi szociális és gyermekvédelmi ellátások szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet által előírtak szerint a rendszeres jövedelem igazolására szolgáló dokumentumot és”

(3) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 13. § (2) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázati űrlaphoz csatolni kell:)

„e) a békéscsabai lakóhely vagy tartózkodási hely legalább 10 éves fennállásáról szóló nyilatkozatot, és”

7. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az életkezdési támogatás összege egyszeri 500.000,- Ft, amely az ösztöndíjszerződés megkötését követő 15 napon belül kerül átutalásra a pályázó által megjelölt pénzforgalmi számlára.”

8. § (1) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az ösztöndíjban részesülő pályázó köteles)

„b) az a) pontban meghatározott foglalkoztatás(ok) megkezdését, illetve megszűnését a jogviszony(oka)t létrehozó, illetve megszüntető okirat másolatával annak keltétől számított 15 napon belül igazolni,”

(2) A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben az életkezdési támogatásban részesülő pályázó az ösztöndíjszerződés megkötésétől számított 36 hónapon belül gyermeket szül, a 36 hónap az ösztöndíjszerződés megkötését követően született gyermekenként 36 hónappal meghosszabbodik. A gyermekek születését az ösztöndíjban részesülő pályázó a születést követő 90 napon belül a gyermek születési anyakönyvi kivonatával igazolhatja.”

9. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A polgármester különös méltánylást érdemlő körülmény – különösen a pályázó önhibáján kívül bekövetkezett körülmények – esetén a pályázó erre irányuló kérelmére, a Testület véleményének kikérését követően a visszafizetési kötelezettséget elengedheti, a visszafizetendő életkezdési támogatás összegét csökkentheti vagy a visszafizetésre részletfizetést engedélyezhet.”

10. § A „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdés nyitó szövegrészében az „ösztöndíjban” szövegrész helyébe az „életkezdési támogatásban” szöveg lép.

11. § Hatályát veszti a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíjról és életkezdési támogatásról szóló 14/2015. (V.26.) önkormányzati rendelet 6. §-a.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.