Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 27- 2023. 04. 28

Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.04.27.

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, összhangban a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény, valamint a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény előírásai szabályaival, valamint az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a civil szervezetek támogatása rendjéről szóló 7/2013. (III. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdés 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában:)

„2. „a civil szervezetek nem működési célú költsége:
a) étkezési-, utazási- és szállásköltség,
b) belépőjegyek,
c) kis értékű eszközök vásárlása,
d) könyvek, kiadványok vásárlása”

3. § (1) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet hatálya a ráckevei civil szervezetekre, egyházakra, egyéb szervezetek támogatására terjed ki.”

(2) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) E rendelet hatálya nem terjed ki

a) a szociális rászorultság alapján nyújtott támogatásokra,

b) a más önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati támogatási formákra, valamint c) jogszabály alapján nyújtott egyéb támogatásokra.”

4. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A civil szervezetek, az egyházak, az egyéb szervezetek részére közösségi célú önkormányzati támogatás az e rendeletben meghatározott feltételekkel

a) pályázati úton, vagy

b) egyedi támogatás formájában

nyújtható.

(2) Az e rendelet alapján nyújtott támogatás vissza nem térítendő, elsősorban pénzbeli támogatás. A támogatás indokolt esetben – a megállapított összegben – természetbeni formában (eszközök megvásárlásával, szolgáltatásokkal, stb.) is nyújtható.

(3) Az Önkormányzat által támogatott célok:

a) a szervezet működésének, alapfeladatai és közhasznú feladatai ellátásának elősegítése,

b) nevelés és oktatás, képességfejlesztés, ismeretterjesztés,

c) kulturális tevékenység,

d) kulturális örökség megóvása,

e) természetvédelem, állatvédelem,

f) környezetvédelem,

g) gyermek- és ifjúságvédelem, gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,

h) a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység,

i) sport.

(4) Nem adható támogatás:

a) olyan szervezetnek, amely közvetlen politikai tevékenységet (párt érdekében végzett politikai tevékenység, az országgyűlési képviselői választáson történő jelöltállítás, a helyi, megyei önkormányzat képviselő-testületébe történő jelöltállítás, az Európai Parlament tagjának történő jelölés, valamint a polgármester jelölése) folytat

b) olyan szervezetnek, amely az éves számviteli beszámolóját és közhasznúsági mellékletét nem helyezte letétbe, vagy tette közzé a 2011. évi CLXXV. törvény 30. § (1) bekezdése szerint,

c) olyan szervezetnek, amely az előző évi önkormányzati támogatás felhasználására vonatkozó beszámolási kötelezettségét határidőre nem teljesítette. (5) A pénzügyi támogatások összegének meghatározásánál figyelembe kell venni a szervezet számára az önkormányzat által biztosított természetbeni támogatás pénzben kifejezett értékét is.”

5. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 5. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A pályázatot a Képviselő-testület legkésőbb minden év április 30-ig írja ki az éves költségvetéséről szóló rendelet elfogadását követően, az abban elkülönített keretösszeg erejéig.

(2) Pályázni e rendelet 1. függelék szerinti Pályázati Adatlapon lehet.”

6. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Egyedi támogatás

7/A. § (1) A Képviselő-testület az éves költségvetési rendeletben egyedi támogatásban részesítheti

a) az egyes kiemelt jelentőségű közösségi célú tevékenységet folytató civil szervezeteket, egyházakat, egyéb szervezeteket működési feltételeik biztosításához való részbeni hozzájárulásként,

b) a civil szervezetek, az egyházak és egyéb szervezetek egyes kiemelt közösségi célú tevékenységeit.

(2) Az (1) bekezdés szerinti egyedi támogatás nem zárja ki, hogy az adott szervezet az e rendeletben meghatározott valamely más támogatási formában is részesülhessen.

(3) A polgármester átruházott hatáskörben - az önkormányzat éves költségvetésében erre a célra meghatározott összeghatárig - az igénylő indokolt kérelmére - a közösségi célú tevékenység folytatása költségeinek részbeni támogatása céljából – a civil szervezetek, az egyéb szervezetek részére egyedi támogatást is nyújthat. (4) Jogszabály alapján a Képviselő-testület hatásköréből át nem ruházható döntés esetében az egyedi támogatásról a polgármester javaslatára a Képviselő-testület dönt.”

7. § (1) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A nyertes pályázókkal az Önkormányzat támogatási szerződést köt a 3. függelék szerint. A támogatás kifizetésére a szerződés aláírását követően kerül sor.”

(2) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 8. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatott az elnyert támogatási összeggel a tárgyévet követő év március 1. napjáig köteles e rendelet 2. függelék szerinti „Elszámoló lap” nyomtatvány kitöltésével elszámolni, valamint beszámolót készíteni a szervezet éves tevékenységéről, a támogatási szerződésben vállalt kötelezettség teljesítéséről, az elért eredményekről, tapasztalatokról”

8. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„Nyilvántartás, nyilvánosság

8/A. § A támogatások nyilvántartását, ellenőrzését a Ráckevei Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája látja el, a Hivatal Ügyrendje alapján.

8/B. § A Képviselő-testület által megítélt támogatásokat az Infotv. szabályainak megfelelően Ráckeve Város hivatalos honlapján (www.rackeve.hu) közzé kell tenni.”

9. § A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. ”

10. § (1) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 2. függelék 1. melléklettel egészül ki.

(2) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. függelék 2. melléklettel egészül ki.

(3) A civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 2. függelék 3. melléklettel egészül ki.

11. § Hatályát veszti a civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 7/2013. (III.25.) önkormányzati rendelet

a) 1. függeléke,

b) 2. függeléke.

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 11/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez