Nógrádszakál Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 11/2015.(IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01- 2024. 01. 02

Nógrádszakál Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról szóló 11/2015.(IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.01.01.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § A Helyi adókról szóló Nógrádszakál Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adó évi mértéke az adóköteles alapterület esetén: 200 Ft/m2

2. § A Helyi adókról szóló Nógrádszakál Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete 3. §-a a következő e) ponttal egészül ki:

(Mentes adózó alól:)

„e) aki a II. övezetben lévő ingatlanban, bejelentett lakóhellyel rendelkezik.”

3. § A Helyi adókról szóló Nógrádszakál Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az adó mértéke: 30 Ft/m2

4. § A Helyi adókról szóló Nógrádszakál Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó évi mértéke az adóalap 2%-a.”

5. § A Helyi adókról szóló Nógrádszakál Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2015 (IX.29..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

„Idegenforgalmi adó

6/A. § (1) Az adó alanya az a magánszemély, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

(2) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakára eső

a) szállásdíj, ennek hiányában

b) a szállásért bármilyen jogcímen (pl. üdülőhasználati jog) fizetendő ellenérték (pl. üzemeltetési költség)

(3) Az adó mértéke az adóalap 4%-a

(4) Az adóbeszedésre kötelezett az adókötelezettség keletkezését, annak bekövetkezésétől (a tevékenység megkezdésétől) számított 15 napon belül köteles az önkormányzati adóhatóságnál írásban bejelenteni (bejelentkezés).

(5) Az adóbeszedésre kötelezettnek e minőségét az (1) bekezdés szerinti határidőben akkor is be kell jelentenie, ha más adókötelezettség nem terheli.

(6) Az adót az adóbeszedésre kötelezett állapítja meg, közli a magánszeméllyel és azt tőle átveszi.

(7) A fizetendő idegenforgalmi adót az adóbeszedésre kötelezett akkor is tartozik befizetni, ha annak beszedését elmulasztotta.

(8) Az adóbeszedésre kötelezettnek az általa beszedett helyi adóról a tárgyhónapot követő hó 15-éig kell bevallást tennie.

(9) Az adóbeszedésre kötelezettnek e kötelezettsége megszűnése esetén, ennek bekövetkeztétől számított 30 napon belül soron kívül bevallást kell tennie.

(10) Az adó beszedésére kötelezett az általa beszedett adóról az adó alapján és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezet és az adózónak bizonylatot ad.

(11) Nyilvántartás céljára - az eltöltött vendégéjszaka helyén - vendégkönyv vagy azzal egyenértékű analitikus nyilvántartás vezetése kötelező. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell az igénybevevő nevét, lakcímét, születési helyét, idejét, útlevelének vagy személyi igazolványának számát, megérkezésének és távozásának idejét, az eltöltött vendégéjszakák számát, az adómentességre jogosító tartózkodás pontos megjelölését, valamint a beszedett idegenforgalmi adó összegét.

(12) Adómentesség igénybevétele esetén annak feltételeit utólag ellenőrizhető módon igazolni kell. Munkavégzés miatt igénybe vett adómentesség esetén a nyilvántartás mellé csatolni kell a munkáltató cég igazolását, mely tartalmazza a Htv. szerinti adómentesség feltételeit ennek hiányában az adót meg kell fizetni.

(13) Az adót az adófizetésre kötelezettnek a beszedést követő hó 15. napjáig kell az önkormányzati adóhatósághoz befizetnie.

(14) A beszedett idegenforgalmi adó kizárólag idegenforgalmi célokra használható fel, illetve e célokra halmozható.”

6. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.