Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020. (II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 03- 2023. 07. 04

Madocsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020. (II.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.03.

Madocsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet a következő 12/A. §-sal egészül ki:

„12/A. § Madocsa község facebook oldalának működését az Önkormányzat Közösségi Média Szabályzata szabályozza.”

2. § (1) A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 17. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselők fogadó óráinak megtartására minden hónap második kedd napján 16,00 órától 17,00 óráig terjedő időtartamban az Önkormányzat tulajdonát képező 7026 Madocsa, Fő utca 19. szám alatti házasságkötő terem áll rendelkezésre.”

(2) A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 17. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) A képviselői fogadóóra online módon is megtartható a közösségi médián keresztül, Madocsa Község facebook oldalán vagy más közösségi média felületen.”

3. § (1) A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdés 12. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Önkormányzat önként vállalt feladatai a következők:)

„12. az önkormányzat támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a túrázást a turizmus lehetőségeinek támogatásával és bővítésével,”

(2) A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 20. § (1) bekezdése a következő 20. ponttal egészül ki:

(Az Önkormányzat önként vállalt feladatai a következők:)

„20. az önkormányzat támogatja a település értékeinek, - a helyi termékek, természeti és épített környezet-, a szellemi-, tárgyi- hagyományok, értékek - megőrzését, ápolását, népszerűsítését.”

4. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § A képviselő-testület alakuló, rendes és rendkívüli ülést, valamint közmeghallgatást és lakossági fórumot tart.”

5. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet a 37. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„14/A. Lakossági Fórum”

6. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 37. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„37. § (1) A Képviselő-testület lakossági fórumok szervezésével teremt lehetőséget az állampolgárok és közösségeik számára a helyi ügyekben való részvételre, a fontosabb döntések előkészítése során a véleménynyilvánításra, a közvetlen tájékoztatásra, közérdekű bejelentésre vagy javaslattételre.

(2) A Képviselő-testület határozatával közérdekű kérdésben a település egészére vagy jelentős részére kiható döntés előkészítéséről történő tájékoztatás, valamint az érintett polgárok véleményének megismerése céljából lakossági fórumot hívhat össze.

(3) Településrendezési eszközök megalkotásával, elfogadásával, módosításával összefüggésben a polgármester is jogosult lakossági fórumot összehívni.

(4) A lakossági fórum meghirdetésére a közmeghallgatás meghirdetésének szabályai irányadóak. A lakossági fórum tárgyát pontosan, közérthetően kell megfogalmazni.”

7. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 41. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„41. § A képviselő-testület ülését az ülés helyének, időpontjának, jellegének - rendes, rendkívüli, közmeghallgatás, lakossági fórum, nyilvános, zárt- a napirendi pontok tárgyának és előadójának megjelölését, a meghívó kiadmányozójának, kiadásának időpontját, az önkormányzat bélyegző-lenyomatát tartalmazó meghívóval kell összehívni. A meghívóval együtt kell kézbesíteni az írásos előterjesztéseket is.”

8. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 46. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület nyilvános ülésére meghívottak közül a képviselő-testület és a bizottságok ülésein tanácskozási jog illeti meg:)

„b) tevékenységi körükben a 45. § d) - g) pontjában meghatározottakat.”

9. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 52. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„52. § (1) A képviselő-testület ülései általános szabály szerint nyilvánosak, ezért a nyilvános üléseken bárki részt vehet, azonban a hallgatóság csak az ülésterem kijelölt részén foglalhat helyet és magatartásával a tanácskozást, az ülés rendjét nem zavarhatja.

(2) A hallgatóság a hozzászólási szándékát kézfeltartással jelezheti. A levezető elnök hozzászólási, kérdezési, véleménynyilvánítási jogot engedélyezhet az ülésen részvevő és azt igénylő állampolgároknak. A levezető elnök jogosult a hozzászóló figyelmét felhívni arra, hogy csak a tárgyra vonatkozóan adja elő mondandóját, és korlátozhatja a hozzászólás időkeretét.”

10. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 62. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az írásos előterjesztést a benyújtást követő 2 hónapon belül napirendre kell tűzni.”

11. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 68. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Mötv. 50. §-ában meghatározottakon felül minősített többség szükséges az alábbi döntésekhez:

1. gazdasági program elfogadása,

2. hitelfelvétel,

3. polgármester elleni kereset benyújtása,

4. az önkormányzat vagyonáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati tulajdonról való rendelkezés,

5. kitüntetés, elismerés, díszpolgári cím adományozása,

6. a képviselő-testület hatáskörének átruházása, átruházott hatáskör visszavonása,

7. rendkívüli közmeghallgatás, lakossági fórum elrendelése,

8. érintettség bejelentése elmulasztásának kimondása, jogkövetkezmény megállapítása,

9. név szerinti szavazás elrendelése,

10. titkos szavazás elrendelése,

11. képviselői tiszteletdíj megvonása

12. településfejlesztési koncepció, településrendezési terv, Helyi építési szabályzat, Szabályozási terv, településszerkezeti terv módosítása, elfogadása,”

12. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 81. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A jegyzőkönyv elkészítése érdekében a képviselő-testület nyílt és zárt ülését hangfelvételen kell rögzíteni.

(7) A nyilvános képviselő-testületi ülések, a közmeghallgatás, a lakossági fórum előterjesztéseit és jegyzőkönyveit az önkormányzat honlapján közzé kell tenni - az ülés napjától számított - 30 napon belül.”

13. § A Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

14. § Hatályát veszti a Madocsa Község Önkormányzata Szervezeti- és Működési Szabályzatáról szóló 2/2020.(II.12.) önkormányzati rendelet

15. § Ez a rendelet 2023. július 3-án lép hatályba.

1. melléklet a 11/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet