Egervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 02

Egervár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015.(II.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

Egervár Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdés a) pontja, 115.§ (3) bekezdés, 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A települési támogatásról, gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 21. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az (1) bekezdése b)-e), és a (2) bekezdés a) pontjában írt szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások biztosítása a Támasz Alapszolgáltatási Intézmény útján történik.

(4) Az étkeztetésen kívül, az (1) bekezdésben írt szociális alapszolgáltatásokról, azok igénybevételének módjáról, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló rendeletet a Társulási megállapodásában írtak szerinti önkormányzat alkotja meg, az Szt. 92. § (1) bekezdés b) pontja alapján.”

2. § A települési támogatásról, gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Szociálisan rászorultak étkeztetése, az étkeztetés térítési díja

21/A. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk,

d) pszichiátriai betegségük,

e) szenvedélybetegségük, vagy

f) hajléktalanságuk miatt.

(2) Életkora miatt rászoruló az a személy, aki személyi azonosításra alkalmas okmány másolatával igazolja, hogy 65. életévét betöltötte.

(3) Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos/kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud.

(4) Fogyatékossága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki önmaga ellátására részben képes és fogyatékosságát a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleménnyel igazolja.

(5) Pszichiátriai betegsége, illetve szenvedélybetegsége miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaga ellátására részben képes. A pszichiátriai, illetve a szenvedélybetegséget a 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet 21. §-ában meghatározott szakvéleménnyel kell igazolni.

(6) Hajléktalansága miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki – nyilatkozata szerint – bejelentett lakóhellyel nem rendelkezik, kivéve azt, akinek bejelentett lakóhelye a hajléktalan szállás.

(7) Az étkeztetésben részesülők részére az önkormányzat az ebédet térítésmentesen házhoz szállítja, melyhez az étkeztetésben részesülő 2 db. éthordót köteles biztosítani.

(8) Az étkezésért fizetendő térítési díjakat e rendelet 15. melléklete határozza meg.

(9) Az étkezés térítési díját az önkormányzat évente egy alkalommal állapítja meg március 31. napjáig. Az új térítési díj április 1. napjától kerül bevezetésre.

(10) Kérelemre a személyi térítési díj összege a 15. mellékletben foglalt értékhatárok figyelembevételével csökkenthető, illetve elengedhető. Az ezirányú kérelmek ügyében a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester jár el.

(11) Az ellátás iránti kérelmet a rendelet 16. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell a a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999.(XI.24.) SzCsM. rendelet 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot. ”

3. § A települési támogatásról, gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet „Térítési díj” alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„Gyermekétkeztetés térítési díja”

4. § (1) A települési támogatásról, gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 15. melléklettel egészül ki.

(2) A települési támogatásról, gyermekvédelmi ellátásokról, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 2/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 16. melléklettel egészül ki.

5. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

Gyerkó Gábor polgármester Dr.Ürmösiné Kőmíves Eleonóra jegyző

1. melléklet a 11/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

Személyes gondoskodás körébe tartozó ellátások térítési díjai, a személyi térítési díj csökkentési rendszere

1. Házi segítségnyújtás térítési díja: A térítési díj a rendeletalkotásra felhatalmazott önkormányzat rendeletében szerepel.

2. Étkeztetés intézményi térítési díja: Intézményi térítési díj napi összege (ÁFA-val növelt): 982 Ft. Az étel házhoz szállításáért az ellátottnak kiszállítási díjat fizetnie nem kell.

3. Nappali ellátás-idősek klubja: A térítési díj a rendeletalkotásra felhatalmazott önkormányzat rendeletében szerepel.

4. Az étkeztetésért fizetendő személyi térítési díj csökkentési rendszere


Jövedelem a szociális vetítési alap %-ában


Személyi térítési díj mértéke az intézményi térítési díj %-ában


250 % alatt


0 %


251-430 % között


50 %


431 % felett


100 %

2. melléklet a 11/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelethez

Kérelem szociális étkeztetés igénybevételére

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

a) Név:

b) Születési neve:

c) Anyja neve:

d) Születési helye, időpontja:

e) Lakóhelye:

f) Tartózkodási helye:

g) Állampolgársága:

h) Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása:

i) TAJ száma:

j) Telefonszáma:

2. Tartásra köteles személy vagy legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

a) neve:

b) lakóhelye:

c) telefonszáma:

3. Személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

a) Milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

b) Milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

c) Az étkeztetés módja: elvitel, vagy étkezés kiszállítással (megfelelő aláhúzandó)

4. Nyilatkozatok

a) Nyilatkozom, hogy más szolgáltatónál, intézménynél szociális alapszolgáltatást (étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, nappali ellátás) nem veszek igénybe / igénybe veszek. (megfelelő aláhúzandó)

b) Más szolgáltató megnevezése:___________________________________________________Szolgáltatás megnevezése: _____________________________________________________

c) Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

d) A közölt adatoknak az ellátáshoz és nyilvántartásához kapcsolódó felhasználásához, valamint a törvényben meghatározott statisztikai célú adatfeldolgozásához hozzájárulok.

e) Kijelentem, hogy a kérelemhez mellékelt Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat elolvastam és azokat tudomásul vettem.

Dátum: az ellátást igénybevevő (törvényes képviselő) aláírása”